Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uimataidon oppii helpoiten pikkulapsena - joka kolmas suomalainen ei osaa uida kunnolla

Joka viides varusmies ei ole täysin uimataitoinen armeijan jälkeenkään. Padasjoki on poikkeustapaus.

Kuva: Juha Peurala

Noin sata suomalaista hukkuu tänäkin vuonna, jos tilasto toistaa itseään.

Vaarallisin kuukausi on heinäkuu ja hukkuminen tapahtuu useimmiten uidessa. Hyvä tilastokakkonen on hukkuminen keskikesällä veneillessä.

Koleana vuonna 2017 hukkui vain seitsemän uimaria, kun taas viime vuoden lämpöaallon siivittämä uinti-into koitui kohtalokkaaksi 32 uimarille.

– Viime heinäkuussa tuntui, että hukkumisia tapahtui lähes joka päivä, muistelee koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta (SUH).

Kuva: Anssi Hietamaa

Osa koulun opetusta

Uimaopetus kuuluu peruskoulujen opetussuunnitelmaan ja uimahalli on useimmilla kohtuullisen lähellä. Silti noin kolmasosa suomalaisista ei osaa uida kunnolla, arvioi uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.

Uimataidon pohjoismaisena kriteerinä on, että pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle henkilö pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä. Siitä 50 metriä pitää uida selällään.

Viimeisin kuudesluokkalaisten uimataitotutkimus julkaistiin vuoden 2017 alussa. Sen mukaan joka neljäs 12-vuotias Suomessa asuva lapsi ei osaa uida kunnolla.

Tyttöjen ja poikien uimataidossa ei ole eroa. Sen sijaan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden uimataidot ovat muita heikommat.

– Paras oppimisikä on 5–6 vuotta. Silloin motoriset taidot ovat kehittyneet tarpeeksi. Tavoitteena pitäisi olla, että lapsi on käynyt uimakoulua jo ennen kouluikää.

Islannissa panostetaan uimaopetukseen tosissaan ja opetus aloitetaan varhain. Peruskoulun päättötodistusta ei voi saada ilman uimataitoa.

Uimaan oppii sukeltamalla. Kuva: Arkistokuva

Padasjoella vesi lähellä

Suomessa opetuksen määrä kouluissa vaihtelee suuresti kunnittain riippuen siitä, onko lähellä uimahallia.

Esimerkiksi Lahdessa uimaopetusta annetaan 1.-3.-luokilla yhteensä 11 kertaa. Näillä opeilla vajaa 80 prosenttia kolmasluokkalaisista osaa uida riittävän hyvin, jotta selviää itsenäisesti uimahallin isossa altaassa, kertoo Satu Seppälä Lahden uimaseurasta.

Seura vastaa kaupungin koulujen uimaopetuksesta.

– Valitettavasti 3-4 kertaa vuodessa ei riitä oppimiseen. Se palvelee niitä, joilla on jo uimataito, ja siitä voi saada vinkkejä oppimiseen.

Hollolassa aloitetaan jo esikoulussa ja opetusta annetaan kaikkiaan 15 kertaa.

Päijät-Hämeessä parhaat eväät saa Padasjoella, jossa käydään uimassa peräti kymmeniä kertoja peruskoulun aikana. Selitys on kunnan uimahalli kävelymatkan päässä kouluilta.

Uimataitomerkit kertovat taidon kehittymisestä. Kuva: Juha Peurala

Armeijakin opettaa

Valtakunnallista tietoa antaa myös Puolustusvoimat. Varusmiesten uimataito todetaan palveluksen alussa ja lisäoppia tarvitsevat myös saavat sitä. Palveluksen lopussa yli 80 prosenttia suoriutuu pohjoismaisesta uimataitokriteeristä, kertoo Puolustusvoimien liikuntapäällikkö Lasse Torpo.

Osaajien osuus on pysynyt vuosien mittaan ennallaan, eli viidennes nuorista miehistä ei osaa uida ainakaan kunnolla.

Aikuiskouluja ja videoita

Uimaan voi oppia myöhemminkin. Esimerkiksi Lahden uimaseura järjestää monenlaisia kursseja eri ikäisille ja taitoisille uimareille. Talvikursseille olisi enemmän tulijoita kuin uimahallivuoroille mahtuu. Tämän kesän uutuus ovat aikuisten tekniikkauimakoulut maauimalassa.

Tarjolla on myös yksityistunteja kaiken tasoisille oppilaille.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitolla on uinnin tavoitetaulukko. Youtube-sivuilla on nähtävänä SUH:n opetusvideoita uimaopetuksesta ja vesipelastuksesta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi