Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutissuomalaisen EU-vaalikone: Bensa- ja dieselautojen kielto ei saa kannatusta – "Ei ole realismia"

Vain alle kolmasosa Uutissuomalaisen EU-vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kieltäisi bensa- ja dieselautot unionin alueella. Kuva: Matti Salmi

Alle kolmasosa Uutissuomalaisen EU-vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista olisi valmis kieltämään bensiini- ja dieselautot EU:n alueella. Kaksi kolmesta vastaajasta on eri mieltä tai täysin eri mieltä väitteen kanssa.

Hanakimmin kiellon kannalla ovat feministisen puolueen, SKP:n ja vihreiden ehdokkaat. Vaalikoneeseen vastanneista vihreistä 14 ehdokkaasta kymmenen on kiellon kannalla ja kolme vastustaa sitä.

– Uusien polttomoottoriautojen valmistus ja myynti tulisi kieltää tiettyyn takarajaan, esimerkiksi 2030 mennessä, jotta liikenteessä saadaan aikaan siirtymä vähäpäästöisiin ja päästöttömiin autoihin, vihreiden Hanna Halmeenpää vastaa.

SDP:n 12 vastaajasta seitsemän kannattaa kieltoa, neljä vastustaa. Vasemmistoliitolla yhdeksästä vastaajasta kuusi on kiellon kannalla, keskustasta puolestaan 16:sta 15 vastustaa kieltoa.

– Siirtymisessä kohti hiilineutraalia liikennettä tarvitsemme kaikkia keinoja biopolttoaineista sähköautoihin. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, joten malttia tarvitaan, europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) perustelee.

Kokoomuksen 17 vastaajasta 15 ei pidä kieltoa sopivana keinona hillitä ilmastonmuutosta.

– EU:n pitäisi nimenomaan tukea ja mahdollistaa teknologian kehittymistä ja uusia innovaatioita, eikä jatkuvasti kieltää asioita, kokoomuksen Pia Kurki toteaa vaalikoneessa.

Perussuomalaisten kaikki 15 ehdokasta ovat täysin eri mieltä kieltoväitteen kanssa.

– Suomen kaltaisissa, harvaan asutuissa maissa, joissa välimatkat ovat pitkät, tällainen ehdotus polttomoottoriautojen täyskiellosta ei ole realismia, Mika Raatikainen (ps.) kommentoi.

Myös Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen on täysin kieltoa vastaan.

– Bensiini- ja dieselautoja tulee voida käyttää, kunnes vaihtoehtoisia polttoaineita on tarjolla, Väyrynen toteaa.

EU-vaalikoneeseen pääset tästä.

Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien (muun muassa Etelä-Suomen Sanomat) ja sanomalehti Karjalaisen yhteiseen EU-vaalikoneeseen oli sunnuntai-iltaan mennessä vastannut kaikkiaan noin 150 ehdokasta.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi