Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Torstaina valtakirjansa saava lahtelaisministeri Ville Skinnari: "Panen leijonapaidan päälle ja lähden hommiin"

Skinnari on demariministeri jo toisessa polvessa. Entinen kiekkopuolustaja aikoo pitää sekä Suomen että Lahden puolia kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä.

Lahtelainen Ville Skinnari (sd.) saa torstaina kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin salkun. Hän raivasi kalenteristaan tilaa ehtiäkseen piipahtaa keskiviikkona Lahdessa. Viimeiset neljä viikkoa on mennyt tiiviisti Helsingin Säätytalolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Lukuisat onnittelijat keskeyttävät vuorollaan haastattelun Lahden kaupungintalon puistossa. Ihmekös tuo, sillä Lahti ja Päijät-Häme saavat oman ministerin pitkästä aikaa, kun presidentti antaa torstaina valtakirjan myös Ville Skinnarille (sd.).

Joissakin ennakkopuheissa Skinnarista oltiin leipomassa liikenneministeriä, mutta kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin salkku tuli. Skinnari sanoo olevansa erittäin kiitollinen saamastaan luottamuksesta, eikä halua lähteä jossittelemaan, olisiko joku muu salkku ollut mieluisampi.

Hän varoo ylipäätään sanomasta mitään ministerin vinkkelistä, sillä kuten hän korostaa, vielä haastatteluhetkellä hän ei virallisesti ole ministeri.

Mutta hallitusohjelmasta ja Lahden tulevaisuudennäkymistä voidaan puhua. Ja vähän siitäkin, miksi hallitusneuvotteluja johtanut Antti Rinne (sd.) valitsi ministeriksi juuri Skinnarin.

"20 vuotta luotu verkostoja maailmalla"

Kevään eduskuntavaaleissa Skinnari kruunattiin Hämeen ylivoimaiseksi äänikuninkaaksi yli 8 300 äänellä. Hän seuraa isänsä Jouko Skinnarin (1946–2016) jalanjälkiä lahtelaisena ministerinä. Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnari oli Paavo Lipposen I hallituksen toinen valtiovarainministeri 1997–1999.

– Moni on sanonut minulle, ettei muista vastaavaa tapausta, että sekä isä että poika olisivat vuorollaan olleet ministereinä. Toisen polven kansanedustajia eduskunnassa toki on ollut ja on, ja meiltä odotetaan paljon enemmän kuin muilta. Isäni kautta ymmärrän sen, miten suuri vastuu ministerillä on, Ville Skinnari sanoo.

Sitä, miksi juuri hän sai ministerisalkun, pitäisi Skinnarin mielestä kysyä Antti Rinteeltä. Mutta taustalla vaikuttivat todennäköisesti Skinnarin asema puolueen varapuheenjohtajana, hänen äänisaaliinsa vaaleissa ja hänen kansainvälinen kokemuksensa.

Englantia työkielenään käyttävä Skinnari lähti Lahdesta maailmalle jo parikymppisenä, suoritti tutkintonsa englanniksi ja puhuu ruotsin lisäksi hieman ranskaa ja venäjää sekä vähän japania. Hän on ottanut yksityistunteja oppiakseen puhumaan ruotsia nykyistä paremmin.

– Tässä on nyt 20 vuotta luotu verkostoja maailmalla. Olen asunut Tokion, Amsterdamin ja Lontoon kaltaisissa metropoleissa, ja lähtenyt kesken kesämökkireissun isännöimään lähettiläitä Koreasta, Japanista ja Kiinasta. Nyt panen leijonapaidan päälle ja lähden hommiin viemään Suomea maailmalle.

"Hallitukselle tilaa ja aikaa antaa konkretiaa"

Jokainen puolue joutui Skinnarin mukaan tekemään kompromisseja hallitusneuvotteluissa. Hän sanoo, että aina tulee pettymyksiä, mutta sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että viisi puoluetta saivat aikaan "näin kokonaisvaltaisen hallitusohjelman".

– Nythän työ vasta alkaa. Toisten kritisoinnin sijaan olisi hedelmällisempää keskittyä yhteistyöhön.

Moni on odottanut hallitusohjelmalta enemmän konkretiaa kuin siinä nyt arvostelijoiden mielestä on.

– Toivoisin, että hallitukselle annettaisiin tilaa ja aikaa antaa sitä konkretiaa. Hallitusohjelma on hyvin laaja, ei kukaan meistä neuvottelijoista kuvitellut, että esimerkiksi Suomen elinvoimapolitiikka ratkaistaan Säätytalolla kahdessa viikossa.

Skinnarille tärkeät varhaiskasvatus ja koulutuspolitiikka on huomioitu hänen mielestään hienosti uudessa hallitusohjelmassa. Oppivelvollisuus pitenee, yliopistot ja tutkimus saavat lisää rahaa, peruskouluunkin satsataan.

– Yritysvetoiseen tutkimukseen ja kehitykseen pannaan 150 miljoonaa euroa kolmessa vuodessa. Se on juuri sitä, mitä Lahtikin tarvitsee. Suomella ja Lahdella on paljon hyviä aihioita innovaatioiksi, nyt ne vain pitää toteuttaa. Meillä on maailmalla loistava brändi, ja meitä arvostetaan ja kuunnellaan.

"Tänne on tuotava rahaa ulkomailta"

Niin, Lahti. Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuussa, ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerille kertyy vuodessa muutenkin paljon matkapäiviä, ulkomaillekin.

Mahtaako ministeri ehtiä enää kiireiltään ajaa Lahden tai Päijät-Hämeen asioita?

– Tehtäväni on auttaa koko Suomea, ja tänne on tuotava rahaa ulkomailta kansainvälisen kasvun avulla. Mutta aion ilman muuta tehdä tiivistä yhteistyötä Lahden kaupungin ja muiden maakunnan kuntien, Päijät-Hämeen liiton, teollisuuden, yliopistojen sekä paikallisten yrittäjien kanssa, jotta Lahteen saadaan kasvua ja työttömyysongelmaan ratkaisuja.

Skinnari sanoo, että Lahden työttömyysaste on saatava alle kymmeneen. Nyt se on noin 13 prosenttia.

– Hallitusohjelman työllisyystavoite eli työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on haastava ja kunnianhimoinen, mutta se on mahdollista saavuttaa kovalla työllä ja kovalla viennillä. Hallitusohjelmassa pannaan perusasiat kuntoon pitkästä aikaa, ja tähän sisältyy myös mielenterveyspalveluihin ja päihdehuoltoon panostaminen.

Skinnari lisää, että Suomi oli ennen OECD:n (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, toim.huom.) kärkimaita tutkimuksessa ja kehityksessä, "sittemmin olemme tulleet ryminällä alas".

– Tämä kehitys käännetään nyt nousuun. Euroopasta on tullut alihankintatalous, jota Kiina ja Amerikka vievät.

Ville Skinnari (sd.) sanoi keskiviikkona Lahden kaupungintalon portailla, että hallitusohjelman 300 miljoonaa euroa vuodessa väylien perusparannukseen auttaa myös Lahden seudulla, jossa tiestön kunto on ollut pitkään heikolla tolalla. Kuva: Sami Lettojärvi

Tarvittaessa herätetään ärhäkkä puolustaja

Skinnari lupaa olla ministerinä diplomatiaan ja rauhallisuuteen taipuvainen, vaikka on hänessä entisenä jääkiekkopuolustajana se toinenkin puoli – ärhäkämpi ja omiaan suojeleva.

Viime joulukuussa Lahden Joulukylän jääkiekon höntsäpelissä Skinnari sai jäähyn väkivaltaisuudesta. Skinnarin mukaan pojat "härkkivät" häntä liian pitkään. Hän sanoo pyrkivänsä välttämään vastaavia ylilyöntejä jatkossa.

– Mutta urheilu on urheilua. Politiikassa on vähän eri pelisäännöt.

Kun ESS kysyi taannoin eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, kuka päijäthämäläinen kansanedustaja ansaitsee erityiskiitokset työstään, Skinnari sai eniten mainintoja. Häntä kiitettiin varsinkin yhteistyökyvystä.

Sitä tarvitaan myös kotona, sillä siellä häntä ei paljon tulla ministerikauden alkaessa näkemään. Se, että joutuu olemaan paljon poissa perheen luota, onkin Skinnarin mielestä ministeriyden raskaita puolia.

– Seuraava vapaapäivä on tällä tietoa jouluna, Skinnari murjaisee, mutta letkautuksessa on vähintään puolet totuutta.

Hän ei ole ehtinyt vielä juhlia ministerinimitystä. Ajatukset ovat kuulemma aina seuraavassa hetkessä, ja siellä Suomen tulevaisuudessa.

Kun Skinnari lähtee kävelemään omaan suuntaansa, hänen askeleensa ovat verkkaisia mutta pitkiä. Ja silmät vilkuilevat tämän tästä älypuhelimen näyttöä.

Grafiikkaa korjattu 6.6.2019 kello 11.37. Lisätty Sipilän hallitus.

Lahtelainen ministeri

Ville Skinnari, 45

Koulutukseltaan lakimies, Master of Laws (LLM), Englanti 2001, sotilasarvo reservin yliluutnantti.

Kansanedustaja vuodesta 2015, SDP:n varapuheenjohtaja vuodesta 2017, Lahden kaupunginvaltuustossa vuodesta 2012.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän valtuuston puheenjohtaja 2013–2017, luopui juuri hallituksen puheenjohtajuudesta. Useita muita luottamustoimia.

Toiminut myös Koillis-Suomen aluekehitysjohtajana ja lakiasiainjohtajana Lontoossa ja ollut kehittämässä Nokian palveluliiketoimintaa Aasian ja Euroopan markkinoille

Työskennellyt myös freelance-toimittajana Ilta-Sanomille ja Etelä-Suomen Sanomille.

Entinen jääkiekkoilija SM-liiga- ja I-divisioonatasoilla 1990-luvulla. Pelannut myös Hollannin ja Englannin liigassa.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi