Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

EU löytää jälleen edestään ratkaisemattoman turvapaikkauudistuksen - lue yön uutiskooste

Irakilaisia turvapaikanhakijoita Torniossa syyskuussa 2015. Kuva: Lehtikuva

EU:n voi olla vaikeampi löytää yhteistä ratkaisua siirtolaiskriisiin, jos oikeistopopulistiset puolueet kasvattavat kannatustaan EU-vaaleissa. Näin sanoo turvapaikkapolitiikkaan perehtynyt ulkoministeriön vieraileva asiantuntija Anna-Kaisa Hiltunen.

Ratkaisevaa on, ajaako EU:ssa ohi kansallinen itsemääräämisoikeus vai solidaarisuus siirtolaisten jakamisessa. Jos parlamentti painottaa itsemääräämisoikeutta, ratkaisun löytäminen hankaloituu.

Hiltusen mukaan EU:n yhteinen ratkaisu parantaisi siirtolaiskriisin hallintaa, vaikka osa poliitikoista on pelotellut sen tarkoittavan kontrollin menettämistä.

Hallitusneuvotteluiden alaryhmien odotetaan saavan työnsä valmiiksi iltaan mennessä

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään Helsingin Säätytalossa. Neuvotteluiden alaryhmien odotetaan saavan raporttinsa valmiiksi viimeistään tänä iltana, jonka jälkeen ne siirtyvät puheenjohtajien pöytään käsiteltäviksi.

Alapöydissä on ruodittu muun muassa veropolitiikan, liikenneverkon kehittämisen, puolustuspolitiikan, maatalouden ja Eurooppa-politiikan kaltaisia kysymyksiä. Myös sosiaaliturvan uudistamiselle ja sote-uudistukselle on omat alapöytänsä.

Esimerkiksi ratahankkeiden rahoitustavoissa, työllisyystoimissa ja verotusta koskevissa asioissa on ollut vielä ratkaistavia kysymyksiä.

Tavoite on yhä, että hallitusohjelma olisi valmis perjantaina.

HS-gallup: Kokoomus suosituin puolue euro­vaaleissa, perussuomalaiset toisena

Kokoomus on Suomen suosituin puolue eurovaaleissa, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Toiseksi eniten kannatusta on perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten SDP:llä.

Kokoomuksen kannatus on HS:n ennusteen mukaan 20,1 prosenttia, perussuomalaisten 16,3 prosenttia ja SDP:n 15,5 prosenttia.

Mielipidemittauksen toteutti Kantar TNS . Tutkimusta varten haastateltiin reilua 2 000 ihmistä 6.–18. toukokuuta. Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla sekä haastatteluissa saatuja vastauksia että vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

EU-vaalien ennakkoäänestys päättyy tänään

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys päättyy tänään. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot avautuvat aamulla kello yhdeksän.

EU-vaaleissa valitaan Suomesta kolmetoista parlamentaarikkoa. Mikäli Britannian EU-ero toteutuu, saa Suomi yhden parlamentaarikkopaikan lisää.

Edellisissä EU-vaaleissa viisi vuotta sitten Suomen äänestysprosentti oli 41. Tuolloin ennakkoon äänesti runsaat 17 prosenttia äänioikeutetuista.

Parlamentin suurin ryhmä on ollut keskustaoikeistolainen EPP. Ryhmään kuuluvat Suomesta kokoomuksen edustajat.

Yhdysvallat lykkää Huaweihin kohdistuvaa teknologian vientikieltoa 90 päivällä

Yhdysvallat lykkää kiinalaisyhtiö Huaweihin kohdistuvaa teknologian vientikieltoa elokuun puoliväliin, kertoo uutistoimisto AFP. Kauppaministeriön mukaan 90 päivän lisäaika tarvitaan, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua muutokseen.

Presidentti Donald Trumpin määräämän kiellon sisältöä ei ole tarkoitus muuttaa. Trump on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä.

Kauppaministeriön asiakirjan mukaan viranomaiset haluavat antaa Huaweille ja sen kumppaneille aikaa muun muassa päivittää ohjelmistojaan ja valmistautua muutokseen. (Lähde: AFP)

Huawein toimitusjohtaja: Yhdysvallat aliarvioi yhtiötä

Kiinalaisen Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei sanoo Kiinan valtionmedialle, että Yhdysvallat aliarvioi yhtiötä. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen viimeaikaiset päätökset eivät vaikuta teknologiajätin 5g-suunnitelmiin.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiötä ei voida eristää muusta maailmasta. (Lähde: AFP)

CNN: Yhdysvallat varoittaa kiinalaisvalmisteisiin droneihin liittyvistä turvallisuusriskeistä

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden ministeriö varoittaa kiinalaisvalmisteisiin lennokkeihin liittyvistä turvallisuusriskeistä, kertoo uutiskanava CNN. Ministeriön kyberturvallisuusviranomaisten mukaan dronet saattavat lähettää arkaluonteista tietoa valmistajilleen Kiinaan, jossa maan hallitus voi päästä tietoihin käsiksi.

CNN:n haltuunsa saamassa raportissa ei nimetä yksittäisiä valmistajia, mutta arviolta lähes 80 prosenttia Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytetyistä lennokeista tulee DJI:ltä, jonka pääkonttori sijaitsee Kiinan Shenzhenissä. Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaiset hyödyntävät droneja yhä enemmän työssään.

Kiinalaisvalmistajien lennokit ovat olleet aiemminkin Yhdysvaltojen huolenaiheena. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen armeija asetti DJI:n lennokit käyttökieltoon.

Yhdysvaltalaistuomari tukee demokraattien tietopyyntöä Trumpin aiemmista liiketoimista

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on asettunut demokraattien puolelle presidentti Donald Trumpin aiempia liiketoimia koskevassa kiistassa. Tuomarin mukaan Trumpin käyttämän tilitoimiston on toimitettava edustajainhuoneen valiokunnalle sen vaatimat tiedot Trumpin liiketoimista, jotka koskevat vuosia ennen tämän presidenttikautta.

Trump on haastanut tietopyynnön oikeudessa ja vaatinut pyynnön mitätöintiä. Trumpin asianajajat ovat pitäneet tietopyyntöä poliittisesti värittyneenä.

Pyyntö liittyy syytöksiin, joiden mukaan Trump on usein yrittänyt johtaa lainoittajiaan harhaan liioittelemalla varallisuuttaan.

Washingtonilaisen tuomarin Amit Mehtan mukaan oikeuden tehtävänä ei ole arvioida, ovatko valiokunnan toimet poliittisesti motivoituneita. (Lähde: AFP)

Suomalaiselokuva tänään valkokankaalle Cannesin elokuvajuhlilla

Suomalainen pitkä elokuva Koirat eivät käytä housuja esitetään tänään maailmanensi-illassaan Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Elokuvan pääosia näyttelevät Krista Kosonen ja Pekka Strang. Teoksen on ohjannut Jukka-Pekka Valkeapää.

Koirat eivät käytä housuja esitetään Cannesissa Directors’ Fortnight -esityssarjassa. Se ei siis kilpaile pääpalkinnosta Kultaisesta palmusta.

Cannesia pidetään maailman merkittävimpänä elokuvafestivaalina. 2000-luvun aikana siellä on tähän mennessä nähty Suomesta neljä pitkää elokuvaa: kolme Aki Kaurismäen ohjausta ja viimeisimpänä Juho Kuosmasen Hymyilevä mies, joka myös voitti oman sarjansa pääpalkinnon kolme vuotta sitten.

Formulalegenda Niki Lauda on kuollut

Legendaarinen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut. Asiasta kertoo hänen perheensä Itävallan viestimien mukaan. Itävaltalainen Lauda oli kuollessaan 70-vuotias.

Lauda kuoli kahdeksan kuukautta sen jälkeen kun hänelle tehtiin keuhkonsiirto-operaatio.

Lauda voitti F1-sarjan maailmanmestaruuden kolmesti vuosina 1975, 1977 ja 1984. (Lähde: AFP)

Leijonat päättää MM-alkulohkonsa Saksaa vastaan – kahden pisteen voitto varmistaisi lohkon ykkössijan

Suomi pelaa tänään jääkiekon Slovakian MM-turnauksessa alkusarjan viimeisen ottelunsa. Leijonat kohtaa Kosicessa A-lohkossa Saksan.

Kumpikin maa on varmistanut jatkopaikkansa alkulohkon neljän parhaan joukkoon puolivälieriin. Lohkojohtaja Suomelle riittää ottelusta alkulohkon ykkössijaan varmasti kaksi pistettä, eli voitto jatkoerässä tai voittomaalikisan paremmuus.

Suomi–Saksa-ottelu alkaa Kosicessa Suomen aikaa kello 13.15.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi