Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Karhuryhmän ex-varajohtajaa ja yrittäjää syytetään poliisilaitoksen huijaamisesta – syyttäjän mukaan kaksikko keplotteli perusteettomilla laskuilla itselleen yli 150 000 euroa

Vaihtoehtoisena syytteenä miehille vaaditaan rangaistusta myös lahjuksen ottamisesta ja antamisesta. LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Poliisin valmiusyksikön eli karhuryhmän entinen varajohtaja ja poliisille tuotteita myynyt yrittäjä kiistävät erehdyttäneensä Helsingin poliisilaitosta perusteettomilla laskuilla ja ylihintaisilla tuotteilla.

Syyttäjä vaatii heille ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta. Syytteen mukaan miehet laativat yhtiön nimissä laskuja, joiden perusteella Helsingin poliisilaitos maksoi perusteettomasti yli 150 000 euroa.

Puolustusten mukaan tilattuja tuotteita ei jäänyt puuttumaan. Ylikonstaapelin asianajaja sanoi lisäksi, ettei hänen päämiehellään ole ollut ratkaisevaa roolia hankinnoissa.

– Edullisimman tuotteen tilaamisesta ei olisi edes teoriassa voinut syntyä poliisilaitokselle vahinkoa. Tuotteet ovat olleet hintavertailun edullisimpia, ylikonstaapelin asianajaja sanoi.

Yrittäjän puolustus sen sijaan vetosi muun muassa siihen, että hän asioi monen muunkin poliisin kuin kanssasyytetyn kanssa. Asianajajan mukaan yrittäjä vain noudatti Helsingin poliisin ohjeita. Hän huomautti, että karhuryhmän toiminta on sillä tavalla salaista, ettei yrittäjällä edes olisi ollut oikeutta saada parempia tietoja sen tarvikehankinnan taustoista.

Rahasiirrot tulivat ilmi verotarkastuksessa

Syyte ulottuu vuoden 2005 lopulta vuoden 2012 alkuun. Tutkinta lähti syyttäjän mukaan liikkeelle yritykseen tehdystä verotarkastuksesta. Siinä huomattiin, että yrityksestä oli tehty merkittäviä siirtoja muutamille tileille, joiden rikostutkinnassa huomattiin todellisuudessa olleen ylikonstaapelin hallinnassa. Ylikonstaapeli selitti esitutkinnassa rahasiirtoja pimeällä työllä, yrittäjä sponsoroinnilla.

Poliisimiesten varusteita ja tarvikkeita toimittanut yritys oli syyttäjän mukaan Helsingin poliisille merkittävä yhteistyökumppani, varsinainen "hovihankkija". Syytteessä oleva ylikonstaapeli taas toimi yhteyshenkilönä yrityksen ja poliisilaitoksen välillä, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä: "Säätäminen" tarkoitti y lilaskutusta

Syyttäjä pitää olennaisena sitä, että miehet tuntevat pitkältä ajalta aina 1990-luvulta lähtien.

– Henkilökohtainen tuttavuus on ollut ensin ja yhteistyö Helsingin poliisilaitoksen ja yrityksen välillä vuodesta 2005.

Syyttäjä vetosi kaksikon viestittelyyn, johon päästiin käsiksi tietokoneiden kautta. Viesteissä käytetään syyttäjän mukaan koodikieltä.

– Syyttäjän käsitys on, että kun "säädetään" eli ylilaskutetaan, tällöin jää rahaa, joka on "piikissä", joka siirretään ylikonstaapelille.

Syyttäjän mukaan paljastavaa oli myös kaksikon yhteydenpito heti sen jälkeen, kun esimies kysyi ylikonstaapelilta ilmi tulleista rahasiirroista.

– Hän poistui välittömästi työpaikalta tapaamaan yrittäjää.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi