Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuluttaja-asiamiehen valvontakeinot yli 40 vuoden takaa – "Valvonnan uskottavuus rapautunut"

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen. Kuva: Nina Kaverinen

Kuluttaja-asiamiehen käytettävissä olevat valvontakeinot ovat vanhentuneet. Tämä on merkinnyt sitä, ettei lainrikkomuksiin voida puuttua riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

Tätä mieltä on kuluttaja-asiamies Katri Väänänen. Hän kirjoittaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston blogissaan, että tilanne on johtanut valvonnan uskottavuuden rapautumiseen.

– Kuluttaja-asiamies joutuu jatkuvasti käyttämään resurssejaan samoihin asioihin, kuten pikaluottoyritysten valvontaan, kun lain noudattamiseen suhtaudutaan piittaamattomasti. Kuluttajille lainsäädännön tehoton täytäntöönpano aiheuttaa jatkuvasti taloudellisia menetyksiä.

Taloudellisia sanktioita ei käytössä

Kuluttaja-asiamiehen valvontakeinoista on säädetty vuonna 1978, eikä lainsäädäntöä ole sen jälkeen uudistettu.

Väänänen huomauttaa, ettei kuluttaja-asiamiehellä ole käytössään lainkaan taloudellisia sanktioita. Niitä ei langeteta, vaikka kuluttaja-asiamies veisi lainvastaisen toiminnan markkinaoikeuteen ja oikeus toteaisi yrityksen rikkoneen kuluttajansuojalakia.

– Vain siinä tapauksessa, että yritys syyllistyy toistamiseen täysin samaan, kiellettyyn menettelyyn, kuluttaja-asiamies voi hakea markkinaoikeuden asettamaa uhkasakkoa maksuun, Väänänen toteaa blogissaan.

Tehokkaampia keinoja tulossa?

Väänäsen mukaan tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa, sillä oikeusministeriö valmistelee parhaillaan valvontakeinojen uudistamista. Asia nousi pöydälle EU:n kuluttajaviranomaisten yhteistyötä koskevan CPC-asetuksen täytäntöönpanon myötä.

Asetuksen mukaan viranomaisilla on oltava käytössä tehokkaat, oikeasuhtaiset ja varoittavat seuraamukset, esimerkiksi sakon tai uhkasakon määrääminen.

Väänänen rauhoittelee elinkeinoelämän pelkoja, että kuluttaja-asiamies hakisi uudistuksen jälkeen markkinaoikeudelta seuraamismaksun määräämistä vähäisistäkin rikkomuksista.

– Oikeusprosessi syö paljon resurssejamme. Siihen edetään harvoin ja vain kaikkein merkittävimmissä tapauksissa. Viime vuonna emme vieneet yhtään asiaa markkinaoikeuteen, Väänänen kirjoittaa.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi