Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Sipilän prosessi muutti ennakkoarvioita – Lintilä ohitti Kaikkosen, mutta uudet ohitukset mahdollisia syyskuussa

Väistyvän hallituksen elinkeinoministeri Mika Lintilä nousee uuden hallituksen valtiovarainministeriksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustan ministerivalinnat herättivät ennakkoon eniten mielenkiintoa, sillä tulevia valintoja oli vaikea ennakoida. Keskusta saa toiseksi painavimman valtiovarainministerin salkun, jonka saajaksi povattiin Antti Kaikkosta tai Mika Lintilää.

Uutissuomalainen kertoi tiistaina, että keskustan uudeksi puheenjohtajaksi povattu Kaikkonen nousee suoraan valtiovarainministeriksi. Lopulta Lintilä vei pidemmän korren. Hän nousee valtiovarainministeriksi ja Kaikkosesta tulee puolustusministeri.

Sipilän poikkeuksellinen valintaprosessi muutti ennakkoarvioita. Sipilä pyysi tiistaina eduskuntaryhmää ja puoluehallituksen jäseniä nimeämään viisi ministerikandidaattia, miltä pohjalta hän teki ratkaisun. Sipilän mukaan tulos oli selvä ja tämä selittää sen, että Lintilä ajoi loppumetreillä Kaikkosen ohi.

Muutoksia jo syyskuussa

Ministeriryhmään voi kuitenkin tulla muutoksia, kun keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa. Puheenjohtaja ottaa haluamansa salkun ja tavallisesti valtiovarainministerin salkku menee puheenjohtajalle.

Kaikkonen kertoi Ylelle harkitsevansa ehdolle asettumista. Hän piti hyvänä järjestelyä, että valtiovarainministerinä on joku muu kuin sellainen henkilö, joka mahdollisesti on pyrkimässä keskustan puheenjohtajaksi.

Muut valinnat sujuivat odotetusti, kuten Uutissuomalainen ennakoi. Tiede- ja kulttuuriministeriksi, jonka salkun tärkeyttä puoluevaltuustossa hehkutettiin, nousee Annika Saarikko. Hanna Kosonen sijaistaa Saarikkoa äitiysloman ajan. Elinkeinoministerin salkun saa puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä.

Vasemmistoliitto päätyi tasapeliin

Myös vasemmistoliitto päätti salkuistaan keskiviikkona. Keskusta onnistui selviämään viiden ministerin valinnasta reilussa tunnissa.

Vasemmistoliiton valintakokous kesti huomattavasti pidempään, neljä tuntia, mutta alkuosa siitä kului pohdintaan hallitukseen lähdöstä. Odotettua oli, että vasemmistoliiton jäsenet kannattivat hallituksen osallistumista äänivyöryllä. Päinvastaisessa ratkaisussa puolue olisi tuomittu ikuiseen oppositioon.

Puheenjohtaja Li Andersson saa haluamansa opetusministerin salkun. Sosiaali- ja terveysministerin salkusta kamppailivat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Kamppailu päättyi tasapeliin. Sote-asiantuntija Pekonen ottaa salkun ensin kahdeksi vuodeksi ja hänen jälkeensä kahdeksi vuodeksi Sarkkinen.

Harakka yllätti

SDP:n valinnoissa suurin yllätys oli Timo Harakan valinta työministeriksi. Hän nousi työministeriksi, koska eduskuntaryhmän luotsi Antti Lindtman kieltäytyi yllättäen ministerin salkusta.

Eurooppaministeriksi nousi Tytti Tuppurainen. Hän haastoi Harakan ohella Rinteen SDP:n puheenjohtajakisassa Lahden puoluekokouksessa 2017. EU-komissaariksi Rinne puolestaan valitsi kansanedustaja Jutta Urpilaisen, joka hävisi niukasti Rinteelle puheenjohtajakisassa vuoden 2014 puoluekokouksessa. Näin Rinne toteutti vanha sananlaskua "Pidä ystävät lähellä, mutta viholliset lähempänä".

Puolueen varapuheenjohtajat nousivat odotetusti ministereiksi, Sanna Marin liikenne- ja viestintäministeriksi ja Ville Skinnari kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriksi. Myös puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Sirpa Paateron valinta kunta- ja omistajaohjausministeriksi meni ennakko-odotusten mukaisesti.

Krista Kiurun nostaminen sote-uudistuksesta vastaavaksi perhe- ja peruspaleluministeriksi oli hieman hämmentävä ratkaisu, mutta toisaalta sitä osattiin odottaa. Kokeneet kansanedustajat ja ex-ministerit Tuula Haatainen ja Tarja Filatov jätettiin rannalle.

Ohisalo perussuomalaisten tulilinjalle

Vihreiden valinnoissa ei tapahtunut yllätyksiä. Ulkoministeriksi nousee odotetusti puolueen pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto, sisäministeriksi tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo ja ympäristö- ja ilmastoministeriksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Mikkonen voitti yhdellä äänellä (29–28 ja yksi tyhjä ääni) ex-kansanedustaja Oras Tynkkysen, jonka pyrkimystä ministeriksi ihmeteltiin muissa puolueissa.

Myös Ohisalon sisäministerin salkku herättää ristiriitaisia ajatuksia. Hän joutuu puolustamaan hallituksen turvapaikkapolitiikkaa joka torstai eduskunnan kyselytunnilla eli ottamaan yhteen perussuomalaisten kanssa.

Tulevan hallituksen turvapaikkapolitiikka noudattaa pitkälti väistyvän hallituksen linjauksia. Vihreät ei saanut läpi lukuisia muutosvaatimuksiaan, joten Ohisalon on puolustettava linjauksia, jotka eivät välttämättä miellytä häntä.

Toisaalta sisäministerin salkku sopii köyhyystutkijana toimineelle Ohisalolle hyvin. Hän on sanonut, että köyhyys on Suomen pahin turvallisuusuhka.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi