Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lumisateet saivat pellin kolisemaan ympäri maata,osassa maata lunta tuli lähes 20 senttiä – sateet ja kylmyys hellittävät pikkuhiljaa viikonloppuna

Hämeenlinnassakin satoi lunta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Vuodenaikaan nähden harvinaiset lumisateet toivat vuorokaudessa paikoin jopa reilun 15 sentin lumikerroksen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Eniten lunta satoi Puolangalla, jossa mitattiin jopa 19 senttiä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Jantunen. Kymmeneen senttiin tai sen ylitse päästiin myös muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Lumisade vaikeutti liikennettä, ja eri puolilla maata sattui lukuisia onnettomuuksia.

Itä-Suomessa oli ehtinyt tapahtua perjantaina ennen iltakuutta kolmekymmentä pienehköä liikenneonnettomuutta ajokelin vuoksi, kertoo Itä-Suomen poliisin komisario Sami Joutjärvi. Komisarion mukaan henkilövahingoilta ja sairaalareissuilta kuitenkin vältyttiin.

Alkupäivän liukasteluun nähden iltapäivän liikenne sujui odotettua rauhallisemmin ja pääsi jopa yllättämään poliisin.

– Ei mitään ongelmia. Mietimme onko järjestelmissä vika, mutta ei ole kolareita tullut iltapäiväkolmen jälkeen, Joutjärvi sanoo.

Joutjärvi kertoo poliisin olleen idässä huolissaan päivän sujumisesta. Aamulla näytti pahalta, mutta arkiajosta selvittiin komisarion mukaan kohtuullisen hyvin.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kun teillä on illan ja viikonlopun aikana vähemmän liikennettä, ne eivät pysy samalla lailla sulana. Joutjärvi pelkää erityisesti sitä, että viikonlopun iltoina ja öinä tapahtuu onnettomuuksia.

– Viikonloppuun yleensä kuuluu valitettavasti ainakin Itä-Suomessa tällainen ajotapa, että ulosajoja voi tulla. Nyt siinä on tämä liukkaus vielä lisänä.

Itä-Suomen lisäksi peltikolareita ja ojaan suistumisia raportoitiin ainakin Kajaanissa ja Keski-Pohjanmaalla.

Etelässä poikkeuksellisen kylmä

Tilastojen valossa lumisade etelässä ja lännessä vapun jälkeen on harvinainen, paikoin suorastaan poikkeuksellinen ilmiö, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö.

– Etelässä ja lännessä saadaan lumisadetta tähän aikaan vuodesta harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Sen sijaan idässä ja pohjoisessa tämä on tyypillisempi, joskaan ei jokavuotinen ilmiö.

Helsingin Kaisaniemessä perjantain ennustettu ylin lämpötila oli neljä astetta. Tämä toistuu Pyykön mukaan toukokuun alussa harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva huvipuisto PowerPark suljettiin kylmän sään ja lumisateen vuoksi turvallisuussyistä. Puisto avattiin jo edellisenä viikonloppuna. Yrityksen johtaja Mikko Kiviluoma kertoo STT:lle, että yhtiö on perunut tälle viikonlopulle tehdyt ryhmävaraukset.

Huono ajokeli useissa maakunnissa

Ajokelivaroituksia lähtee meteorologi Juha Jantusen mukaan putoamaan pois jo yön jälkeen. Vielä illalla Ilmatieteen laitos oli asettanut lauantaille useita varoituksia teiden huonoon kuntoon liittyen.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on voimassa varoitus erittäin huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateen sekä liukkauden vuoksi. Huonosta ajokelistä varoitetaan myös Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Pohjanmaan keski- ja eteläosissa.

Vaikka huonon ajokelin varoitukset poistunevat isolta osin lauantaina, saattaa sunnuntain vastaisen yön nopealiikkeinen sadealue kuitenkin väliaikaisesti lisätä varoituksia Itä-Suomessa.

– Voi hyvinkin olla, että tämän kauden kelivaroitukset olivat sitten siinä. Toivottavasti niitä ei sitten enää kartalla näe, Jantunen sanoo.

Sisä-Suomen poliisi kertoi perjantaina Twitterissä, että Keski-Suomen alueen poliisiautoihin vaihdetaan taas nastarenkaita. Poliisi kehotti alueella lähipäivinä ajavia toimimaan samoin.

Viikonloppu kolea ja sateinen

Tämän sadealueen sateita saattaa riittää keskiosissa vielä lauantaina. Maan keski- ja itäosissa voi sataa lunta vielä reilu viisi senttiä lisää, mutta perjantaisiin määriin ei päästä, kertoo Jantunen. Lumisade heikkenee vähitellen lauantain aikana.

Lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä Suomeen saapuu maan etelä- ja kaakkoisosien kautta uusi, heikko matalapaineen keskus. Se tuo mukanaan sateita, jotka saadaan etelässä vetenä. Hämeestä pohjoiseen sateissa on mukana räntää ja pohjoisessa lunta.

Sää jatkuu viikonloppuna koleana. Toisin kuin perjantaina, lauantaina päästäneen koko maassa plussan puolelle. Kauas ei nollasta kuitenkaan kuroteta. Maan keskiosissa on plussaa aste tai pari. Etelässäkään ei päästä kuutta tai seitsemää astetta korkeammalle.

– Pikkuhiljaa päivä päivältä lämpötilat ovat kohoamassa. Sunnuntaina Lounais-Suomessa hipoo jo kymmentä astetta, Jantunen toteaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi