Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eläinlääkärien ilmoitusvelvollisuus koskisi ainakin hengitystieleikkauksia, ehkä keisarileikkauksiakin – hallitusohjelman isoimmat eläinsuojelu-uudistukset parantavat lemmikkien asemaa

Ilmoitusvelvollisuus monimutkaistaa myös koira- ja kissarekisterin luomista.

Roturisteytyskissa KooPeen elämää tunnistusmerkintäpakko ei hetkauttaisi, sillä se on jo mikrosirutettu. KooPeen murtumaa hoiti Vantaan Tammiston Evidensian erikoistuva eläinlääkäri Emmi Syrjänen. Rotukissat ovat Evidensian eläinlääketieteellisen johtajan Mirja Kaimion mukaan jo nyt sirutettuja, mutta kotikissoilla merkintä on harvinaisempi. Sirutuspakko helpottaisi eläinten hoitoa, Kaimio sanoo. Kuva: Johanna Erjonsalo

Uusi hallitusohjelma lisää eläinsuojelulainsäädäntöön kolme melko suurta uudistusta: lemmikkien myynti-ilmoituksia aletaan säädellä verkossa, tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee pakolliseksi myös kissoille sekä eläinlääkäreille tulee ilmoitusvelvollisuus toimenpiteistä, joita lemmikeille tehdään perinnöllisten vikojen takia.

Lisäksi on tarkoitus palauttaa eläinsuojeluasiamies, joka toimi aiemmin 2,5 vuotta määräaikaisena. Vielä ei ole tietoa, olisiko eläinsuojeluasiamiehen tehtävänkuva sama kuin aiemmin.

Eläinsuojelujärjestöt ovat kritisoineet hallitusohjelmaa siitä, että eläinsuojelun parannukset koskevat lähinnä lemmikkejä ja tuotantoeläimet jäävät sivuun.

"Kehitetään eläinkaupan sääntelyä erityisesti verkossa tapahtuvan eläinkaupan osalta"

Eläinten myyntiä netti-ilmoitusten kautta halutaan rajoittaa, koska pentutehtailijat ja koiria laittomasti maahan tuovat käyttävät nimenomaan tätä kanavaa.

Erityisasiantuntija Tiina Pullola MMM:stä sanoo, että yksi keino voisi olla määrätä ilmoitusten sisällölle jonkinlaiset kriteerit. Eläinjärjestöt ovat esittäneet, että verkossa eläimiä myyvät pitäisi tunnistaa vahvalla tunnistautumisella.

Ilmoitusvelvollisuus ei yksin riitä. Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti

– Vahva tunnistautuminen verkkokaupassa on tärkeää, jotta on jäljitettävissä, keneltä pennut ovat peräisin. Nythän myyjät pentutehtailutapauksissa katoavat samantien, kun ovat päässeet pennusta eroon, sanoo puheenjohtaja Päivi Lahti Suomen Eläinlääkäriliitosta (SELL).

Tätäkin vaihtoehtoa ministeriössä mietitään.

Ongelmana on, että Suomi voi rajoittaa vain suomalaisilla alustoilla tapahtuvaa ilmoittelua. Pentutehtailijat voivat siirtyä käyttämään vaikkapa virolaisia sivustoja. Tehokkainta olisikin, jos aikaan saataisiin koko Euroopan yhteiset säännöt.

– Toistaiseksi toimiin ei (EU:ssa) ole ryhdytty, Pullola toteaa.

”Huolehditaan koirien ja kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä”

Rekisteröinti- ja merkintäpakko voi auttaa pentutehtailun ehkäisyssä, etenkin jos rekisteröinti olisi kasvattajan tai maahantuojan vastuulla.

Maa- ja metsätalousministeriössä aletaan ensi syksynä sorvata asetusta koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Koska hallitusohjelmassa huolehditaan myös kissojen tunnistusmerkinnöistä, ne lisätään nyt valmisteluun.

Erikoistuva eläinlääkäri Emmi Syrjänen tutki KooPee-kissan yleisvoinnin Vantaan Tammiston Evidensiassa. Kuva: Johanna Erjonsalo

– Se on haasteellisempaa, koska kissat eivät tällä hetkellä ole rekisterissä samalla tavalla kuin koirat, sanoo apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen MMM:stä.

Iso kysymys valmistelussa on rekisteröintijärjestelmän luominen. Aiempien arvioiden mukaan rekisteri voisi olla valmis aikaisintaan vuonna 2022, mutta muutokset voivat viivästyttää sitä edelleen. Lisäaikaa voidaan tarvita myös siksi, että tällä hetkellä olemassa olevissa tietojärjestelmissä ei ole mahdollisuutta lisätä rekisteriin eläinlääkärien ilmoituksia terveysongelmista.

”Eläinlääkäreille säädetään ilmoitusvelvollisuus perinnöllisten vikojen johdosta lemmikeille tehdyistä toimenpiteistä”

Ilmoitusvelvollisuus perinnöllisen vian takia tehdystä toimenpiteestä koskisi ainakin lyhytkuonoisten koirien hengitysteiden avausleikkauksia.

– Tähän ryhmään menisivät mahdollisesti myös keisarileikkaukset, jos niitä tehdään siksi, ettei eläin perinnöllisen rakenteensa vuoksi pysty synnyttämään normaalisti, Tiina Pullola arvioi.

SELLin Päivi Lahti sanoo, että toimenpiteiden merkitseminen rekisteriin ainakin tekisi sairaiden eläinten jalostuskäytön näkyvämmäksi.

– Ilmoitusvelvollisuus ei yksin riitä, mutta se karsisi jalostuksesta pahimpia tapauksia, joiden terveys on vakavasti vaarantunut.

Lahden mukaan on tärkeää, että eläinlääkärien ilmoitusvelvollisuus rajataan tarkasti ja yksiselitteisesti.

Tähän ryhmään menisivät mahdollisesti myös keisarileikkaukset. MMM:n erityisasiantuntija Tiina Pullola

Ilmoituksesta seuraisi käytännössä jalostuskielto. Viime hallituskaudella valmistuneessa eläinten hyvinvointilain luonnoksen mukaan jalostukseen ei saa käyttää eläintä, joka kärsii normaalia elämää rajoittavasta perinnöllisestä viasta.

– Olemme valmistelemassa jalostusasetusta, joka tarkentaisi lakipykälän sanomaa ja tarkemmin määrittelisi, mihin raja vedetään, Tiina Pullola kertoo.

SELL:n Lahti toteaa, että jotta laki ja asetus toimisivat, niiden soveltaminen pitäisi linjata valtakunnallisesti.

– Nykyäänkin merkittävää haittaa aiheuttava jalostus on kiellettyä, mutta olisi kohtuutonta koirankasvattajia kohtaan, jos yhtäkkiä yksittäinen valvoja jossain kieltäisi sellaisen määriteltyään itse, mikä on merkittävä haitta.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi