Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rinne lähtee neuvottelemaan 117 kansanedustajan enemmistöhallitusta, katso video – mukana SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP

SDP lähtee hallitusneuvotteluihin keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa, kertoo hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Jos hallitus muodostuu tällä kokoonpanolla, olisi siinä 117 kansanedustajaa.

Rinne sanoo, että hänen päätöksensä perustui kokonaisharkintaan ja valitut neuvottelukumppanit muodostaisivat vakaimman pohjan enemmistöhallitukselle.

– Arvioni käytyjen keskustelujen perusteella on, että hallitusohjelman sisällöistä on helpompi löytää yhteisymmärrys keskustan kuin kokoomuksen kanssa, Rinne sanoi.

Keskusta ilmoitti vain reilu tunti ennen Rinteen pitämää tilaisuutta, että se on tarvittaessa valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Keskustan mukaan sen puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että puolueen kynnyskysymykset toteutuvat.

Keskustalla on hallitusneuvotteluissa yhteensä kymmenen kynnyskysymystä, joihin lukeutuu myös maakuntauudistuksen toteuttaminen sote-palveluiden turvaamiseksi.

Hallitusneuvottelut alkuun iltapäivällä

Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät jo iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa. Rinteen mukaan tavoitteena on saada hallitusohjelma tehdyksi 24.5. mennessä. Hallituksen nimitykset voisivat hallitustunnustelijan mukaan tapahtua heti kesäkuun alussa.

– Tässä on aika kiire, kovin montaa arkipäivää ei ole neuvotteluihin käytettävissä, Rinne totesi.

Rinne ei ollut liiemmin innokas arvioimaan edessä olevien neuvottelujen haastavuutta.

– Ei pidä lähteä arvioimaan, kuinka vaikeat neuvotteluista tulevat. Tärkeintä on se, että kaikissa tilanteissa pyritään yhteiseen ratkaisuun, jota viedään eteenpäin, Rinne sanoi.

Sen sijaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ennakoi, että edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut.

Sipilän mukaan keskustan kynnyskysymys maakunnista on muotoiltu keskustan vastaukseen, ja sillä mennään.

Keskustan kynnyskysymyksiin kuuluu, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista pitää keskustan mielestä tehdä monialaisia.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan ennakoi, että metsien hakkuut ovat suuri kysymys hallitusneuvotteluissa. Näin on hänen mukaansa ennen kaikkea nielujen säilymisen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen takia. Asiaa joudutaan Haaviston mukaan varmasti monella tavalla jumppaamaan.

Metsien hakkuut ovat olleet viime viikkoina laajasti esillä Kemiin kaavaillun biotuotetehtaan takia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi