Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Piirijohtajien mielestä kokoomuksen linja oli hallitustunnusteluissa kohdallaan – "Ei yhtälö toimi, jos talouspuoli jätetään liian kevyelle pohdinnalle"

Piirijohtajien mielestä puolue ei "hirttäytynyt" kynnyskysymyksiinsä.

Kokoomuksen Petteri Orpo saapui keskiviikkona hallitustunnustelija Antti Rinteen tiedotustilaisuuteen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kokoomuksen kentällä on vakaa yksituumaisuus siitä, että puolue ei ”hirttäytynyt” liikaa omiin kynnyskysymyksiinsä, vaikka SDP antoikin puolueelle keskiviikkona rukkaset ja todennäköisesti tie vie oppositioon.

Uutissuomalaisen tavoittamat piirijohtajat ovat sitä mieltä, että puolueen paikka olisi ollut varsinaisissa hallitusneuvotteluissa, mutta ei millä hinnalla hyvänsä.

Piirijohtajat ovat tyytyväisiä, että puolue oli tiukkana vaatimuksissaan ennen kaikkea talouspolitiikasta. 13 piirijohtajasta tavoitettiin 10. Lisäksi Pohjanmaan piiristä haastateltiin varapuheenjohtaja.

Piirijohtajilta kysyttiin, olisiko kokoomuksen pitänyt päätyä hallitusneuvotteluihin ja pitikö puolue liian tiukasti kiinni kynnyskysymyksistään. Kolmanneksi kysyttiin arviota, kuinka vaikeaa oppositioyhteistyö on jatkossa perussuomalaisten kanssa.

Kentältäkin tuli viestiä, että nyt on oltava jämäkkä. Jesse Luhtala, Pohjanmaan piiri

Moni piirijohtaja sanoo, että kokoomus olisi vaalituloksen perusteella kuulunut hallitusneuvotteluihin. Tätä mieltä on esimerkiksi Kainuun Eero Suutari.

– Tosin minulla oli jo etukäteen epäilys, ettei talouspolitiikassa ja yrittäjien asioissa löydetä yhteistä linjaa, hän sanoo.

Linjasta oli hyvä pitää kiinni

Keski-Suomen piirin puheenjohtajan Lotta Aholan mielestä oli hyvä, että linjauksista pidettiin kiinni.

– Ei hallitukseen olisi pitänyt mennäkään, koska emme päässeet demarien kanssa yhteisymmärrykseen talous- ja veropolitiikasta.

Savo-Karjalan Pekka Leskisen mielestä kokoomukselle tärkeistä asioista ei pidetty neuvotteluissa liikaa kiinni. Samaa mieltä on muun muassa Pohjanmaan varapuheenjohtaja Jesse Luhtala.

– Kentältäkin tuli viestiä, että nyt on oltava jämäkkä.

Helsingin piirin puheenjohtaja Maarit Vierunen painottaa, että kokoomuksen puoluehallituskin linjasi viime kokouksessaan, että puolueen talouslinjauksista ei tingitä.

– Toinen seikka neuvottelujen tyssäämiseen oli varmasti se, että emme mahtuneet samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa, Vierunen toteaa.

Pirkanmaan Leena Kostiainen korostaa kokoomuksen ajattelevan kestävän kehityksen ajatusta.

– Siihen kuuluu kolme osaa: on ympäristöllinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys ja myös taloudellinen kestävyys. Kaikkien täytyy olla kunnossa. Ei yhtälö toimi, jos talouspuoli jätetään liian kevyelle pohdinnalle.

Pari piirijohtajaa toteaa, että ratkaisu oli Antti Rinteen (sd.).

– Nyt seuraamme, mitä tapahtuu, Lapin piirin puheenjohtaja Heikki Autto kommentoi.

Yhteistyö onnistuu perussuomalaisten kanssa

Piirijohtajat ovat puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa samaa mieltä, että perussuomalaisten kanssa voidaan tehdä yhteistyötä oppositiossa.

– Olemme valmiit hyvään ja rakentavaan oppositiopolitiikkaan kaikkien oppositiopuolueiden kanssa, Autto sanoo.

Kainuun Eero Suutarin mielestä yhteistyölle ei ole esteitä, mutta kahdesta asiasta puolueet ovat tällä hetkellä eri linjoilla.

– Ne ovat työperäinen maahanmuutto ja Euroopan unionin tulevaisuus.

Savo-Karjalan Pekka Leskisen mielestä tulevan oppositiopolitiikan keskeisin asia on, että kokoomus tekee omannäköistään politiikkaa.

Antti Launonen / Uutissuomalainen
@
Minna Harmaala  
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi