Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uusia tuhkarokkotapauksia eri puolilla maata – juna- ja laivamatkustajat ovat voineet altistua taudille

Vantaalla ja Joensuussa on todettu yhteensä kaksi tuhkarokkoon sairastunutta. LEHTIKUVA/AFP

Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla on todettu uusia tuhkarokkotapauksia, kertovat Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Molemmat sairastuneet ovat saattaneet matkustaessaan altistaa muita taudille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan altistuneita kartoitetaan.

Pohjois-Karjalassa sairaaksi todettu on Suomessa lomamatkalla oleva lapsi, joka on matkustanut junalla Venäjältä Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuntayhtymän mukaan muut junamatkustajat ovat saattaneet altistua taudille.

Lapsi matkusti perjantain ja lauantain vastaisena yönä Tolstoi-junalla Moskovasta Kouvolaan ja lauantaina kello 11.43 Kouvolasta lähteneellä IC3-junalla Joensuuhun. Potilas tuotiin viikonloppuna hoitoon keskussairaalaan Joensuuhun.

Lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Lapsen tila on vakaa. Junamatkustajien lisäksi taudille ovat altistuneet lapsen lähipiiri, potilasta hoitanut henkilökunta ja muut samoissa tiloissa sairaalassa olleet.

Tuhkarokkotartunta on todettu Vantaalla aikuisella, kertoo HUS. Sairastunut oli saanut tartunnan Itä-Euroopassa ja matkustanut viime perjantaina kello 19.30 Tallink Megastar -laivalla Tallinnasta Helsinkiin.

HUS kertoo, että sairastunut on aikaisemmin saanut yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan lapsuuden kotimaassaan.

THL:n mukaan VR ja Tallink Silja ottavat mahdollisuuksien mukaan yhteyttä matkustajiin, jotka ovat matkustaneet samoilla vuoroilla kuin sairastuneet.

Tarkista oma tuhkarokkosuoja

Tuhkarokko tarttuu helposti, sillä se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä, THL kertoo. Oireita ovat muun muassa korkea kuume, silmätulehdus, hengitysoireet ja ihottuma.

THL kehottaa muita matkustajia tarkistamaan, onko oma suoja tuhkarokkoa vastaan kunnossa. Tuhkarokolta voi suojautua kahdella MPR-rokotteella. Rokote on kaikille maksuton.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi