Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutissuomalaisen EU-vaalikone: Puolet kannattaa, puolet vastustaa vakiosopimusta EU-eroon – "Vakiosopimusta ei voida luoda sen paremmin EU-eroon kuin avioeroonkaan"

Uutissuomalaisen EU-vaalikoneessa eniten vakiosopimusta kannattavat perussuomalaisten ja vasemmistoliiton, vähiten keskustan, vihreiden, SDP:n ja kokoomuksen ehdokkaat.

Brexit on jakanut britit kahteen leiriin, EU-eron kannattajiin ja vastustajiin. Brexitiä vastustava nainen kantoi EU-lippua Lontoossa huhtikuun lopun mielenosoituksissa. Kuva: Isabel Infantes

Kysymys vakiosopimuksesta EU-erotilanteissa jakaa eurovaaliehdokkaat kahteen täysin samankokoiseen leiriin. Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 75 eli 47 prosenttia vastustaa mutta täysin sama määrä kannattaa vakiomuotoista sopimusta, jota käytettäisiin aina EU-maan erotilanteessa.

Niistä puolueista, joista useat ehdokkaat ovat vastanneet vaalikoneeseen, kaikkein eniten (79 prosenttia) vakiosopimusta vastustavat RKP:n ehdokkaat.

– EU-jäsenyys (–) ei ole kirsikoiden poimimista kakun päältä. Tämänhetkinen toimintatapa varmistaa, että tällainen ei ole mahdollista, joten miksi muuttaa sitä, sanoo RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

"Joku hyllyltä otettava mallisopimus ei voi tulla kysymykseen"

Myöskään keskustan ja sosiaalidemokraattien vastanneista ehdokkaista selkeä enemmistö (71 ja 67 prosenttia) ei kannata vakiomuotoista erosopimusta.

– EU-maat ovat niin erilaisia jo lähtien siitä, että osa kuuluu eurojärjestelmään ja osa ei. Samoin turvallisuusratkaisut ovat erilaisia: osa on Naton jäsen, osa ei. En usko, että minkäänlaista vakiosopimusta olisi mahdollista tai edes tarkoituksenmukaista tehdä, toteaa Mikkel Näkkäläjärvi (sd.).

Keskustan ehdokkaista vakiosopimusta kannattavat tietyin varauksin esimerkiksi Mauri Pekkarinen ja europarlamentaarikko Elsi Katainen.

– Hyvä on, että olisi yhtenäiset sopimuslinjaukset yleisellä tasolla. Joku hyllyltä otettava mallisopimus ei voi tulla kysymykseen, niin valtavan erilaisia tapaukset ovat, toteaa Pekkarinen.

Kokoomuksen ehdokkaista kaksi kolmesta ei kannata vakiosopimusta, mutta yksi kolmesta kannattaa. Puolueen europarlamentaarikot tyrmäävät vakiosopimuksen.

– Vakiosopimusta ei voida luoda sen paremmin EU-eroon kuin avioeroonkaan. Erosta, sen ehdoista ja eron jälkeisestä yhteistyöstä on aina neuvoteltava ja sovittava erikseen, koska tilanteet ovat aina erilaisia, toteaa esimerkiksi Sirpa Pietikäinen.

Vihreiden ehdokkaista reilu puolet (56 prosenttia) vastustaa vakiosopimusta, 25 prosenttia kannattaa. Vajaa viidennes ei ota kantaa asiaan.

– Ei ole olemassa mitään vakiotilannetta, jos joku muu maa päättää ampua itseään jalkaan Ison-Britannian tavoin, toteaa Ville Niinistö.

"Brexit-prosessin perusteella tämä näyttäisi olevan todella tarpeellista"

Eniten vakiomuotoinen erosopimus saa kannatusta vasemmistoliiton ja kansalaispuolueen ehdokkailta, joista valtaosa tai kaikki kannattavat sitä.

– Jotain hahmoteltuja suuntaviivoja olisi hyvä olla olemassa mahdollisia erotilanteita varten, toteaa kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Perussuomalaisten ehdokkailla on ymmärrystä eroa haluavaa kohtaan, ja 67 prosenttia kannattaa vakiosopimusta.

– Brexit-prosessin perusteella tämä näyttäisi olevan todella tarpeellista. EU on näyttänyt todellisen luonteensa pyrkiessään estämään ja kaikin tavoin vaikeuttamaan Ison-Britannian eroamista unionista, toteaa kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.).

Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen yhteiseen EU-vaalikoneeseen oli torstaihin mennessä vastannut 160 ehdokasta.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi