Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukiolaisten liitto älähti hallitusneuvottelijoiden ylioppilaskirjoituskaavailuista: "Onpahan Täysin. Käsittämätön. Temppu."

Lukiolaisten liiton mielestä pakollisten aineiden määrää ei pidä lisätä. Kuva: Riitta Ketola

Suomen Lukiolaisten liitto on pöyristynyt hallitusneuvotteluiden kaavailusta tehdä toisen kotimaisen kielen kokeesta pakollinen ylioppilaskirjoituksissa. Tieto suunnitelmasta tuli julkisuuteen, kun Iltalehti julkaisi lauantaina hallitusohjelmaluonnoksen koulutusta koskevan osan.

– HUHHUH. Jos pitää paikkaansa, niin onpahan Täysin. Käsittämätön. Temppu. Tämä ei ole se tapa, jolla helpotetaan valmiiksi väsyneiden lukiolaisten kuormitusta. Ei se lakkiaislahja, jota toivoimme. Antti Rinne – harkitsettehan vielä, liitto kirjoitti tuoreeltaan pikaviestipalvelu Twitterissä.

Tällä hetkellä ylioppilaskirjoitusten ainoa kaikille pakollinen aine on äidinkieli.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen kertoo Uutissuomalaiselle, että uutinen toisen kotimaisen tulevasta pakollisuudesta herätti epäuskoa.

– Se oli kuin märkä rätti vasten kasvoja.

– Kehottaisin hallitusneuvottelijoita nyt istumaan hetkeksi alas, hengittämään ja pohtimaan, onko tämä todella se uudistus, joka halutaan tehdä ja minkä viestin tämä lähettää lukiolaisille, joiden tiedetään jo nyt olevan uupuneita.

"Historiassa taaksepäin"

Roosa Pajusen mukaan liitto pyrkii vaikuttamaan hallitukseen, jotta se luopuisi pakollisten aineiden lisäämisestä ylioppilaskirjoituksiin. Hän toteaa, että Lukiolaisten liitto lobbasi aikoinaan toisesta kotimaisesta luopumisen puolesta.

– Nyt palataan historiassa taaksepäin. Todellakin yritämme vielä vaikuttaa tähän.

Pajunen korostaa, että ongelmana ei ole ruotsin kieli.

– Vastustaisimme samalla vimmalla minkä tahansa muun kokeen pakollisuutta.

Lukiolaisten liitto huomauttaa, että ylioppilaskirjoituksissa tehtävien kokeiden minimimäärää ollaan nostamassa vuonna 2022 neljästä viiteen.

– "Helpotuksena" luvattiin, että äikän jälkeen loput 4 saa valita itse, liitto muistuttaa.

Vaikuttaisi valtaosaan

Kuntaliiton lukiokoulutuksen erityisasiantuntija Kyösti Värri kirjoittaa Twitter-tilillään, että toisen kotimaisen kielen pakollisuus vaikuttaisi valtaosaan kirjoittajista.

– Kaikkiaan 51,6 prosenttia vuoden 2018 ylioppilaista jätti toisen kotimaisen kielen kokeen pois ylioppilastutkinnostaan. Alueellisesti on suuria eroja, sillä Pohjanmaalla vain 24,1 prosenttia ei osallistunut toisen kotimaisen kielen yo-kokeeseen, kirjoittaa Värri.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi