Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Räyhäkkäästi tviittaileva luonnon ystävä halusi ja pääsi isompiin pöytiin

Tuore meppi Ville Niinistö ja europarlamentissa jo ennestään vaikuttanut Heidi Hautala. Niinistö keräsi maan toiseksi parhaan äänisaaliin. Kuva: Roni Rekomaa

Vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö ei ollut ehdolla eduskuntavaaleissa, koska omien sanojensa mukaan hän halusi tällä kertaa isompiin pöytiin päättämään. Niihin pöytiin hän myös nyt menee, maan toiseksi suurimmalla äänimäärällä heti demareiden Eero Heinäluoman (sd.) jälkeen.

Niinistön tulos oli huikea: yli 111 500 ääntä. Vihreät olivat yksi eurovaalien voittajista ja saivat historiansa parhaan eurovaalituloksen.

Ilmasto ja koulutus esillä

Niinistö on sanonut haluavansa ajaa Brysselissä erityisesti ilmasto- ja koulutusasioita. Hänet on nimetty toiseksi vihreiden komissaariehdokkaista ja hän haluaa lisää läpinäkyvyyttä Euroopan unionin päätöksentekoon ja eriarvoistumiskehitykseen.

Luonnon, ihmisten ja jalkapallon ystäväksi tunnustautuva Niinistö oli ympäristöministeri 2011–2014. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2007 ja puolueensa puheenjohtaja 2011–2017.

Niinistö johti vihreiden kannatuksen ennätyksellisen korkealle sen jälkeen, kun puolue lähti ennen aikojaan hallituksesta Fennovoiman ydinvoimaluvan takia.

Näkyvä oppositiopoliitikko

Oppositiossa Niinistö oli yksi eduskunnan näkyvimmistä kansanedustajista. 42-vuotias poliitikko on myös ahkera tviittailija ja monen mielestä myös jonkin sortin populisti ainakin verrattuna nykyiseen pätkäpuheenjohtajaan Pekka Haavistoon.

Niinistö on varmasti monikulttuurisessa Euroopassa kuin kala vedessä: hän on asunut Jakartassa, Lontoossa ja Tukholmassa.

Niinistö on kahden lapsen isä ja yksinhuoltaja. Ex-vaimo ja Niinistön lasten äiti on ruotsalainen Maria Wetterstrand, Ruotsin vihreiden 2000-luvun alun tähtipoliitikko.

Presidentti Sauli Niinistö on Ville Niinistön setä.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi