Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Raikas kevätsää on tulvillaan lunta ja kehnoa ajokeliä – Savo-Karjala saa leijonanosan

Sakeimmat sateet siirtyvät yön ja aamun aikana etelämmäksi ja ovat heikkenemään päin. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Lauantain säätä luonnehtivat lumisateet eri puolilla maata, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Keski-Pohjanmaan yli itään matkaava lumisadealue on jättänyt länsirannikon ja Pielisen rantojen välisille seuduille noin 10–15 senttimetrin lumikerroksen. Länsirannikolla lumisade on jo helpottanut, ja iltapäivän kuluessa keli poutaantuu myös idässä.

– Aika tiukka on se lumen raja. Jyväskylän eteläpuolella lunta ei ole enää mitattavasti, vaikka varmaan lumilämpäreitä onkin. Eteläisin lumihavainto löytyy Etelä-Karjalan Parikkalasta, jossa sitä on kaksi senttiä, kertoo meteorologi Jari Tuovinen.

Malttia ratissa

Ajokeli on maan keskiosissa lumentulon takia huono tai erittäin huono aamulla ja päivällä. Tilanne helpottaa hieman iltapäivää kohti.

– Pääväylät ja vähänkin suuremmat tiet sulavat kyllä. Vaikka mittari olisi vain pari astetta plussalla ja olisi pilvikatto, hajasäteily on niin voimakasta, että asvaltti lämpenee enemmän kuin mittari näyttää. Sivutiet ja hiekkatiet ovat tietysti aivan eri maailma, Tuovinen kertoo.

– Aluksi kehottaisin kyllä varovaisuuteen etenkin Pori-Jyväskylä-Mikkeli-linjan pohjoispuolella varsinkin, jos alla on kesärenkaat.

Lauantai-illan ja yön aikana Gotlannin ja Baltian suunnalta saapuu kuurosateita, jotka ilman viilentyessä vihmovat maan eteläosia rännällä ja märällä lumella. Nämäkin sadealueet suuntaavat aamuyöllä Savo-Karjalaan ja tuovat lisälunta kahdesta viiteen senttimetriä Mikkelin, Savonlinnan ja Joensuun hujakoille.

Ensi viikolla sulaa ja sateista

Pitkäaikaisiksi vieraiksi näistä toukokuun lumista ei ole, sillä maanantaina päivälämpötilat alkavat taas nousta laajalti yli viiden asteen. Maan etelä- ja keskivaiheilla päästään jo takaisin 8–10 asteen päivälämpötiloihin. Eväsretkille tulevan viikon sää ei kuitenkaan näytä suosiolliselta.

– Jatko näyttää aika epävakaiselta. Aurinkoisia ja poutaisia hetkiä osuu joka puolelle maata, mutta ensi viikolle luultavasti osuu useampia epävakaisia päiviä, kun matalapaineita alkaa vyöryä Keski-Euroopan suunnasta. Luonne on enemmän kuurosadetta kuitenkin, ei niinkään pitkäkestoisia jatkuvia sateita, Tuovinen sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi