Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Myrskytuulet puhaltavat Perämerellä, myös maa-alueilla paljon vahingontorjuntatehtäviä – lakkiaispäivä valkenee lähes koko maassa poutaisena

Tuulet ovat olleet voimakkaita niin meri- kuin maa-alueilla. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Tuulinen sää katkaisi sähköt tuhansilta asiakkailta perjantaina. Lisäksi pelastuslaitokset joutuivat raivaamaan teille ja sähkölinjoille kaatuneita puita.

Iltakahdeksan aikaan sähköttä joutui kärvistelemään vielä noin 12 300 asiakasta lähinnä maan keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin länsiosissa.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli perjantaina noin 110 myrskyn aiheuttamaa tehtävää. Varsinkin rannikkoalueella puita kaatui liikenneväylille, rakennusten päälle ja sähkölinjoille. Lisäksi tuuli irrotti kattopeltejä. Moneen kohteeseen päästäkseen palomiehet joutuivat raivaamaan puita reitiltään.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kovimmat puuskat, 33,6 metriä sekunnissa, mitattiin Hailuodossa. Kovan merenkäynnin takia Hailuodon lauttaliikenne oli joitakin tunteja keskeytyksissä.

Myrskyn radalle kaatama puu keskeytti puolestaan junaliikenteen Oulun ja Kemin välillä. Kaatunut puu rikkoi sähköradan rakenteita Olhavassa, kertoi Rataliikennekeskus. Vielä iltakahdeksan aikaan ei tiedetty, kuinka kauan vaurion korjaus kestää.

Juhlapäivänä tuuli ei sieppaa lakkeja

Lakkiaispäivä lauantai alkaa suurimmaksi osaksi poutaisena lähes koko maassa. Tosin pohjoisessa saatetaan saada joitakin sadekuuroja, kertoo päivystävä meteorologi Pyry Poutanen Ilmatieteen laitokselta.

– Lännestä lähestyy sadealue, joka saavuttaa länsirannikon iltapäivällä tai alkuillasta. Se etenee siitä maan yli itään. Keski-Suomen ylittää laajempi ja pidempikestoinen sadealue, Poutanen sanoo.

Sadetta saadaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuolella. Eteläänkin saadaan Poutasen mukaan vähintään kuuroja.

Sen sijaan lauantai ei ole läheskään niin tuulinen päivä kuin perjantai. Tuulivaroituksia on annettu lähinnä merialueille.

Lauantaiaamuna lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa kymmenen asteen tienoilla, pohjoisessa on muutama aste vähemmän. Iltapäivällä lämpötila nousee Etelä- ja Keski-Suomessa noin 15 asteeseen. Saapuessaan saderintama laskee jonkin verran lämpötiloja.

Pohjoisessa mittari näyttää noin kymmentä astetta. Lisäksi siellä saadaan sadekuuroja, ja tuuletkin ovat etelää kovempia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi