Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Emeritusprofessori ei näe hallituksen rakentamisen polulla isoja miinoja – vihreätkään tuskin tekevät metsäteollisuudesta kynnyskysymystä

Tällaista hallitusta Suomessa ei ole ollut kertaakaan ainakaan Kekkosen jälkeisessä historiassa.

Hallitusneuvotteluihin lähtevät RKP, vasemmistoliitto, keskusta, vihreät ja SDP. Kuvassa puolueiden puheenjohtajat: Anna-Maja Henriksson (r., vasemmalla), Li Andersson (vas.), Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Antti Rinne (sd.) Kuva: Heikki Saukkomaa

Hallitusneuvottelut SDP:n Antti Rinteen johdolla sujuvat todennäköisesti hyvin, ennakoi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

– En pysty ennakolta näkemään selviä asiakokonaisuuksia, joista voisi olettaa, että ne olisivat isoja miinoja hallituksen rakentumisen polulla. Hallituksen pitäisi olla toteutettavissa ilman ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Toisaalta Paloheimo huomauttaa, että hallitusneuvotteluissa voi tulla eteen yllättäviä hankaluuksia. Esimerkiksi kauden 2011–2015 hallitusneuvottelut kertaalleen katkesivatkin riitoihin, mutta sopu löytyi lopulta.

Etukäteen on keskusteltu siitä, miten henkilövaihdoksia kokenut vihreät istuu hallituskokoonpanoon. Paloheimo pohtii, että metsäteollisuuden kysymys voi olla hankalimpia yhteensovitettavia niin vihreiden kuin SDP:n kuin vihreiden ja keskustankin välillä.

– Keskusta ja vihreät ovat olleet metsäasioissa etäällä toisistaan. Se on varmaankin asia, jossa molempien pitää yhteiseen hallitukseen päästäkseen tehdä kompromisseja niiden asioiden osalta, joita kirjataan hallitusohjelmaan. Mutta en oleta, että siitä tulee sellaista kynnyskysymystä, jonka takia esimerkiksi vihreät eivät voisi kuitata hallitusohjelmaa.

Paloheimo uskoo vihreiden olevan monien asioiden suhteen melko joustavia, vaikka puolue onkin aiemmin jo pari kertaa lähtenyt hallituksesta erimielisyyksien takia.

Paloheimon mukaan vasemmistopuolueille on hyödyksi, jos vihreätkin ovat hallituksessa, sillä oppositiossa puolue saattaisi kerätä niiltä äänestäjiä.

Keskusta pyrkinee vaatimaan tiukasti

Vaalit hävinneen keskustan Heikki Paloheimo uskoo pyrkivän saamaan neuvotteluissa läpi mahdollisimman paljon omia tavoitteitaan.

– Keskustalla on siihen hyvät edellytykset siinä mielessä, että Antti Rinteen puolueille esittämissä kysymyksissä eivät painottuneet kovat talousasiat kuten neljä vuotta sitten Juha Sipilän (kesk.) kysymyksissä, vaan enemmän pehmeät arvot. Sikäli keskustalla on varmaankin aika hyvät edellytykset asettaa vahvoja vaatimuksia, joihin sosiaalidemokraatit voivat taipua.

Paloheimo uskoo, että keskusta ryhtyy hallituksessa ajamaan edellistä vaalikautta enemmän esimerkiksi maaseudun vähävaraisten asiaa.

Ainakaan Kekkosen jälkeen ei ole nähty moista

Jos nyt neuvotteluihin lähtevät puolueet muodostavat lopullisen hallituksen, tilanne on Heikki Paloheimon mukaan erittäin poikkeuksellinen.

– On mahdollista, että sellaista hallitusta ei ole meillä ollut itsenäisyyden aikana ollenkaan. En ole tästä kuitenkaan varma, koska en ole tutkinut koko itsenäisyyden ajan hallitushistoriaa. Voi kuitenkin sanoa, että Urho Kekkosen jälkeisellä ajalla sellaista ei ole kertaakaan ollut.

Harvinaista on jo se, että vaalien voittajapuolue ei ole selkeästi kakkosta ja kolmosta suurempi.

– Tästä tulee mielenkiintoinen asetelma, jos tämä hallitus valmiiksi tulee. Melkein pääministeripuolueen suuruisia puolueita jää oppositioon kaksi kappaletta.

Paloheimon mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten talouslinjaukset ovat olleet viime vuosina lähellä toisiaan, joten niiden on näissä asioissa varsin helppo löytää oppositiossa yhteisymmärrys. Sen sijaan oppositiosta on tulossa hajanainen maan kansainvälisiin suhteisiin liittyvissä asioissa.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi