Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Tunteita herättäneet pärjäsivät parhaiten EU-vaaleissa – Suomalaisia koskettanut elämäntarina on merkittävä selittäjä äänikuninkuuden taustalla

SDP:n sisäisessä kisassa Eero Heinäluoma sai tuplamäärän ääniä toisen läpimenneen, Miapetra Kumpila-Natrin äänimäärään nähden. Heinäluoma nousi monille yllätykseksi koko EU-vaalien ääniharavaksi Suomessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Politiikassa on kyse yhteisten asioi­den hoitamisesta ja pykälistä, mutta vaalit korostavat tunteita ja mielikuvia. Se unohdettiin useimmissa ennakkospekulaatioissa, kun näiden EU-vaalien ääniharavaa arvuuteltiin.

Eero Heinäluoma (sd.) on tehnyt aiemmissa vaaleissa hämmästyttävän tasaista tulosta. Eduskuntavaalit toisensa jälkeen noin 10 000 ääntä Helsingin vaalipiirissä ja noin kuudes sija vaalipiirin sisäisessä äänikisassa.

Kun koko maa on samaa vaalipiiriä, valtakunnallisella näkyvyydellä ja julkisuudella on valtava merkitys.

Heinäluoman elämäntarinassa on paljon samaa kuin maan ylivoimaisesti suosituimman poliitikon, presidentin Sauli Niinistön. Ja suomalaiset tuntevat nyt Heinäluoman tarinan.

Niinistöä ja Heinäluomaa yhdistää muun muassa valtiovarainministeriys ja puhemieheys. Olennaisempaa on kuitenkin se, mitä heille on tapahtunut politiikan ulkopuolella, elämässä.

Ensimmäinen vaimo kuoli äkillisesti. Suurta surua.

Sen jälkeen isoa iloa. Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat olleet vuosia Suomen seuratuin pariskunta. Heinäluoma löysi rinnalleen uuden rakkaan ja meni Ayla Shakirin kanssa naimisiin viime vuoden lopulla. Viimeisimpänä Heinäluoma huokui isän ylpeyt­tä, kun Eveliina Heinäluoma (sd.) nousi keväällä eduskuntaan.

Viime vuosien elämänvaiheet selittävät ainakin osan siitä, että Heinäluoman äänisaalis kohosi EU-vaaleissa tasolle, josta ei aiempien vaalien perusteella ollut viitteitä.

Seuraavaksi kovimmat äänirohmut Laura Huhtasaari (ps.) ja Ville Niinistökin (vihr.) herättävät poliitikoiksi poikkeuksellisen vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Heidän kohdallaan on kuitenkin kyse kärkevistä sanoista, ei laajasti liikuttavasta elämäntarinasta. Heihin verrattuna Heinäluoma on enemmän suomalaisia yhdistävä kuin erottava asiapoliitikko.

Eduskuntavaalien suurimpana puolueena SDP valitsee Suomen seuraavan komissaarin. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti paikan kuuluvan naiselle, vaikka Heinäluoma oli kertonut olevansa valmis tehtävään.

Rinteen kärkinimenä pidetyn Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) äänisaalis jäi puoleen Heinäluoman äänistä. Asetelma on kiusallinen Rinteelle. Pelkäsikö hän Heinäluoman äänivyöryä vai eikö osannut ennakoida sitä lainkaan, kun meni ilmoittamaan komissaarikantansa poikkeuksellisen vahvasti?

Joka tapauksessa Rinteen silmä petti komissaaripelissä, eikä hän voi luovia selvemmille vesille enää edes toisella naisnimellä, Jutta Urpilaisella, kun tämä ei ollut ehdolla EU-vaaleissa.

SDP:n tulos kokonaisuudessaan on Rinteelle helpotus. Toisin kuin ensimmäiset eduskuntavaalien jälkeiset gallupit näyttivät, hallitusneuvotteluissa ei ole EU-vaalien perusteella lähinnä kolmanneksi ja neljänneksi suosituimpia puolueita.

SDP:n hyvä ja vihreiden historiallisen hyvä tulos sekä perussuomalaisten odotuksia vaisumpi tulos lisäävät henkistä työrauhaa jatkaa hallitusneuvotteluita nykyisellä kokoonpanolla.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen uutispäällikkö.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi