Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: 20,60 euroa maksava lääkärikäynti voi johtaa ulosottoon

Köyhän ja sairaan pohdittavana on usein, käyttääkö viimeisen parikymppisensä lääkäri- vai kaupassakäyntiin, kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Sanna Inkinen. Kuva: Ari Peltonen

Suomi on vielä kaukana tavoitteestaan vähentää köyhyys- ja syrjäytymisriskiä, huomauttivat Soste Suomen sosiaali ja terveys ry sekä EAPN-Fin torstaina. Jälkimmäinen on Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto.

Suomi on sitoutunut vähentämään köyhyys- ja syrjäytymisriskissä olevien määrää 770 000 suomalaiseen ensi vuoden loppuun mennessä. Määrä sen sijaan kasvoi 45 000:lla 894 000:een vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Kyse on yhdestä koko EU:ta koskevista tavoitteista vuosille 2010–2020.

Lakiuudistusta yritetään jälleen

Soste ja EAPN-Fin ehdottavat lääkkeeksi muun muassa kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon tukemista. Lisäksi tulevalla sote-uudistuksella olisi turvattava palvelujärjestelmän yhdenvertaisuus.

Sote-uudistus ei synny hetkessä, mutta yhdenvertaisuutta voidaan edistää jo asiakasmaksulain uudistuksella. Sen toteuttaminen jäi edelliseltä hallitukselta kesken, mutta uudistus kuuluu myös Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan. Nyt uudistuksen tavoitteena on "hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen muun muassa maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja".

20–40 prosentin korotuksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) joulukuisen tutkimuksen mukaan köyhyysluvut kasvavat, kun terveydenhuollon asiakasmaksut otetaan huomioon. Toisin sanoen kun maksut vähennetään kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, köyhien osuus väestöstä kasvaa 15 000–28 000 ihmisellä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus korotti asiakasmaksuja sekä vuonna 2015 että 2016 tavoitteenaan 150 miljoonan euron potti maksukertymään. THL:n mukaan korotukset olivat maksusta riippuen 20–40 prosenttia suhteessa hintojen kehitykseen.

Puhdasta hulluutta

Viime vuonna julkisista palveluista määrätyistä asiakasmaksuista 420 961 kappaletta päätyi ulosottoon. Esimerkiksi terveyskeskusmaksujen osuus näistä oli 69 000. Tämä käy ilmi Sosten Valtakunnanvoudinvirastosta keväällä saamista tiedoista.

Harvoin sitä törmää tällaiseen hulluuteen: olet sairas, haet apua ja kun rahasi eivät riitä peruspalvelun saamiseen, joudut ulosottoon.

Asiakasmaksulaissa itse asiassa sanotaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista määrätty maksu "on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä". Kuinkahan usein tämä toteutuu?

Se köyhin ja sairain on harvoin ensimmäisenä penäämässä oikeuksiaan. Pohdittavana on usein, käyttääkö viimeisen parikymppisensä lääkäri- vai kaupassakäyntiin.

Pienituloiset ja paljon sairastavat kyykkyyn

Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas muistutti ulosottoja käsitelleessä tiedotteessa, että paitsi asiakasmaksuja myös lääkkeiden ja terveydenhuollon matkojen omavastuuosuuksia on tällä vuosikymmenellä korotettu ja perusturvaetuuksia leikattu. Nämä toimenpiteet ovat hänen mukaansa entisestään kurjistaneet pienituloisten ja paljon sairastavien elämää.

EAPN-Finin verkkosivuilla voi parhaillaan vastata sähköiseen kyselyyn, jolla selvitetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ja Kela-omavastuiden maksamista ja maksuista selviytymistä.

Voisi kuvitella, että kyselyn vastaukset antavat uudelle hallitukselle eväitä köyhyysriskin torjumiseen.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen sosiaali- ja terveysasioita seuraava toimittaja.

Sanna Inkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi