Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Sote-sopuliimaa keskustaa Säätytalon lattiaan aiempaa lujemmin

Sote-ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi torstaina hallitusneuvottelijoiden sote-ratkaisusta. Kuva: Vesa Moilanen

Näkökulma

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) torstaina julkistama sote-sopu oli taktisesti viisas veto ja balsamia keskustan haavoihin. Se sitouttaa keskustaa aiempaa tiiviimmin hallitusneuvotteluihin, kun sen yksi kynnyskysymys ja ikiaikainen tavoite maakunnista on toteutumassa.

Syntynyt neuvottelutulos oli toisaalta odotettu. Ennen vaaleja kaikki puolueet puhuivat leveämmistä hartioista ja maakunnista kokoomusta lukuun ottamatta. Ne myös vierastivat kokoomuksen ajamaa ”markkinamallia”.

Torstai toivoa täynnä

Keskustan neuvottelijat olivat alkuviikosta selvästi turhautuneet Rinteen valitsemaan neuvotteluprosessiin ja leirikoulutunnelmaan. Leirikoulutunnelmasta kertoi sekin, että monilla Säätytalon neuvottelijoilla on reppu selässä ja tennarit jalassa. Keskustan riveissä uhattiin panna peli poikki, jos talous-, työllisyys- ja verokannoista ei ala löytyä yhteistä säveltä.

Torstaina Säätytalolla oltiin huomattavasti toiveikkaampia kuin alkuviikosta. Vaikka talous- ja verotyöryhmien työ oli vielä kesken, soten ohella useista asioista on jo alkanut muodostua sopu, kuten ilmasto- ja ympäristöasioista.

Laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että verotuloja tarvitaan vähintään 700 miljoonaa euroa lisää. Verotuskysymys on kuitenkin auki. Rinne sanoi torstaina, että verotuksessa on tällä hetkellä kaikki muut paitsi yritys- ja omaisuusverotus käyty läpi.

– Tiedetään, millaisia elementtejä voidaan liittää verotukseen tulevaisuudessa niin, että talouskasvu ja työllisyys eivät vaarannu verotuksen kautta. Eikä myöskään yrittäjyys, Rinne sanoi.

Synnytyspoltot kovenevat

Tulevan hallituksen synnytyspoltot kovenevat ensi viikolla, kun puheenjohtajat jatkavat ilmiöryhmien toiveiden ruksaamista punakynällä. Ministeriöiden virkamiehet ovat laskeneet muutosten ja uudistusten hintalappuja.

Uusiin pysyviin menoihin ollaan tiettävästi satsaamassa miljardi euroa. Toiveiden tynnyri on huomattavasti suurempi.

Jos Rinteen lupaama vappusatanen toteutettaisiin sellaisenaan, se yksin nielisi käytettävissä olevan miljardin. Todennäköinen ratkaisu on se, että takuueläkkeitä ja pienimpiä työeläkkeitä korotetaan muutamalla kympillä vuosi kerrallaan. Mitä lähemmäksi Rinteen mainitsemaa 1 400 euron rajaa tullaan, sitä pienempi korotus on.

"Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu"

Vaikka sote-sopu rauhoitti tilannetta, monet neuvottelijat korostivat, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu. Keskustasta muistutettiin, että puolueen neuvottelumandaatti ei jatku, jos yhdestäkin kynnyskysymyksestä joudutaan antamaan periksi.

Yksi vaikeimmista asioista on työllisyysasteen nostaminen. Neuvottelijoiden olisi löydettävä vaikuttavia ja todennettavia toimia, joilla työllisyysastetta saadaan nostettua.

Vasemmistopuolueet ja vihreät korostavat suunnan muutoksen välttämättömyyttä, josta yhtenä esimerkkinä on aktiivimallin purkaminen, mikä toki käy myös keskustalle. Sillä työllisyysaste ei kuitenkaan nouse. Keskustan ja SDP:n näkemykset ovat yhä kaukana toisistaan.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi