Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puhdas vesijohtovesi kihisee eliöitä - "Vesi ei ole todellakaan steriiliä, eikä sen pidäkään olla"

Tuore tutkimus: Hanavedessä on muun muassa sukkulamatoja, rataseläimiä, leviä ja sieniä.

Juomavedessä on rikas eliökanta. THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen on ollut mukana tutkimusprojektissa, jonka tehtävänä oli selvittää talousveden mikrobeja. Kuva: Tiina Mutila

Kulauksessa raikasta vesijohtovettä suomalainen nielaisee samalla koko joukon erilaisia eliöitä, kuten leviä, sieniä, bakteereita ja jopa eläimiä, kuten sukkulamatoja, niveljalkaisia ja rataseläimiä.

Ensimmäistä kertaa Suomessa on nyt selvitetty, mitä aitotumallisia eliöitä eli eukariootteja suomalainen vesijohtovesi oikein pitää sisällään.

Filosofian tohtori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Tarja Pitkänen on ollut mukana Suomen Akatemian rahoittamassa Mikrobiyhteisöjen dynamiikka talousveden jakelujärjestelmässä -tutkimushankkeessa, jonka ensimmäisiä tutkimustuloksia esiteltiin keskiviikkona Jyväskylässä kokoontuneilla Vesihuoltopäivillä.

Projektissa tutkittiin neljän suomalaisen kaupungin ja viiden vesilaitoksen vesijohtovettä. Osa vesilaitoksista oli pintavesilaitoksia, osa tekopohjavesilaitoksia ja yksi oli pohjavesilaitos. Tarkoitus oli selvittää, mitä eliöitä juomavedessä on normaalitilanteessa.

Vesi ei ole todellakaan steriiliä, eikä sen pidäkään olla. Filosofian tohtori, THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen

Tutkimuksen tulos oli, että aivan tavallisessa puhtaassa hanavedessä on Suomessa hyvin laaja kirjo erilaisia aitotumallisia eliöitä eli eukariootteja.

– Vesi ei ole todellakaan steriiliä, eikä sen pidäkään olla. Jos vedessä ei olisi mitään, silloin olisi varmasti jotakin pielessä, Pitkänen kertoo.

Hankkeessa haluttiin selvittää myös sitä, onko joukossa jotakin, josta olisi syytä huolestua. Tutkimuksen tulos oli Pitkäsen mukaan rauhoittava: vaikka talousvesi sisältää paljon erilaisia eliöitä, mitään huolestuttavaa ei löytynyt.

– On olemassa eukariootteja, jotka ovat hyvin kestäviä esimerkiksi klooria vastaan sekä sellaisia, jotka voivat kantaa sisällään jotakin tautia aiheuttavaa bakteeria. Verkostosta löytyi vain hyvin pieni määrä tällaisia eukariootteja. Tulos oli hyvin rauhoittava, Pitkänen sanoo.

Veden puhtauden kannalta ikäviä eliöitä ovat muun muassa jotkin amebat, kuten Vannella-niminen ameba, joka voi piilottaa sisäänsä tautia aiheuttavia bakteereita, esimerkiksi Legionella-bakteerin.

– Vannellaa oli joissakin laitoksissa, mutta sen suhteellinen osuus oli pieni, Pitkänen sanoo.

Eliöstö oli eri tyyppisillä laitoksilla Suomessa hyvin samanlaista. Rikkain eliöstö oli kuitenkin Pitkäsen mukaan desinfioimattomassa tekopohjavedessä.

Suomalainen hanavesi on todettu laadultaan maailman parhaaksi. Pitkänen ei siis kehota vaihtamaan vesijohtovettä pulloveteen edes siinä tapauksessa, vaikka joku kavahtaisi tietoa, että veden mukana tulee juotua kaikenlaista muutakin.

– Tässä hankkeessa emme tutkineet pullovettä, mutta oletus on, että pullovedessä on vähintään yhtä paljon mikrobeja kuin hanavedessäkin, Pitkänen naurahtaa.

Sitä, mitä vesilaitoksia tarkalleen tutkittiin ei Pitkänen paljasta. Esimerkiksi erään vesilaitoksen vedestä löytyi runsaat määrät hämähäkkikukkaa. Myös erilaisia homesieniä löytyi vedestä, jopa sellaisia, joita tavataan kosteusvauriorakennuksista.

– Homeet voivat aiheuttaa haju- ja makuhaittoja veteen. Sienimäärät eivät kuitenkaan olleet suuria, Pitkänen kertoo.

THL:n tutkimus oli kansainvälisestikin uraa uurtava. Muualla maailmassa, kuten ei Suomessakaan ole juuri selvitetty, mitä eliöitä puhdas juomavesi sisältää. Pitkänen pitää todennäköisenä, että samat mikrobiyhteisöt ovat putkistoissa eri puolilla maailmaa. Poikkeuksena ovat vesijohtoverkostot, jotka ovat saastuneet.

Talousvesi

Vaarallisia eliöitä ei saa olla

Talousvesi on vettä, jota käytetään kotitalouksissa juomavetenä, ruoan valmistamiseen ja muihin kotitaloustarkoituksiin kuten yleisen hygienian ylläpitämiseen.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen valvoo toimitettavan ja käytettävän talousveden laatua säännöllisesti.

Terveydensuojelulain 20 §:n mukaan talousvettä toimittavan laitoksen omavalvonnan ja talousveden viranomaisvalvonnan on perustuttava veden terveydelliseen laatuun vaikuttavien riskien arviointiin.

Viranomaisvalvonnan tarkoituksena on todentaa, että talousveden laatu on säädösten mukaista eikä aiheuta terveyshaittaa. Talousvedessä ei saa olla mitään eliöitä kuten esimerkiksi bakteereita, viruksia tai loisia eikä haitallisia aineita sellaisina määrinä, että niistä voisi aiheutua vaaraa ihmisten terveydelle.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi