Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kela antaa 7 000 lääkärille palautetta vahvojen opioidien määräämisestä

Kelan mukaan palautteen taustalla on muun muassa Yhdysvaltojen opioidikriisi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kela lähettää palautetta vahvoja opioideja määränneille lääkäreille. Palaute koskee noin 7 000:ta lääkäriä ja hammaslääkäriä, jotka ovat vähintään kerran vuonna 2018 määränneet oksikodonia tai fentanyyliä potilaalle, joka on saanut lääkettä yhden vuoden aikana vähintään kolmen kuukauden annoksen. Potilaat ovat olleet lääkkeen pitkäaikaiskäyttäjiä, jotka eivät sairasta syöpää.

– Halutaan kehottaa lääkäreitä harkitsemaan vahvojen opioidien määräämistä. Ei ole tarkoitus etsiä syyllisiä tai sanoa, että joku olisi tehnyt väärin, Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa vahvojen opioidien määräämisestä on olemassa hoitosuosituksia, mutta lopullinen päätös vahvojen opioidien määräämisestä on lääkärien harkinnan varassa.

Saastamoisen mukaan korjattavaa kuitenkin on, koska vahvoja opioideja ei lainkaan suositella pitkäaikaisen kivun lievitykseen muussa kuin syöpä- ja saattohoidossa.

Yhdysvalloissa "kuumin" lääke

Saastamoisen mukaan vahvojen opioidien ja erityisesti oksikodonin kulutus on ollut Suomessa kasvussa. Mietojen ja vahvojen opioidien kulutus sen sijaan on kokonaisuudessaan vähenemään päin.

Saastamoisen mukaan syitä vahvojen opioidien käytön lisääntymiseen on vaikea arvailla. Hän kuitenkin mainitsee, että yksi vahvojen lääkkeiden käytön yleistymisen syy voi olla hintojen lasku.

– Oksikodonille on tullut rinnakkaisia valmisteita, jotka ovat laskeneet hintoja jonkin verran, Saastamoinen kertoo.

Kelan lähettämän palautteen taustalla on osittain Yhdysvaltain opioidikriisi.

– Se on ollut paljon esillä. Oksikodoni on ollut Yhdysvalloissa se "kuumin" lääke, ja sen käyttö on Suomessakin alkanut kasvaa.

Saastamoisen mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole nähtävissä Yhdysvaltain opioidikriisin kaltaista kehitystä.

Kelan tiedotteessa todetaan, että Yhdysvalloissa lääkärit ovat määränneet potilaille kipulääkkeiksi vahvoja opioideja, mikä on johtanut vakavaan huumeongelmaan.

Suomessa opioidien ja psyykenlääkkeiden käyttö on pitkäaikaishoidossa yleistä. Huhtikuussa STT uutisoi, että laajan Helsingissä tehdyn tutkimuksen mukaan opioidikipulääkkeiden käyttö lähes kolminkertaistui vanhain- ja palvelukodeissa vuosina 2003–2017.

Toissa vuonna opioideja käytti säännöllisesti vajaa kolmannes vanhainkotien asukkaista ja runsas viidennes palvelukotien asukkaista.

Jokavuotinen rutiini

Kela lähettää palautetta lääkemääräyksistä joka vuosi. Tutkimuspäällikkö Leena Saastamoisen mukaan viime vuosina palautetta on lähetetty selkeitä haittavaikutuksia sisältävien lääkkeiden määräämisestä.

Esimerkiksi toissa vuonna palautetta saivat ne lääkärit ja hammaslääkärit, jotka olivat määränneet parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmistetta suuren määrän eli vähintään 100 tablettia potilaalle, joka ei ollut käyttänyt lääkettä vähintään kolmeen vuoteen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi