Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hakkuukiistaan etsitään Säätytalolla luovaa ratkaisua – tuleeko lisää suojelualueita?

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila (vas.) ja hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kättelivät ennen päivän hallitusneuvotteluja Säätytalon edustalla. Kuva: Markku Ulander

Hallituspuolueiden neuvottelijat olivat keskiviikkona vaitonaisia siitä, miten puolueiden välinen kiista hakkuiden määrästä tullaan ratkaisemaan ja mitä hallitusohjelmaan kirjataan.

– Joudun olemaan tosi tylsä, valitan, kertoi vihreiden Hanna Halmeenpää.

Nimettömänä pysyttelevä hallitusneuvottelija arvioi, että hakkuukiistaan löytyy luova ratkaisu. Hakkuita ei rajoitettaisi, mutta suojelualueita lisättäisiin.

Samalla hän kertoo, ettei voida tehdä Lex-Kemiä, koska suunnitteilla on monia muitakin investointeja. Osa niistä voi toteutua ennen Kemin jätti-investointia.

MTK Säätytalolla

Maa- ja metsätaloustuottajat jakoivat maaseudun eväitä hallitusneuvottelijoille keskiviikkoaamuna Säätytalon edustalla. MTK ja ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC halusivat evästää neuvottelijoita maaseudulle tärkeistä asioista ja muistuttaa, että maaseutu on ratkaisu, ei ongelma.

Myös hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) kävi tervehtimässä viljelijöitä ja metsänomistajia. Rinne kertoi olevansa tyytyväinen, että ilmastopolitiikka on järjestöjen viestissä esillä. Hän uskoi, että yhteisymmärrys voidaan löytää metsäteollisuuden tarvitseman puun ja ilmastotavoitteiden välillä.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on linjannut, että Metsä Groupin Kemiin suunniteltu uusi tehdas käy vihreille, jos hakkuita vähennetään ja hiilinielua puntaroidaan. Haavisto mukaan Metsähallituksen pitäisi lopettaa avohakkuut, lisätä suojelua ja pienentää metsien tuottotavoitetta.

Haavisto on linjannut Maaseudun Tulevaisuudessa, että "hiilinielujen kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun vuoksi olisi syytä palata viime vaalikauden alun tasolle, 65–70 miljoonaan hakkuukuutioon". Aiemmin Haavisto oli valmis pitämään hakkuumäärät ennallaan.

"Parempi tuottaa Suomessa kuin muualla"

Säätytalon edustalla ollut MTK-Hämeen toiminnanjohtaja ja maa- ja metsätalousministereiden avustajana toiminut Jukka-Pekka Kataja kertoi pitävänsä erikoisena, jos hallitusohjelmaan kirjattaisiin hakkuurajoituksia.

– Maailmalla sellun tai muiden tuotteiden kysyntä ei muutu siitä, mitä Suomessa päätetään, Kataja sanoi ja jatkoi.

– Kun tuotteille on tarvetta, on parempi, että ne tuotetaan Suomessa, missä on hyvin säädellyt tuotantomenetelmät ja missä jokaisen hakatun puun tilalle istutetaan neljä-viisi uutta puuta. Tätä ei tehdä muualla maailmassa samalla tavalla.

Kataja arvioi, että hallitusneuvotteluissa voidaan puuttua Metsähallituksen tuottotavoitteeseen eli Metsähallitus tulee myymään puuta aiempaa vähemmän.

– Mutta tämä raha on suoraan pois valtion kirstusta ja totta kai se vaikuttaa Pohjois-Suomen metsäinvestointeihin ja sahojen puun saantiin.

Kataja ennakoi, että loppupelissä vihreätkin ymmärtävät, että on parempi tehdä hakkuita Suomessa kuin muualla. Suomessa metsät kasvavat 110 miljoonaa kuutiota vuodessa. Hakkuut ovat reilut 70 miljoonaa kuutiota eli hakkuureservejä on hurjasti.

Yhteinen sävel löytyy

Katajan mukaan MTK:n tilaisuus oli muistutus siitä, mikä merkitys maaseudulla on koko maan hyvinvoinnille ja ilmastonmuutoksen torjumiselle.

– Me olemme keskellä kivikaupunkia. Täällä hiilidioksidipäästäjä tulee. Maaseutu on ainoa paikka, mikä voi sitoa hiilidioksidipäästöjä.

Kataja arvioi, että keskusta ja vihreät löytävät yhteisen sävelen hallitusneuvotteluissa, koska vihreät perusperiaatteiltaan ymmärtävät maaseudun merkityksen ja luonnonvarojen kestävän käytön.

– Meillä on paljon yhteistä, mutta totta kai yksityiskohdissa on paljon näkemyseroja.

Nimettömänä pysyttelevät hallituslähteet korostavat, että yhteinen näkemys löytyy muun muassa soiden ennallistamisessa. Lisäksi molemmat puolueet tavoittelevat hiilineutraalia Suomea.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi