Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

OAJ:n Olli Luukkainen odottaa, että seuraava hallitus pitää lupauksensa ja paikkaa koulutusleikkausten jättämiä aukkoja – "Muutamat irtomiljoonat koulutukseen eivät olisi sitä"

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen uskoo, että ainakin esiopetuksen laajeneminen pakolliseksi myös viisivuotiaille toteutuu tällä hallituskaudella. Se oli monen puolueen ohjelmassa. Koulutusleikkausten jättämiä aukkoja tulisi paikata muutenkin kuin muutamilla irtomiljoonilla. Kuva: Hakalisto Laura

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen odottaa, että seuraavan hallituksen muodostavat puolueet paikkaavat tällä vuosikymmenellä tehtyjen koulutusleikkausten aiheuttamia aukkoja.

– OAJ odottaa, että poliitikot lunastavat lupauksensa. Muutamat irtomiljoonat koulutukseen eivät olisi sitä, hän korostaa.

Uutissuomalaisen vaalikoneaineiston mukaan lähes 90 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista oli ennen vaaleja sitä mieltä, että kahden edellisen hallituskauden aikaiset koulutusleikkaukset on peruttava. Luukkainen ei usko, että koulutuksen rahoituksessa päästään takaisin vuoden 2011 tasolle yhden hallituskauden aikana, mutta suunnan kohti sitä pitäisi olla selkeä.

– Rahaa ei riitä kaikkeen siihen, mitä puolueet ovat lupailleet, ellei väliaikaisesti lainoitusta lisätä. Me kuitenkin lähdemme siitä, että koulutus, kasvatus ja innovaatiotoiminnan rahoitus ovat kärkipäässä, jolloin lainanoton tarpeita arvioidaan muiden lohkojen tarpeiden osalta, ei koulutuksen osalta. Se on arvovalintaa, että koulutuksen rahoitus hoidetaan kuntoon joka tapauksessa.

Hän muistuttaa, että koulutukseen satsaamisen vaikutukset näkyvät vuosikymmenten kuluessa osaamisen ja osallisuuden lisääntymisenä ja syrjäytymisen vähenemisenä.

– Koulutukseen ja varhaiskasvatukseen on myös ekonomisesti kannattavaa investoida. Sosiaalitoimen ja terveydenhuollon puolella paikkaavia toimia tarvitaan silloin jatkossa vähemmän.

Luukkainen kiittelee koulutusasenteiden kohentuneen viime hallituskauden lopputaipaleen aikana, kun koulutusleikkausten vaikutukset ovat tulleet näkyviin.

– Keskustan suunnalla näytti olleen kaikkein suurin valmius koulutusleikkauksiin viime hallituskaudella.

"Lähdetään pohjoisesta ja idästä"

Luukkainen ennakoi, että esiopetuksen laajeneminen pakolliseksi myös viisivuotiaille toteutuu, kun se niin monelle puolueelle käy.

– Uskon keskustan taipuvan, jos se on hallituksessa, koska perhevapaauudistus on asiana niin paljon isompi keskustalle.

Oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle on OAJ:n tavoitteena. Luukkainen ehdottaa yhtenä vaihtoehtona siirtymistä toisen asteen kattavaan oppivelvollisuuteen maantieteellisesti vaiheittain.

– Lähdetään pohjoisesta ja idästä, kuten peruskoulun uudistuksessa aikoinaan tai jostain muusta. Tärkeintä on määritellä maali.

– Huonoin ratkaisu olisi se, että tulisi maksuton toinen aste mutta ei oppivelvollisuuden pidennystä, Luukkainen varottaa.

Luukkaisen varoittamassa yhtälössä raha menisi pitkälti niille, jotka muutenkin suorittavat toisen asteen koulutuksen ja osa ei varallisuuden vuoksi tukea tarvitsisi. Toisaalta pelkällä rahalla ei pudokkaita saisi pysymään koulunpenkillä.

Lue myös: Ja taas yksi syrjäytyi – lahtelaisopettajan lautapeli näyttää Sipilän ja Grahn-Laasosen päätösten seuraukset
 

Peruskouluissa on hänen mukaansa tarvetta kohdistaa lisää rahaa erityisesti erityisopetukseen. Ammattikoulutuksen tilanne on kokonaisuudessaan huono. Hän kaipaa ammattikouluihin lisää opettajia. Heistä osa olisi syytä kytkeä nykyistä tiiviimmin työpaikoilla tapahtuvaan opetukseen.

Luukkainen pelkää, että leikkauksia paikataan korkeakoulujen osalta lähinnä rahoituksen indeksijäädytysten poistolla ja pienellä rahapotilla, josta yliopistot kilpailevat keskenään.

– Ihmettelen, ettei ammattikorkeakoulujen tilanteesta oikeastaan puhuta, vaikka juuri niissä koulutetaan suorimmin korkeakoulutettuja yritysten tarpeisiin.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi