Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaikki hallitusneuvottelijat eivät enää mahdu Säätytalolle, kun alaryhmät aloittavat työnsä

Vilske Säätytalolla lisääntyy, kun hallitusneuvottelujen ilmiöpöytien kymmenen alapöytää aloittavat maanantaina. LEHTIKUVA / HANDOUT

Hallitusneuvotteluissa alkaa maanantaina aiempaa intensiivisempi työvaihe, kun neuvottelut jatkuvat Helsingin Säätytalolla viikonlopun neuvottelutauon jälkeen.

Vilske Säätytalolla lisääntyy, kun hallitusneuvottelujen kahdeksan niin sanotun ilmiöpöydän kymmenen alapöytää käynnistävät myös toimintansa.

Alapöydissä ruoditaan muun muassa Eurooppa-politiikan, liikenneverkon kehittämisen, puolustuspolitiikan, maatalouden ja veropolitiikan kaltaisia kysymyksiä. Myös sosiaaliturvan uudistamiselle ja sote-uudistukselle on omat alapöytänsä.

Siinä määrin vilkkaaksi alkaa hallitusneuvottelujen vilske käydä, että kaikki neuvottelijat eivät enää mahdu Säätytalolle, vaan osa neuvotteluista käydään läheisissä sisäministeriön kokoustiloissa.

Vaikeampi vaihe edessä

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) arvioi perjantaina, että kaikki kahdeksan ilmiöpöytää saavat maanantaiaamuun mennessä valmiiksi oman tilannekuvansa. Tilannekuvien valmistumisen jälkeen hallitusneuvotteluissa päästään keskustelemaan tavoitteista ja niiden jälkeen keinoista.

Toistaiseksi neuvotteluissa on voitu keskustella ilman taloudellisia realiteetteja, mikä on saattanut osaltaan selittää neuvottelujen sopuisaa tunnelmaa.

– Ensi viikolla alkaa se kaikkein vaikein haaste, että talousrealiteetit pitää ottaa huomioon, kun niitä hyviä keinoja on keksitty, joilla tavoitteita viedään eteenpäin, Rinne sanoi poistuessaan perjantaina Säätytalolta.

– Hintalappuja aletaan laskea yhteen ja raami, minkä puitteissa toimitaan, tulee eteen ensi viikon lopulla, Rinne sanoi perjantaina.

Rinteen tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis jo kahden viikon kuluttua ja uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa.

Irvileuat liikkeellä

Hallitusneuvotteluiden alkumetrien metodi keskustella asioista ilman taloudellisia rajoitteita herätti viikonloppuna irvileuat vitsailemaan asiasta.

– Jokainen voi kokeilla omassa elämässään Antti Rinteen hallitusohjelmamenetelmää. Lapset voi esimerkiksi viedä ennen joulua lelukauppaan ja sanoa, että valitkaa ensin hintaan katsomatta kaikki mitä haluatte ja keskustellaan hinnoista sitten myöhemmin, mediayrittäjä ja ekonomisti Heikki Pursiainen leukaili Twitterissä.

SDP:n viestintäpäällikkö Iida Vallin muistuttaa, että hallitusneuvottelut haluttiin toteuttaa tällä kertaa uudella tavalla, joka mahdollistaa visioinnin siitä, miten voidaan rakentaa taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa.

– Näiden kaikkien kolmen pilarin täytyy olla läsnä, kun rakennamme kestävää yhteiskuntaa, ja tämä lähestymistapa on hyväksytty laajasti myös muissa neuvotteluosapuolissa. Ne linkittyvät toisiinsa. Me emme voi katsoa pelkästään taloutta, Vallin sanoi STT:lle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi