Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huoltofirman toimitusjohtaja: "Yllättävän paljon puhelimia tippuu siiderilaseihin" – näin pelastat kastuneen älypuhelimen

Edes vesitiiviiksi mainostetut puhelimet eivät yleensä kestä vedessä lillumista.

Älypuhelin saattaa lipsahtaa veteen rantapäivän aikana, ja silloin ovat neuvot tarpeen. Tärkein niistä on, että puhelin pitää ottaa vedestä pois heti, ja jos se on sammunut, sitä ei saa käynnistää uudelleen. Jos puhelin on yhä päällä, kytke virta pois. Kuva: Colourbox

Hups, sinne meni, nimittäin älypuhelin veteen ja tuskanhiki hiipii pintaan. Toimitusjohtaja Juho Särkiö lahtelaisesta Handle IT -huoltoliikkeestä kertoo, että kesällä vesivahinkokorjaukset ovat reippaasti koholla, ja varsinkin erikoispäivät kuten juhannus vaikuttavat paljon korjausten määrään.

Särkiön mukaan puhelimia putoilee silti yllättävän paljon pitkin vuotta lavuaareihin, wc-pönttöihin ja siiderilaseihin, joten järvimaisemat eivät ole ollenkaan ainut syy puhelimen kastumiseen.

Kokosimme vinkit kastuneen puhelimen pelastamiseen.

1 Älä käynnistä puhelinta

Ota puhelin heti pois vedestä. Puhelinta ei pidä missään tapauksessa käynnistää, se voi vahingoittaa laitetta entistä enemmän. Jos puhelimessa on virta, kytke se heti pois. Älä kytke laitetta laturiin. Todennäköisyys pysyville vaurioille kasvaa roimasti, jos puhelimen kytkee kastuneena laturiin.

2 Irrota suojakuoret, SIM-telakka ja mahdollinen akku

Jos kastuneessa puhelimessa on suojakuori, ota se pois. Poista myös SIM-telakka ja SIM-kortti. Jos puhelimesi akku on irrotettavissa (esimerkiksi Samsungin puhelimet), ota se irti. iPhonen runkoa ei kannata avata, se saattaa aiheuttaa lisävahinkoa puhelimelle.

3 Kuivaa puhelin

Ravistele ensin puhelinta varovasti, jotta vesi tippuu ulos virta- ja kuulokeliitännästä. Pyyhi laite kosteutta imevällä materiaalilla. Jotkut panevat puhelimen keittämättömän riisin sekaan esimerkiksi pakastepussiin tai kattilaan vähintään 48 tunniksi. Kikka jakaa mielipiteet puhelinhuoltoja tekevien parissa.

– Riisi kyllä imee kosteutta, mutta ei läheskään riittävän nopeasti, jotta kosteuden aiheuttamat vauriot muuttuisivat. Mitä pidempään nesteitä on puhelimen sisuksissa, sitä varmemmin ne hapettavat virtapiirejä, jolloin oikosulkujen todennäköisyys kasvaa, Handle IT:n Juho Särkiö sanoo.

Hän ei siis riisikikkaa suosittele.

Toiset käyttävät silikonigeelipusseja, joita tulee kenkien, vaatteiden ja joidenkin elektroniikkalaitteiden mukana. Silikonigeelipussit kuivattavat kastuneen puhelimen joidenkin mielestä tehokkaammin ja vähemmän sotkuisesti kuin riisi. Kuivatusaika on tälläkin menetelmällä vähintään 48 tuntia.

4 Älä koskaan käytä puhelimen kuivaamiseen hiustenkuivaajaa tai muuta lämpökäsittelyä

Nämä keinot voivat vahingoittaa puhelimen sisäisiä komponentteja.

5 Kokeile käynnistää puhelin

Kun olet antanut puhelimen kuivua vähintään 48 tuntia ja puhelin on varmasti kuiva, voi yrittää käynnistää puhelimen. Mikäli se ei käynnisty tai siinä ilmenee erilaisia vikoja, vie puhelin huoltoon. Kosteusvauriohuolloissa onnistuminen on kuitenkin aina tapauskohtaista.

Särkiö kertoo, että Handle IT:llä vesivahinkojen korjaus kestää yleensä 1–2 päivää ja maksaa 50–100 euroa riippuen siitä, vaihdetaanko myös laitteen akku.

– Laite puretaan osiin ja komponenteille tehdään kemikaaliliuosta käyttäen ultraäänipuhdistus. Puhdistuksen jälkeen komponenttien kuivumiselle annetaan aikaa useita tunteja. Tämän jälkeen laite kasataan kokoon, etsitään vaurioituneet komponentit ja tehdään korjauskuluista arvio. Usein pelkkä ultraäänipuhdistus riittää, mutta vesivahingon jälkeen suositellaan aina myös akunvaihtoa, Särkiö kertoo.

6 Uudetkaan puhelimet eivät ole vesitiiviitä

Useissa uudemmissa puhelimissa käytetään tänä päivänä IP67-luokitusta, joka tarkoittaa laitteen olevan pöly- ja vesitiivis. Särkiön mukaan IP-luokitukset ovat kuitenkin vähän sama asia kuin autojen kulutusarvojen ilmoittaminen; todellisuudella ja laboratorio-olosuhteissa aikaansaaduilla tuloksilla on iso ero.

– En suosittelisi käyttämään yhtäkään puhelinta veden alla, vaikka luokitus ilmoitettaisiin minä hyvänsä. Jos vesitiivistä puhelinta halajaa, kannattaa kysyä myyjältä kestääkö puhelin käyttöä veden alla ja jos vastaus on kyllä, tutustua sen jälkeen tarkasti laitteen takuuehtoihin. Niissä kerrotaan usein vedestä aiheutuneiden vaurioiden olevan takuun ulkopuolella.

Lähteinä myös: Macworld / iHelp.fi, Huoltokukko

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi