Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lausunnollaan kohun aiheuttanut perussuomalaisten Kotro sallisi venäläisille viisumivapauden EU-maissa

Perussuomalaisten Olli Kotron (vas.) lausunnosta venäläismedialle nousi kohu. Keskellä Ranskan äärioikeiston johtaja Marine le Pen ja oikealla virolaiskansanedustaja Jaak Madison. Kuva: Raigo Pajula

Valtaosa (81 prosenttia) Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisten ehdokkaista suhtautuu kielteisesti Venäjän kansalaisten viisumivapauteen matkustettaessa EU-alueelle. Kaksi ehdokasta, Olli Kotro ja Arto Luukkanen, kuitenkin sallisi sen. He ovat samaa mieltä väitteestä "Venäläisille pitäisi sallia viisumivapaus matkustamiseen EU-maissa".

– Viisumiasioiden ei tulisi olla EU-tason asia. Parasta olisi, jos Suomi ja Venäjä voisivat kahdenvälisesti sopia, että keskinäiseen matkustamiseen tehdään matkustushelpotuksia. Esimerkiksi kokeilla sitä, että liikematkaviisumit korvattaisiin kokeiluajaksi matkustusilmoituksella (USA:n ESTA-tyyppinen) ja järjestely olisi molemminpuolinen sekä määräaikainen. Suhteiden kehittäminen Venäjän kanssa on tärkeää, Kotro toteaa vaalikonevastauksessaan.

Kotro: Ilta-Sanomien otsikko vääristelee

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon entinen avustaja Kotro oli sanonut venäläisen Kremliä myötäilevän uutistoimiston Eurasia Dailyn haastattelussa, että Suomi voisi irrottautua Schengenin sopimuksesta ja perustaa viisumivapaan vyöhykkeen Venäjän kanssa.

Kotron Facebook-päivityksen mukaan Ilta-Sanomat kuitenkin vääristeli otsikossa ja jutussa hänen sanomisiaan:

– Olisi absurdia ehdottaa, että viisumivapaus Venäjän kanssa tulisi Schengenin "tilalle", sillä Schengen on eurooppalainen järjestely. Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa.

Maanantaina Halla-aho totesi muun muassa STT:n haastattelussa, että perussuomalaiset ei halua romuttaa Schengen-järjestelmää.

Vaalikoneessa viisumivapauteen myönteisesti suhtautuva Luukkonen tuo esiin myös viisumivapauden riskejä:

– Suurin ongelma on siinä, että mikäli se toteutuisi, tänne tulisi ihmisiä Keski-idästä; mahdollisesti rikollisia. Tähän liittyy paljon käytännön ongelmia kuten ns. biopassin kehittäminen niin, että sitä ei voi niin helposti väärentää.

Vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat suhtautuvat myönteisemmin

Kaksi kolmesta (65 prosenttia) kaikista Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneesta EU-vaaliehdokkaasta ei kannata viisumivapaata matkustamista Venäjän kansalaisille EU-maihin. Neljännes (26 prosenttia) sallisi viisumivapaan matkustamisen ja yksi kymmenestä (9 prosenttia) ei ota kantaa asiaan.

Jyrkimmin viisumivapauteen suhtautuvat kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja RKP:n ehdokkaat, joista kukaan ei sallisi sitä.

Keskustan ja SDP:n ehdokkaistakaan selkeä enemmistö ei kannata viisumivapautta.

– EU:n ja Venäjän kansalaiset hyötyisivät puolin ja toisin lisääntyneestä kanssakäymisestä. EU:n ja Venäjän taloudet voivat vahvistaa toisiaan. Nykytilanne ruokkii Venäjän epätervettä vaikuttamista Euroopan unioniin, sanoo kuitenkin diplomaattina ja asiantuntijana muun muassa EU:ssa työskennellyt Pekka Shemeikka (sd.).

Jonkin verran muita eduskuntapuolueita myönteisemmin viisumivapauteen suhtautuvat vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat.

– Venäjän tulee vastaavasti myöntää viisumivapaus kaikkien EU-maiden kansalaisille, huomauttaa Matleena Käppi (vas.).

 Venäjän kanssa käytävät kahdenväliset neuvottelut viisumiasioista keskeytettiin vuonna 2014, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan alueeseensa.

Etsi ehdokasta vaalikoneella.

Jutun kommentointi on suljettu epäasiallisten kommenttien vuoksi.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi