Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaksi savolaiskaupunkia kävi tiukan taiston Suomen mökkikuninkuudesta – vain 300 mökin ero

Tilastokeskuksen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa. LEHTIKUVA / MIIKA SILTALAHTI

Suomessa oli viime vuonna jopa puoli miljoonaa mökkiä, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta.

Kaksi kaupunkia kävi tiukan kisan Suomen mökkivaltaisimman kunnan tittelistä. Tilastokeskuksen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, missä sijaitsi viime vuonna yhteensä noin 10 800 kesämökkiä. Toiseksi tulleessa Mikkelissä mökkejä oli noin kolmesataa vähemmän.

Maakunnista eniten mökkejä oli Varsinais-Suomessa. Vähiten mökkejä puolestaan oli Keski-Pohjanmaalla ja toiseksi vähiten Ahvenanmaalla.

Viime vuonna jopa 64 kunnassa oli enemmän kesämökkejä kuin vakituisia asuntoja. Niistä mökkimäärältään ykkönen on Parainen, jossa on myös maan kolmanneksi eniten kesämökkejä. Muita mökkivoittoisia kuntia ovat muun muassa Mäntyharju, Kemiönsaari ja Pälkäne.

Sen sijaan tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–19 kesämökkiä neliökilometriä kohden. Koko maassa oli keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä.

Suomen "mökkiköyhin" kunta on Kauniainen. Tilastokeskuksen mukaan kunnassa ei ollut viime vuonna ainuttakaan kesämökkiä.

Uusmaalaisilla on pitkät mökkimatkat

Yli 800 000 suomalaista voi kutsua itseään kesämökin omistajaksi. Tuo määrä väestöstä kuuluu mökin omistavaan asuntokuntaan. Suomalaisten mökinomistajien keski-ikä oli viime vuonna 63 vuotta.

Uusmaalaisista alle kolmanneksella on mökki kotimaakunnassaan. Vertailun vuoksi Lapin ja Ahvenanmaan mökinomistajista yli 90 prosenttia omistaa mökin kotimaakunnassaan.

Uusmaalaisilla on myös verrattain pitkät mökkimatkat. Uudellamaalla asuvien mökinomistajien mökkimatkan keskiarvo on 167 kilometriä, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna koko maan keskiarvoon.

Tilastossa mökkimatkalla tarkoitetaan mökinomistajan matkaa asunnolta kesämökille linnuntienä, eli todellisuudessa matkat voivat olla paljon pidempiä.

Mökkirakentaminen hiljenee

Kesämökkien määrä Suomessa kasvoi viime vuonna peräti 2600 mökillä vuodesta 2017. Osa mökeistä on uusia, mutta joukossa on myös vapaa-ajan käyttöön muutettuja asuinrakennuksia. Viime vuosina uusia mökkejä on rakennettu vilkkaimmin Lappiin, Etelä-Savoon ja Varsinais-Suomeen.

Uudet mökit ovat pinta-alaltaan yhä suurempia. 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala oli 71 neliötä. Kesämökkien keskikoko viime vuonna oli 49 neliötä.

Kesämökkirakentaminen on kuitenkin jatkuvasti hiljentynyt 90-luvulta tähän päivään. 1990-luvun alussa valmistui noin 8 000 uutta mökkiä vuosittain, kun taas viime vuosina rakennustahti on ollut noin puolet siitä. Nopeimmin mökkien määrä kasvoi 80-luvulla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi