Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Europarlamentaarikot valitaan sunnuntaina – tiedätkö nämä asiat Euroopan unionista?

Euroopan unioni vaikuttaa moniin suomalaisille arkipäiväisiin asioihin. Tietoa EU:n vaikutuksista saa esimerkiksi älypuhelimiin ladattavasta Citizens' App -sovelluksesta. Kuva: Anssi Hietamaa

Eurovaalit lähestyvät, ja Euroopan unionin tehtävistä ja tavoitteista käydään vilkasta keskustelua. Sunnuntain vaalipäivään voi virittäytyä vaikkapa näillä numerotiedoilla.

6 perusarvoa, jotka määrittelevät EU:n toimintaa ovat ihmisarvo, vapaus, demokratia, tasa-arvo, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. Arvot on vahvistettu Lissabonin sopimuksessa ja EU:n perusoikeuskirjassa.

3 kuukautta voi vapaasti viettää aikaa Euroopan unionin alueella, mukaan lukien Norja, Islanti ja Liechtenstein. Oleiluun tarvitsee ainoastaan passin tai henkilökortin. Yli kolmen kuukauden oleilu on mahdollista, mikäli opiskelee, työskentelee tai toimii yrittäjänä kyseisessä maassa. Maahan jääminen on mahdollista myös silloin, jos kykenee elättämään itsensä ja mahdollisen perheensä, ja muistaa hankkia sairausvakuutuksen.

4,5 miljoonaa neliökilometriä pinta-alaa. Suomi mahtuisi Euroopan unionin alueelle 13 kertaa.

24 virallista kieltä. EU-kansalaisella on oikeus käyttää mitä tahansa virallisista kielistä asioidessaan EU-toimielinten kanssa. Kaikki lainsäädäntötekstit ja EU:n säädökset käännetään virallisille kielille, samoin kuin Eurooppa-neuvoston ja Euroopan unionin neuvoston kokouksetkin. Suomi ja ruotsi ovat virallisia kieliä. Kaikista virallisista kielistä on ääninäytteet Euroopan unionin nettisivuilla. Virallisten kielten lisäksi Euroopan unionin alueella puhutaan yli 60:tä alkuperäistä alue- ja vähemmistökieltä, joihin esimerkiksi saame lukeutuu.

11 sosiaalista mediaa. Euroopan parlamenttia voi seurata esimerkiksi Twitterissä, Instagramissa ja Redditissä.

30 erilaista teemavuotta. Erilaisilla teemavuosilla pyritään kiinnittämään huomio tiettyyn asiaan ja herättämään keskustelua eri EU-maissa. Tällöin on mahdollista saada lisärahoitusta paikalliseen, kansalliseen tai kansainväliseen projektiin, joka liittyy vuoden teemaan. Ensimmäinen teemavuosi oli 1983, jolloin teemana oli käsiteollisuus sekä pienet ja keskikokoiset yritykset.

5 ehdokasmaata ovat Albania, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki. Näissä maissa EU-lainsäädäntöä on jo alettu saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Tällä hetkellä Euroopan unioniin kuuluu 28 jäsenvaltiota.

513 miljoonaa asukasta. Euroopan unionin alueella asuu kolmanneksi eniten ihmisiä maailmassa Kiinan ja Intian jälkeen.

4,5 prosenttia enemmän naisia kuin miehiä. Eurostatin mukaan Euroopan unionissa oli 104,5 naista 100 miestä kohden vuonna 2018. Ero on pysynyt liki muuttumattomana aina vuodesta 2007 lähtien, jolloin lukujen tarkastelu aloitettiin.

12 kultaista tähteä koristaa Euroopan unionin lippua. Tähdet kuvaavat symbolisesti eurooppalaisten kansojen ihanteita: yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja harmoniaa. Tähtien lukumäärä ei liity EU:n jäsenmaiden lukumäärään.

1 Nobelin rauhanpalkinto. Euroopan unionille myönnettiin palkinto vuonna 2012 kiitoksena rauhan, ihmisoikeuksien, sovinnon ja demokratian edistämisestä.

Lähteet: Eduskunta, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Eurostat ja Euroopan unionin virallinen verkkosivusto.

Etsi ehdokasta vaalikoneella.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi