Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Moni kannattaa WWF:n kyselyssä pienvesivoimapatojen purkamista

Seitsemän kymmenestä kannattaa energiantuotannon kannalta merkityksettömien vesivoimapatojen purkamista Suomessa. Ajatusta vastustaa ympäristöjärjestö WWF:n teettämässä kyselytutkimuksessa 12 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen perusteella jokivesistöjen patojen purkamisen kannatus on kasvanut selvästi, sillä viime vuoteen verrattuna nousu on noin 10 prosenttiyksikköä.

Padoista on haittaa kaloille.

– Uhanalaiset vaelluskalat lyövät päitään pientenkin voimaloiden patoihin yrittäessään nousta lisääntymisalueilleen kutemaan, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen sanoo tiedotteessa.

WWF kertoo, että 40 prosenttia Suomen toiminnassa olevista vesivoimaloista on alle yhden megawatin laitoksia, joiden yhteenlaskettu sähköntuotanto on 0,2 prosenttia vuosittaisesta sähköntuotannosta. Jos nämä pienet voimalat purettaisiin, voitaisiin kymmenkunta vesistöä vapauttaa kokonaan vesivoimasta, Vilhunen arvioi.

Energiateollisuuden tilastojen mukaan viime vuoden kaikesta sähköntuotannosta noin viidesosa tuotettiin vesivoimalla, ydinvoimalla noin kolmannes ja biomassalla viidennes. Sekä tuulivoiman että kivihiilen osuus oli noin 10 prosenttia ja turpeen viisi.

Suomessa on noin 120 sähköä tuottavaa energiayritystä ja noin 400 voimalaitosta, joista yli puolet on vesivoimalaitoksia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi