Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vanhenevat vesiputket alkaneet aiheuttaa tautiepidemioita Suomessa

Putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on THL:n mukaan kasvussa. Kuvituskuvaa. STR / LEHTIKUVA / Veli-Matti Parkkinen

Vanhenevat vesiputket ovat johtaneet epidemiatapauksiin Suomessa 2010-luvulla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL:n tilastojen mukaan ensimmäinen tapaus, jossa vesiverkoston huonon kunnon vuoksi likaantunut talousvesi aiheutti epidemian, ilmeni vuonna 2012. Yhteensä verkostojen huonosta kunnosta johtuvia epidemioita on siitä alkaen tilastoitu 14 kappaletta.

– Enimmillään tällaisissa tapauksissa on sairastunut kerralla muutamia satoja ihmisiä, sanoo johtava tutkija Ilkka Miettinen THL:stä.

THL on tilastoinut asiaa vuodesta 1997 alkaen. Sen aikana saastuneista vesistä ilmentyneitä epidemioita on ilmennyt yhteensä 95 kappaletta. Suurin osa talousveden saastumistapauksista johtuu yhä pohjavesien likaantumisesta, mutta putkiverkostojen ikääntymisen merkitys epidemioiden aiheuttajana on kasvussa.

Tutkija huolestunut terveysriskistä

Miettinen pitää putkien lisääntyvää saneeraustarvetta huolestuttavana terveysuhkien vuoksi. Hän ei kuitenkaan halua esittää yksittäistä arviota putkien korjaamistarpeelle pelkästään niiden iän perusteella. Putkien kuntoon vaikuttavat niiden iän lisäksi muun muassa materiaalivalinta, valmistusajankohta ja maaperän koostumus.

Tapauksia ilmenee Miettisen mukaan ympäri Suomea.

– Totta kai siellä missä on enemmän ihmisiä, ilmenee enemmän tapauksia, mutta kyllä näitä on kaikkialla Suomessa, Miettinen sanoo.

THL:n tilastoissa eivät ole mukana yksittäisissä kiinteistöissä ilmenneet tapaukset vaan ne käsittelevät putkistojen runkolinjoissa ilmenneitä ongelmia. Tilastointi perustuu tapauksiin, jotka vesilaitos tai vesihuoltoviranomainen ilmoittaa THL:lle. Miettinen olettaa, että kaikki tapaukset eivät välttämättä tule tutkijoiden tietoon.

Tilastoihin on kertynyt myös 512 käyttövesien saastumistapausta, jotka eivät kuitenkaan johtaneet sairastumisiin. Kyseisistä ongelmista 177 on johtunut vanhentuneesta verkostosta.

Putkistojen kunnosta aiheutuvista vesien saastumisista valtaosa syntyy mikrobikertymien vuoksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi