Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näkökulma: Julkinen paine ajaa päättäjiä kansaa kosiskeleviin äkkihankkeisiin

Puoluejohtajat Anna-Maja Henriksson, Pekka Haavisto, Li Andersson ja Antti Rinne hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Kysyin tämän maan ykkösasiantuntijoilta oikeuspoliittisia linjauksia tuleviksi vuosiksi.

Viesti on selvä. Nyt on aika syvälliselle oikeus- ja kriminaalipoliittiselle tarkastelulle. Pelkkä lakien ankaroittaminen ja rangaistusten koventaminen ei riitä.

Edellisen hallituksen toimintaa oikeusoppineet pitävät monelta osin populistisena, poukkoilevana, yksittäisiin uudistuksiin keskittyvänä. Joitakin muutoksia rikoslakiin yritettiin perustella pelkällä rahansäästöllä.

Iso kuva puuttui.

Jo heti Juha Sipilän (kesk.) ministerinimityksissä näkyi, ettei oikeusministeriö ollut prosessikaavion kärjessä. Ministeriksi nimettiin kokematon Jari Lindström (ps./sin.) ja hänelle lykättiin toiseen käteen isotöinen työministerin salkku. Siitä ei tunnetusti hyvää seurannut, vaikka Lindström yritti parhaansa.

Seuraaja, juristi Antti Häkkänen (kok.) sai kehuja jämäkkyydestään.

Julkisuuteen tuli kuitenkin kuva, että Häkkänen puuttuu yksittäisiin asioihin, joista vuorollaan nousee kohu. Vakavien rikosten uusijoiden pitäminen telkien takana, seksuaalirikokset, sakkovankeus näpistelijöille, mielenosoitusoikeuden kiristäminen.

Tiukka linja otettiin käyttöön, koska siitä kansa tykkää.

Tämä ei tietenkään ollut koko kuva Häkkäsen kaudesta. Monet kiittelevät häntä muun muassa oikeusvaltioperiaatteen vaalimisesta.

Ottaako tuleva oikeusministeri sitten asiakseen kokonaisvaltaisen oikeus- ja kriminaalipoliittisen uudistamisen? En olisi kovin optimistinen.

Nykyajan kiihkeä julkisuusmylly asettaa poliitikot kovan paineen alle. Kohurikokset nousevat näyttävästi otsikoihin ja kansa vaatii konnia kiven sisään.

Sano siinä sitten, että "pannaan nyt jäitä hattuun ja katsotaan kokonaisuutta".

Toinen asia on jatkuva taistelu resursseista. Kovan kolauksen oikeusturvan toteutumiselle antoivat uutiset siitä, ettei poliisi tutki kaikkia rikoksia. Rahapula pistää pakkopriorisoimaan.

Prosessien keventäminen tuo säästöjä tiettyyn mittaan saakka. Mutta rajansa silläkin.

Mutta kenestä tulee seuraavan hallituksen oikeusministeri? Arvailla aina voi.

Jos lähdetään siitä, että oikeusministeriksi nimetään juristi, esiin nousee keskustan Markus Lohi, joka johtaa parhaillaan hallitusneuvotteluissa Turvallinen oikeusvaltio Suomi -työryhmää. Se voi olla vinkki ministerinpestistä.

Puoluetoveri Antti Kurvinen puolestaan on Säätytalolla jäsenenä Oikeusvaltion kehittäminen -alaryhmässä.

Yksi mahdollisuus on, että RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tekee paluun oikeusministeriksi.

Moni muistaa Henrikssonin edellisen ministeripestin siitä, että hän piti pontevasti ruotsinkielisen Pohjanmaan puolta, mutta tappoi hovi- ja hallinto-oikeudet Kouvolasta ja hallinto-oikeuden Rovaniemeltä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen oikeustoimittaja.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi