Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jussi Halla-aho: perussuomalaiset ei aja Suomen eroa Schengenistä

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset haluaa muuttaa järjestelmän sääntöjä niin, että sisärajatarkastukset olisi helpompi ottaa käyttöön. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Perussuomalaiset ei halua romuttaa Schengen-järjestelmää, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo STT:lle.

Sen sijaan puolue haluaa muuttaa järjestelmän sääntöjä niin, että sisärajatarkastukset olisi helpompi ottaa käyttöön. Halla-ahosta laittoman siirtolaisuuden torjumisen pitäisi olla peruste, jolla sisärajavalvontaan voitaisiin ryhtyä.

– Meillä on tavoitteena yrittää vähentää Schengen-järjestelmästä aiheutuvia haittoja liittyen laittomaan muuttoliikkeeseen tai rajat ylittävään rikollisuuteen. Ei meillä ole periaatteellista kantaa puolueena siihen, että Schengen pitäisi romuttaa, Halla-aho sanoi STT:lle maanantaina.

Schengen-säännöt antavat jo nyt mahdollisuuden sisärajatarkastuksiin erikoistilanteissa. Muutamilla Schengen-mailla, muun muassa Ruotsilla ja Tanskalla, on rajatarkastuksia käytössä vuonna 2015 alkaneeseen maahanmuuttajapaineeseen vedoten.

Ei täyttä viisumivapautta

Aiemmin puolueen eurovaaliehdokas Olli Kotro sanoi haastattelussa Kremlin-mielisessä uutistoimisto Eurasia Dailyssä, että hän kannattaa Suomen eroa Schengenistä ja että hänen kantansa on puolueen linjan mukainen.

Myöhemmin Kotro selvensi kantaansa lehdistötiedotteessa:

– Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Kansallisvaltioiden tulee itse päättää rajavalvonnastaan. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa. Kantani on perussuomalaisen puolueen linjan mukainen.

Kotro peräänkuuluttaa myös erityistä viisumihelpotusmekanismia Suomen ja Venäjän välille. Mekanismi voisi hänen mukaansa koskea noin 10 000 suomalaista ja venäläistä.

Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaisilla on ollut johdonmukaisen kielteinen asenne täyteen viisumivapauteen Suomen ja Venäjän välillä.

– Sitä linjaa ei ole tarpeen tarkistaa.

Ilta-Sanomat uutisoi Suomessa Kotron haastattelusta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi