Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Milloin ajokortti lähtee kuivumaan tai hyllylle? Poliisi vastaa

Kaikki rattijuopumustapaukset eivät enää välttämättä mene oikeuteen.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 19 000 rattijuopumusta ja yli 320 000 liikennerikosta tai -rikkomusta, joissa kyse oli ylinopeudesta.

Riippuu rikoksesta ja sen olosuhteista, selviääkö erheestä huomautuksella tai rikesakolla, seuraako päiväsakkoja tai jopa vankeutta ja määrätäänkö ajokielto ja kuinka pitkä. Kesäkuun alusta voimaan tulleet lainmuutokset muuttavat joiltakin osin sitä, päättääkö seuraamuksista poliisi, syyttäjä tai käräjäoikeus.

Komisario Terho Korhonen Sisä-Suomen poliisilaitoksen Jyväskylän lupahallinnosta, mikä kesäkuun alussa muuttuu?

Tähän asti käräjäoikeus on ratkaissut ajokiellot tiettyjen liikennerikosten yhteydessä. Jatkossakin käräjäoikeus käsittelee rikosasian, mutta sen jälkeen ajokielto tulee poliisin ratkaistavaksi. Linja pysyy samana, eli ajokielto määrätään ja mitataan samoin perustein kuin tähänkin asti.

Toinen muutos on se, että kaikissa rattijuopumustapauksissa ei enää välttämättä mennä 29 oikeuteen, sillä poliisi voi jatkossa antaa rikoksesta sakon, jonka syyttäjä vahvistaa. Törkeät ja vankeuteen mahdollisesti johtavat tapaukset käsitellään edelleen käräjillä rikosasian osalta, mutta ajokiellon käsittelee poliisi.

Miten prosessi etenee käytännössä?

Tyypillisesti poliisipartio ottaa ajokortin pois tien päällä ja määrää epäillyn väliaikaiseen ajokieltoon. Ajokieltoasia käsitellään erikseen lupahallinnossa joko sen jälkeen, kun syyttäjä on vahvistanut partion antaman sakkorangaistuksen tai käräjäoikeus ratkaissut rikosasian.

Millaisia ovat tyypilliset tapaukset, joissa kuljettaja määrätään ajokieltoon?

Tavallisimpia ovat rattijuopumukset ja törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset. Ajokielto voidaan määrätä myös törkeän liikenneturvallisuuden lievemmästä muodosta eli vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan, toistuvista liikennerikkeistä sekä lääkärin arvioimin terveydellisin perustein.

Millaisia ovat ajokieltojen pituudet rattijuopumuksissa?

Ajokiellon minimipituus on kuukausi ja maksimi viisi vuotta. Rattijuopumuksesta seuraa aina ajokielto. Ensikertalaisella, kun promillet ovat lähellä alarajan 0,5 promillea, kiellon pituus on normaalisti kolme kuukautta ja uusijan kahdeksan kuukautta. Kun promillet kasvavat, kasvaa myös ajokiellon pituus asteittain niin että törkeän rattijuopumuksen (1,2 promillea) alarajalla se on ensikertalaisella kahdeksan kuukautta. Ajokielto voidaan määrätä tietyin edellytyksin myös ehdollisena eli valvottuna alkolukolla.

Kuinka suuri ylinopeus johtaa ajokieltoon?

Ajokiellon pituus määräytyy pitkälti rikoksen vakavuuden eli siitä saatujen päiväsakkojen lukumäärän mukaan. Ylinopeustapauksissa vakava piittaamattomuus voi tulla kyseeseen, kun nopeusrajoituksen ylitys on noin 30 kilometriä tunnissa tai enemmän ja josta seurauksena on yli 20 päiväsakkoa. Tällöin ajokiellon normaali pituus on noin kuusi viikkoa.

Jos nopeuden ylitys on noin 50 kilometriä tunnissa tai enemmän, mennään törkeän liikenneturvallisuuden ja yli 30 päiväsakon puolelle, on ensikertalaisen normaali ajokielto neljä kuukautta. Jos rangaistuksena on vankeutta, lähtee ajokiellon pituus ensikertalaisella yhdeksästä kuukaudesta.

Mitkä ovat olosuhteet, jotka voivat vaikuttaa ajokiellon pituuteen?

Ajokiellon pituus määräytyy pääasiassa päiväsakkojen lukumäärän perusteella. Siihen vaikuttavat esimerkiksi ylinopeuden suuruus ja teko-olosuhteet. Vaikka nopeuden ylitys olisi sama, on eri asia ajaako suurta ylinopeutta jäisellä tiellä keskellä päivää taajamassa päiväkodin ohi vai valoisana kesäyönä autiolla maaseudulla.

Heli Paananen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi