Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Asian hyväksyminen voi viedä paljonkin aikaa", sanoo monen päijäthämäläisen uusi piispa Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kuvattuna Heinolan kirkolla 2017. Kuva: Armi Salonen

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen sanoo ymmärtävänsä niitä, jotka pettyivät kirkolliskokouksen tuoreeseen päätökseen siirtää Hollolan rovastikunta Tampereen hiippakunnasta Mikkelin hiippakuntaan. Muutos astuu voimaan vuoden 2020 alusta. Tuolloin Lahden seurakuntayhtymä sekä Asikkalan, Hollolan ja Orimattilan seurakunnat siirretään Mikkelin hiippakuntaan.

– Saattaa ottaa aikansa, paljonkin aikaa, että asiaan totutaan. Hollolan rovastikunnalla on ollut vakiintuneet yhteydet Tampereelle, ja Päijät-Hämeen suunta on muutenkin voimakkaasti etelään päin. Hiippakunnat ovat keskenään erilaisia, joten toimintakulttuuri tulee jonkin verran muuttumaan. Mitään kovin radikaaleja muutoksia en usko tässä olevan, Häkkinen sanoo.

Hän on tyytyväinen siitä, että kirkolliskokous sai vihdoin päätöksen aikaan, päätöksen, jota valmisteltiin kahden vuoden ajan. Häkkisen mukaan monet suunnitelmat ovat jääneet odottamaan päätöstä, kun ei ole tiedetty, miten hiippakunta-asia etenee.

– On silti ymmärrettävää, että reaktiot ovat erilaisia. Toiset ovat muutosta vastaan, toiset sen puolesta. Olennaista on, että kaikki näkisivät nyt muutoksen mahdollisuudet, eikä jäätäisi haikailemaan menneitä.

"Tässä on iso työ edessä, että saadaan kaikki sujumaan hyvin"

Mikä lopulta sai kirkolliskokouksen päättämään siirron puolesta?

– Enemmistö halusi katsoa kokonaisuutta, ei vain seurakunnan näkökulmaa. Haluttiin, että hiippakuntien rajat noudattavat maakuntien rajoja. Enemmistö oli iloinen siitä, että saatiin päätös aikaan.

Häkkisen mukaan muutos on iso myös Mikkelin hiippakunnalle. Siinä ei ole koskaan ennen ollut suurta seurakuntayhtymää. Häkkinen sanoo, että tapa tehdä piispantarkastuksia tulee muuttumaan, ja esimerkiksi Mikkelin koulutustarjonta poikkeaa jonkin verran Tampereen tarjonnasta.

– Tässä on iso työ edessä, että saadaan kaikki asiat sujumaan mahdollisimman hyvin. Valmistelen siirtymävaihetta yhteistyössä kollegani Matti Revon kanssa (Tampereen hiippakunnan piispa). Ensi vuoden alkupuolella on tiedossa kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuustojen jäsenten vaali, ja nämä vaalivalmistelut täytyy aloittaa jo tämän vuoden puolella.

"Orimattilassa muutoksen hyväksyminen voi kestää"

Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat jo vanhastaan Heinola, Sysmä ja Hartola Heinolan rovastikunnan kautta. Häkkinen on monille päijäthämäläisille hyvin tuttu mies, sillä hän työskenteli pari vuosikymmentä Heinolan seurakunnassa.

– Päijät-Häme on minulle siten erittäin tuttu maakunta, varsinkin Heinola ja Sysmä.

Häkkinen toivoo, että hänen tuttuutensa helpottaa omalla tavallaan siirtymää. Osa Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin työntekijöistä asuu Lahdessa, joten sokkona ei tarvitse toimia siinäkään mielessä. Häkkinen kuitenkin tietää, että esimerkiksi Orimattila on tullut siirretyksi jo useampaan kertaan, mikä voi kismittää.

– Orimattila oli aikoinaan osa Helsinkiä, sitten se siirrettiin Tampereelle, ja nyt Mikkeliin. Heillä muutoksen hyväksyminen voi viedä pidemmän aikaa.

Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa, jotka on jaettu alueellisesti rovastikuntiin. Niihin kuuluu 3–13 seurakuntaa. Lahti kuuluu Hollolan rovastikuntaan.

Hiippakuntaa johtavat piispa, tuomiokapituli ja vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva hiippakuntavaltuusto.

Juttua muokattu 10.5. kello 19.15. Korjattu tieto siitä, että ensi helmikuussa toimitetaan kaikissa hiippakunnissa kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuustojen jäsenten vaali, eikä piispanvaalia, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi