Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Totuus alkaa paljastua Säätytalon leirikoulussa – Rahaa ei ole ja yhä useampi epäilee aikataulua

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson keskeytti hallitusneuvottelut maanantaiaamuna. Kuva: Vesa Moilanen

Draaman kaari nousi Säätytalon hallitusneuvotteluissa maanantaiaamuna, kun vasemmistoliitto keskeytti neuvottelut. Kyse oli suuren väyläpaketin rahoittamisesta

Vasemmistoliitto ei hyväksynyt sitä, että investointeja rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta. Puolue haluaisi ottaa lisää velkaa. Keskustan mielestä väyläinvestoinnit pitäisi hoitaa omaisuuden myynnillä eikä lisävelalla.

Neuvottelut jatkuivat puolenpäivän jälkeen. Tiettävästi vasemmistoliitto ilmoitti neuvottelijoille, että sille käy omaisuustulojen käyttäminen.

Paljon isoja rukseja

Neuvottelulähteiden mukaan vanhat valtionhoitajapuolueet SDP ja keskusta ovat löytäneet monissa asioissa yhteisymmärryksen. Vasemmistoliiton ja vihreiden toiveet ovat sen sijaan kaukana asetetusta talousraamista.

Puolueiden toiveet ovat huomattavasti suuremmat, mitä budjetti sallii. Sama ongelma koskee osin myös demareita.

Ongelmana on, että rahaa ei kerta kaikkiaan ole. Erityisesti vasemmistopuolueet ja vihreät tekivät suuria vaalilupauksia, ja nyt totuus alkaa paljastua. Monien lupausten päälle on vedettävä isot ruksit.

Keskusta pitää tiukasti kiinni kynnyskysymyksistään. Julkisen talouden pitää olla tasapainossa 2030. Lisäksi puolue torjuu verojen kiristykset ja lisävelanoton. Tämä vaikeuttaa vaalilupausten toteuttamista.

Pettääkö leirikoulun aikataulu?

Hallitusneuvottelujen aikataulu uhkaa pettää, vaikka demarit vakuuttavat, että perjantaina hallitusohjelma on valmis. Epäileviä tuomaita on yhä enemmän.

Osa neuvottelijoista kuvaa Säätytalon neuvotteluja leirikouluksi, missä kirjoitetaan toivomuslistaa joulupukille. Työryhmät tekevät töitään säkki päässä, koska ne eivät tiedä, kuinka paljon niillä on rahaa käytettävissään. Ryhmissä kirjoitetaan toiveita, jotka ryhmien on kehotettu asettamaan tärkeysjärjestykseen.

Toiveille on laskettu myös hintalappuja. Se on kuitenkin epäselvää, kuka lopullisesti päättää toivelistasta ja kuinka moneen toiveeseen raha riittää.

Turvapaikkapolitiikasta suuria erimielisyyksiä

Ryhmätöiden pitäisi valmistua tiistaina. Osa ryhmistä on lähellä maalia, mutta osassa sisältöasiat ovat pahasti levällään.

Yhtenä esimerkkinä tästä on turvapaikkapolitiikka. SDP ja keskusta ovat nykyisen linjan kannalla. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat sen sijaan vaatimassa huomattavasti nykyistä liberaalimpaa turvapaikkapolitiikkaa. Tämä on yksi asia, joka tulee puheenjohtajapöydän ratkaistavaksi.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi