Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Piispa Laajasalon mielestä kohuttu Halla-aho-keskustelu oli hyvä järjestää – korostaa erilaisten mielipiteiden ymmärtämisen merkitystä

Osa puhujista on perunut osallistumisensa Kirkkopäiville piispa Teemu Laajasalon vierasvalinnan takia. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo puolustaa Kirkkopäivillä lauantai-iltana käytyä keskustelua, jossa Laajasalon lisäksi kohtasivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja koomikko Joonas Nordman. Aiheena oli sananvapaus. Keskustelun vuoksi Kirkkopäiviä on kritisoitu siitä, ettei se ota tiukkaa kantaa rasismia ja populismia vastaan.

– Olen sitä mieltä, että tilaisuus oli ehdottomasti hyvä järjestää, Laajasalo sanoi STT:lle.

Laajasalo perustelee Halla-ahon kutsumista sillä, että tämä on omassa elämässään joutunut vastaamaan puheen rajoista ja niiden ylittämisestä henkilökohtaisesti.

– Toisaalta hän on tietynlainen symboli myös sellaiselle keskustelulle siitä, että mistä, millä tavalla voidaan sanoja käyttää ja mikä on niiden vastuu ja vapaus.

Nordman taas on yksi Suomen kokeneimpia nimenomaisesti poliittisen satiirin tekijöitä, joka on tehnyt paljon komediaa Halla-ahosta. Laajasalon mukaan keskustelun kiinnostavuutta lisäsi se, että nämä kaksi henkilöä olivat samassa salissa.

Laajasalo ei osannut ennakoida, että valinnoista nousee iso kohu. Hän kertoo saaneensa asiasta monia viestejä ja ymmärtävänsä niissä esitettyjä näkemyksiä.

– En etukäteen ajatellut, että tämä olisi jotenkin erityisesti suurta yleisöä kiinnostava juttu.

Vierasvalintojaan Laajasalo perustelee sillä, hänelle sovinnon hengen rakentaminen ja erilaisten mielipiteiden ymmärtäminen on toimintaa ohjaava tekijä. Hän pitää sitä hyvänä myös sekä kirkon että yhteiskunnan kannalta.

– Kun erimielisten ja eri tavalla ajattelevien ajatuksia yhtäältä törmäytetään ja toisaalta haastetaan, niin tullaan itse haastetuksi. Se on yksi osa varmasti niin kirkon kuin yhteiskunnan sisäisen eheyden taetta.

"Kirkkopäivät sopiva paikka keskustelulle"

Laajasalon mukaan Kirkkopäivillä tavoitteena on ollut yhteyden rakentaminen, minkä vuoksi se soveltuu myös tällaiseen keskusteluun. Vaikka kirkon on lähtökohtaisesti syytä olla puoluepolitiikan ulkopuolella, on Kirkkopäivillä aiemminkin ollut poliittisten vaikuttajien yksittäisiä ja yhteisiä keskusteluja.

Laajasalo kuitenkin sanoo, että tilan antamisen pitäisi olla tasapuolista.

– Jos kokisi, että joku ei saa tarvittaessa ääntä, se olisi minusta ongelma.

Tutkijat peruivat tulonsa

Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professori Ilkka Huhta ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaara peruivat osallistumisensa Kirkkopäiville piispa Laajasalon vierasvalinnan takia. Huhdan ja Malkavaaran oli määrä puhua perjantaina.

– Viestimme järjestäjille oli, että ei ole hyvä kutsua yhden eduskuntapuoleen puheenjohtajaa viikkoa ennen EU-vaaleja, Huhta sanoo STT:lle.

Huhta jatkaa, että hän ja Malkavaara myös pitivät aihevalintaa kummallisena.

– Tutkimuksen näkökulmasta pidämme huolestuttavana konservatiivikristittyjen ja oikeistopopulistien lähentymistä Euroopassa ja muualla maailmassa. Vähän olisi odottanut, että Kirkkopäivät olisi seurannut isoveljensä esimerkkiä – Saksan kirkkopäiväthän otti hyvin voimallisesti kantaa populismia ja rasistista ideologiaa vastaan, Huhta sanoo.

Huhta painottaa, ettei hänellä ole mitään Halla-ahoa vastaan henkilönä.

Sunnuntaina Kirkkopäivillä keskusteltiin myös muun muassa otsikolla Köyhyys Suomessa – miten se poistetaan. Keskusteluun osallistuivat Li Andersson (vas.), Touko Aalto (vihr.), Eija-Riitta Korhola (kok.), Aila Paloniemi (kesk.), Eija Tuohimaa (sd.) ja Halla-aho.

Kirkkopäivät on kolmipäiväinen suurtapahtuma. Tänä vuonna se järjestetään Jyväskylässä. Kaikkiaan Kirkkopäivien aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi