Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Talvivaaran ympäristörikosjuttu ollut yli vuoden korkeimman oikeuden pureskeltavana – Toimitusjohtajan valituslupakin vielä käsittelemättä

Talvivaaran kaivoksen työntekijät yrittivät paikata kipsisakka-altaan vuotoa syksyllä 2012. Kuva: Juha Poutanen

Jo vuosia tuomioistuinten rattaissa pyörinyt Talvivaaran kaivoksen ympäristörikosjuttu odottaa edelleen ratkaisuaan korkeimmassa oikeudessa (KKO).

Rovaniemen hovioikeuden tuomiosta valituslupahakemuksen KKO:een jättivät viime vuoden toukokuussa Talvivaaran Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä, toimitusjohtajana seitsemän kuukautta vuonna 2012 ollut Harri Natunen sekä yhtiön tuotantojohtaja Lassi Lammassaari.

Pekka Perä (oik.) saapuu Kainuun käräjäoikeuden istuntoon elokuussa 2015 avustajansa Markus Kokon kanssa. Kuva: Kai Jäderholm

KKO myönsi Perälle ja Lammassaarelle rajoitetun valitusluvan viime vuoden marraskuussa. Lisäksi Perälle myönnettiin valituslupa hovioikeuden menettelyä koskevasta kysymyksestä.

Rajoitettu valituslupa koskee ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkintaa. KKO tutkii, täyttyikö tapauksessa rikoksen tunnusmerkistö, kun kaivoksen jätevesipäästöissä oli huomattavasti enemmän haitallisia aineita kuin ympäristölupahakemuksessa, vaikka ympäristöluvassa ei ole asetettu kyseisille aineille tarkkoja päästörajoja.

Korkeimmasta oikeudesta kerrotaan, että Talvivaara-juttu on ollut jo kaksi kertaa esittelyssä, tammikuussa ja helmikuussa tänä vuonna. Tällä hetkellä asiaa pohtii viiden jäsenen jaosto.

Toimitusjohtaja Natusen valituslupa ilmoitettiin ratkaistavan myöhemmin, pääasian käsittelyn yhteydessä. Nyt, yli vuosi valituslupahakemuksen jättämisen jälkeen, on edelleen ratkaisematta, saako Natunen valitusluvan.

KKO:sta todetaan Uutissuomalaiselle, että Natusen kohdalla kyse on erilaisesta oikeuskysymyksestä kuin Perällä ja Lammassaarella.

Viime vuonna runsaasta kahdestatuhannesta valituslupahakemuksesta lähes puolet ratkaistiin alle kolmessa kuukaudessa. Yli vuoden valituslupahakemuksen käsittely kesti vain runsaassa 80 tapauksessa.

Natusen avustaja, asianajaja Mikko Erkkilä ei pidä odotusaikaa tavattomana.

– Toki normaalin rajoilla se alkaa jo olla. Mutta poikkeuksellinen on tämä koko tapauskin.

Sen sijaan Erkkilä kummeksuu KKO:n ratkaisua käsitellä Natusen valituslupaa varsinaisen asian käsittelyn yhteydessä.

– Se on tavallisuudesta poikkeavaa. Normaali tapa olisi ollut se, että Natusen lupa-asia olisi käsitelty samaan aikaan muiden kanssa. Kyse on kuitenkin samasta asiasta.

Talvivaara-prosessiin kokonaisuudessaan mennyt aika KKO:ssa ei ole mitenkään harvinainen.

Viime vuonna tapauksissa, joissa KKO myönsi valitusluvan ja tutki asian valituksen perusteella, keskimääräinen käsittelyaika oli kokonaisuudessaan 18,7 kuukautta.

KKO antoi viime vuonna kaikkiaan 115 asiaratkaisua. Näistä yli puolessa käsittelyaika kesti yli 18 kuukautta.

Talvivaara-tapaus

Vesiongelmat johtivat oikeuteen

Talvivaaran kaivos joutuu vuosina 2010-2012 vaikeuksiin päästöjensä ja kipsisakka-altaan vuotojensa takia. Vuotovesi saastuttaa muun muassa lähijärviä.

Neljä Talvivaaran johtajaa saa syytteen vuonna 2014. Tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin.

Vuonna 2016 käräjäoikeus tuomitsee Pekka Perän ympäristön turmelemisesta 90 päiväsakkoon.

Harri Natunen ja Lassi Lammassaari saavat 60 päiväsakon tuomion.

Vuonna 2018 hovioikeus tuomitsee Perän törkeästä ympäristön turmelemisesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Natunen saa ympäristön turmelemisesta sata päiväsakkoa ja Lammassaari 60.

Asia on parhaillaan korkeimman oikeuden harkittavana.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi