Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SDP:n Heinäluoma haravoi suurimman äänisaaliin – "Vetää aika lailla nöyräksi"

Eurovaalien äänirohmuksi nousi SDP:n Eero Heinäluoma. Kun kaikki äänet oli laskettu, Heinäluoma oli kerännyt Ylen vaaliseurannan mukaan yli 128 000 ääntä.

Heinäluoma oli silmin nähden liikuttunut jo silloin, kun ennakkoäänet julkaistiin.

– Mieletön olo ja vetää aika lailla nöyräksi. Tämä on jotain aivan muuta kuin mitä olin odottanut, mutta odotetaan nyt tämän päivän tulos vielä, Heinäluoma sanoi ääni lähes sortuen.

Hän kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä.

Toiseksi eniten ääniä keräsi vihreiden Ville Niinistö, joka keräsi runsaat 111 000 ääntä. Kolmanneksi nousi perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jonka saalis oli ääntenlaskennan loppuvaiheessa reilut 92 000 ääntä.

Kun Niinistöltä kysyttiin tunnelmia, hän vaikutti vaali-illan aikana hieman hämmentyneeltä. Niinistö oli jo ennakkoäänten jälkeen yksi vaalien suurimpia ääniharavia.

– Ennakkoäänimäärä on todella hyvä, ja toivotaan, että saataisiin vielä se kolmas paikka. Jos näin moni ihminen on minua äänestänyt, se velvoittaa tekemään kovasti töitä, Niinistö kertoi ääntenlaskennan vielä ollessa reippaasti kesken.

– Tammikuussa olin vielä vähän huolissani, että ainakin oma äiti äänestää minua, mutta muista en ollut ihan varma, hän naurahti.

Huhtasaari iloitsi ennakkoäänten jälkeen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa siitä, että perussuomalaisten linja näyttää EU-vaaleissa selkiytyneen ja kannatukseen tulleen hienoista kasvua.

"Odottiko kukaan kolmatta paikkaa?"

Heinäluoman, Niinistön ja Huhtasaaren ohella europarlamenttiin nousee kolme muutakin ensikertalaista: keskustakonkari Mauri Pekkarinen, perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen sekä vasemmistoliiton Silvia Modig.

Pekkarinen kertoi olevansa tyytyväinen keskustan tulokseen, vaikka puolue olikin menettämässä yhden paikan ja siten kärsimässä vaalitappion myös eurovaaleissa.

– Odottiko kukaan kolmatta paikkaa kaiken viime aikoina koetun jälkeen? Kaksi paikkaa oli realistinen odotus, ja se näyttäisi toteutuvan, Pekkarinen totesi ennen kuin lopulliset tulokset olivat vielä selvillä.

"Euroopasta ei Euroarabiaa"

Vaalivalvojaisista Jyväskylästä puhelimella tavoitettu perussuomalaisten Hakkarainen kertoi olevansa omaan äänisaaliiseensa ihan tyytyväinen. Puolueen kannatuksesta hän ei ollut aivan samaa mieltä.

– Perussuomalaiset eivät lähteneet äänestämään näissä vaaleissa, Hakkarainen harmitteli kesken ääntenlaskun ja kertoi odottaneensa 17–18 prosentin kannatusta.

Hakkarainen kertoi haluavansa vaikuttaa Euroopan parlamentissa muun muassa siihen, että metsäpolitiikka pysyy suomalaisten käsissä. Lisäksi hän kertoi haluavansa, ettei Euroopasta tehdä "mitään Euroarabiaa".

– Sinä varmaan tiedät, mistä haittamaahanmuutto tulee Suomeen taikka Eurooppaan.

STT ei tavoittanut europarlamentissa Merja Kyllösen korvannutta Modigia puhelinhaastatteluun.

Nykyisistä europarlamentaarikoista paikkansa säilyttivät kokoomuksen kaikki kolme edustajaa eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa. Vihreistä paikkansa uusi Heidi Hautala, SDP:stä Miapetra Kumpula-Natri ja keskustasta Elsi Katainen.

Myös RKP:n Nils Torvalds uusi lopulta paikkansa, vaikka ennakkoäänten perusteella näytti siltä, että puolue menettää ainokaisen paikkansa. Tilanne oli samantyyppinen kuin viisi vuotta sitten ja muuttui ääntenlaskennan edetessä.

– Valtakunnallinen puolue ilman paikkaa Euroopan parlamentissa on jo vähän nikotteleva valtakunnallinen puolue, Torvalds kuvasi meppipaikan merkitystä.

Hän kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi