Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hellelukemat väistyvät, Lapissa räntä- ja lumisateet mahdollisia

Ukkoset ovat väistyneet Venäjälle. LEHTIKUVA / Harri Kiiskinen

Sää kylmenee alkavalla viikolla. Vielä maanantaina osassa maata lämpötilat nousevat lähelle 20 astetta tai hieman sen yli, mutta aivan pohjoisimmassa Suomessa voi sataa räntää ja lunta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan Jäämereltä tuleva kylmä virtaus laskee Pohjois-Lapin ja käsivarren lämpötiloja maanantaina niin, että esimerkiksi käsivarren tuntureilla voi jo päivällä tulla märkää lunta.

– Pikkuhiljaa maanantai-iltaa kohden sade muuttuu entistä enemmän rännän ja märän lumen sekaiseksi Ylä-Lapissa, Utsjoen ja Ivalon seutuvilla. Tämä jatkunee tiistaiaamupäivään asti, Tuovinen kertoo.

Tuovisen mukaan lumentulo kesäkuussa Lapissa ei ole kovinkaan poikkeuksellista, mutta harvinaisen iso lämpötilamuutos nyt kuitenkin koetaan.

– Näin on etenkin Etelä-Lapissa, kun sunnuntaina siellä oli hellettä ja tiistaina esimerkiksi Sallassa päivälämpötila voi jäädä jopa vain viiteen asteeseen.

Muualla maassa viikko alkaa tuulisena mutta melko poutaisena. Lämpötilat laskevat aina keskiviikkoon asti, jolloin Tuovisen mukaan on viikon kylmin päivä. Tuolloin esimerkiksi idässä voidaan jäädä päivällä jopa alle 10 asteen ja etelässä 15 asteeseen.

– Mutta sitten alkaa taas lämmetä loppuviikkoa kohden, Tuovinen lohduttaa.

Sunnuntain maasalamahavainnot jäivät puoleen lauantaista

Viikonloppuna Suomea moukaroineet ukkoset väistyivät sunnuntai-iltaan mennessä itärajan yli Venäjälle. Sunnuntaina havaittiin Ilmatieteen laitoksen mukaan reilu 7 200 maasalamaa. Lauantaina havaintoja tehtiin puolet enemmän, noin 16 000.

Yksittäiset ukkoset ovat mahdollisia vielä maanantaina pohjoisessa Suomessa itärajalla, mutta mahdolliset kuurot jäävät vähäisiksi.

Ukkoset aiheuttivat sähkökatkoja viikonlopun aikana. Lauantaina sähkökatkosten huippu osui iltakahdeksaan, jolloin sähköttä oli enimmillään noin 18 000 asiakasta. Sunnuntaina katkokset jäivät vähäisemmiksi, ja illalla seitsemän aikaan Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli parisensataa asiakasta.

Pohjois-Karjalassa Lieksassa pelastuslaitos raivasi ukkospuuskien kaatamia puita sunnuntaina. Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla puolestaan yksi tie oli runsaiden sateiden takia osittain sortunut ja paikoin kokonaan poikki tielle kertyneen veden takia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi