Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nyt se viimein tapahtuu: Suomen poliisi alkaa vaatia Virossa asuvia maksamaan peltipoliisin välähdyksistä

Automaattivalvonta: Itse sakkoa ei voida vieläkään lähettää, vaan se pitää noutaa Helsingistä.

Uusi käytäntö aloitetaan Virosta, koska suomalaiset peltipoliisit kuvaavat ulkomaisista rekisterikilvistä eniten juuri sikäläisiä. Kuva: Janne Ranne

Nopeuskameroiden kuvaamat virolaiset alkavat saada Suomen poliisilta postia Viroon näillä näkymin kesäkuun alussa.

– Viroon ei lähetetä sakkoja suoraan, vaan sinne lähetetään ilmoitus, jossa kerrotaan periaatteessa kaikki samat tiedot kuin Suomeen lähetettävässä sakkokirjeessä. Lisäksi siinä ilmoitetaan, että sakon voi noutaa Malmin poliisitalolta (Helsingistä) tai voi ilmoittaa oikean kuljettajan, kertoo poliisin liikenneturvallisuusyksikön johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein Uutissuomalaiselle.

Itse sakkoa ei voida postittaa, koska rikosoikeudellisia seuraamuksia ei voi lähettää ulkomaille.

Vaikka ulkomaille voidaan lähettää vain ilmoitus sakosta, poliisilla on Pastersteinin mukaan keinoja painostaa auton omistajaa tai haltijaa ottamaan yhteyttä.

– Ilmoitukseen laitetaan määräaika ja jos omistaja ei ilmoita mitään, voimme laittaa ulkomaalaisen henkilön käytännössä heti etsintäkuulutukseen.

Prosessi on viivästynyt

Uusi käytäntö aloitetaan Virosta, koska peltipoliisit kuvaavat ulkomaisista rekisterikilvistä eniten juuri sikäläisiä.

– Varmaankin ensin lähetämme jonkun otoksen, esimerkiksi 200 ilmoitusta, ja testaamme, miten sakkoja haetaan ja mitä haasteita prosessissa löydetään. Sitten tehdään tarvittavat korjaukset ja aloitetaan aktiivisemmin, sanoo Dennis Pasterstein.

Kansalaisilta tulee jonkin verran palautetta. Ylikomisario Dennis Pasterstein

Myös ruotsalaiset ajavat paljon ylinopeutta, mutta ainakaan tässä vaiheessa Ruotsiin ei olla lähettämässä ilmoituksia.

Maksukehotusten lähettämisen Viroon piti olla totta jo viimeistään viime vuonna, mutta prosessi on viivästynyt.

Nyt lomakkeet on kuitenkin Pastersteinin mukaan saatu käännettyä viroksi ja niitä viedään parhaillaan poliisin tietojärjestelmiin.

Miksi muualta lähetetään sakkoja?

Virosta ja monesta muusta EU-maasta ylinopeussakot ovat jo tähänkin asti löytäneet tiensä suomalaisiin osoitteisiin. Tämä johtuu siitä, että niissä ylinopeussakko on hallinnollinen maksu. Sellaisen voi EU-lainsäädännön mukaan lähettää myös jäsenmaan omien rajojen ulkopuolelle, toisin kuin rikosoikeudellisen sakon.

Suomessakin automaattivalvonnan ylinopeussakko muuttuu hallinnolliseksi maksuksi ensi vuonna, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan. Dennis Pasterstein ei kuitenkaan halua vielä ennakoida, ryhtyykö poliisi lähettämään Viroon tai muihin EU-maihin uuden lain mukaisia liikennevirhemaksuja.

Suomalaiset ovat Pastersteinin mukaan kokeneet epäreiluksi tilanteen, jossa monet virolaiset ovat välttyneet ylinopeussakoilta.

– Kansalaisilta tulee jonkin verran palautetta, että virolaiset kuljettajat tuolla ajavat ylinopeutta. Toki tämä voi johtua siitäkin, että ulkomaalainen rekisteritunnus pistää silmään.

Venäläisten kohdalla tilanne on saatu jo vuosia sitten hallintaan, koska heidän automaattivalvontasakkonsa lähetetään rajalle.

– He maksavat ne vieläpä tosi hyvin. Jos he eivät maksa, se voi vaikuttaa viisumin saantiin.

Ylinopeussakot

Ulkomaille ei voi lähettää sakkoa

Jos automaattivalvonta kuvaa ulkomaan rekisterissä olevan auton, poliisi tarkistaa ensin, onko auton omistajalla tai haltijalla suomalaista henkilötunnusta ja osoitetta. Jos on, sakko lähetetään normaalisti. Jos ei ole, poliisi on tähän asti vain tallentanut tiedot.

Itse sakkoja ei nykyisen tieliikennelain mukaan voida lähettää Suomen rajojen ulkopuolelle, koska ne ovat rikosoikeudellisia.

EU-direktiivi on kuitenkin jo vuosien ajan mahdollistanut sakoista ilmoittamisen muihin EU-maihin, ja tämä käytäntö otetaan kesäkuun alussa käyttöön virolaisten osalta.

Peltipoliisit kuvaavat ulkomaiden rekisterissä olevia autoja melko paljon. Toissa vuonna Uutissuomalainen kertoi, että vuonna 2016 ulkomaille olisi ollut lähetettävänä 10 000 sakkoa.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi