Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Läppärityöläiset tervetulleita kahviloihin – maailmalla työntekoa on kitketty esimerkiksi katkomalla nettiyhteyttä

Olli Ruotsalainen sanoo, että hänen kohdallaan koulujuttujen ja töiden tekeminen onnistuu kahvilassa kirjastoa tai kotia paremmin. Kuva: Mirja Hussain

Kahvilassa istuu tietokonettaan tiivisti tuijottavia ihmisiä, joiden kahvikupit ovat tyhjentyneet jo aikoja sitten. Vasta kahvilaan astuneet tai tilauksensa tehneet asiakkaat tuijottelevat neuvottomina ympärilleen, kun istumapaikkoja ei ole.

Kuulostaako tutulta? Välillä Suomessakin – mutta ei kovin usein. Edunvalvontajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vakuuttaa, että meillä ongelma on edelleen päinvastainen.

– Tämä on osa positiivista kehitystä. Kahviloista on tullut suosittuja paikkoja ja kahvilakulttuuri on eurooppalaistunut, hän sanoo.

Aivan tuntematon ilmiö ei silti Suomen kuppiloissa ole. Lapin mukaan MaRaan on tullut satunnaisia yhteydenottoja kahvilayrittäjiltä, jotka kokevat kahvilaa työpisteenään käyttävien vievän tilaa uusilta maksavilta asiakkailta. Lappi kuitenkin korostaa, että tämä aiheuttaa ongelmia vain silloin, kun uusia asiakkaita on jonossa eikä vapaita istumapaikkoja ole.

Läppärit kielletty

Maailmalla kahviloissa on paikoin pyritty rajaamaan kahvilatyöskentelyä ja -opiskelua esimerkiksi katkaisemalla langaton internetyhteys tai kieltämällä läppärit joko joistakin pöydistä tai jopa koko kahvilasta. Lappi ei ainakaan vielä näe kielloille tarvetta.

– Enemmänkin katsoisin, että tässä on kysymys kansalaistaidoista. Jos kahvilassa on tilaa, työskentely ei haittaa, mutta jos maksavia asiakkaita kääntyy ovelta pois, silloin on osattava ajatella tilannetta kahvilanpitäjän ja muiden asiakkaiden kannalta.

Lapin mukaan joku kahviloissa töitä tekevä saattaa kuitenkin esimerkiksi syödä ensin aamiaisen ja myöhemmin vielä lounaan, eli kaikki tietokoneen kanssa istuvat eivät välttämättä vain vie tilaa.

– Kokonaisuutena katsottuna on myönteistä, että ihmiset viettävät entistä enemmän aikaa kahviloissa ja ravintoloissa. Suomessa pohditaan lähinnä sitä, miten ihmiset saataisiin palveluiden pariin hiljaisinakin päivinä.

Etätyön suosio kasvaa

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä ei ole kuullut kahvilatyöskentelystä nurinaa. Hän kuitenkin uskoo työnteon varsinaisen työpaikan ulkopuolella lisääntyneen, sillä tietotyöläisten etätyö on kasvava ilmiö ja yksinyrittäjien määrä on työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan kasvanut koko 2000-luvun.

– Sekä etätyöläiset että yrittäjät varmastikin käyvät kahviloissa työskentelemässä ja tapaamassa asiakkaita muutenkin kuin lounaan merkeissä, hän arvioi.

Toivonen arvelee, että yksittäistapauksissa ja pienissä kahviloissa voi joskus syntyä ristiriitatilanteita, jos asiakaspaikkoja on vähän. Jos kahvilayrittäjä haluaa asiakkaikseen mieluummin kahvitteluun keskittyviä kuin konettaan näpytteleviä ihmisiä, neuvoo Toivonen miettimään, miten tilaa voi muovata omalle kohderyhmälleen sopivaksi. Jos pöydissä ei esimerkiksi ole pistorasioita, työläiset eivät välttämättä parkkeeraa paikalle kovin pitkäksi aikaa.

Uudet ilmiöt, kuten freelancer-työn yleistyminen, tuovat Toivosen mukaan myös uusia liiketoimintamalleja. Yksi esimerkki on yhteistyötiloiksi tarkoitetut, kahviloiden kaltaiset paikat, joissa maksetaan esimerkiksi tuntitaksaa ja kahvi kuuluu hintaan.

– Ihan varmasti tarve tulee lisääntymään ja näihin tarpeisiin syntyy monenlaista bisnestä.

Kahvilat

Wifi poikki ja cappuccino väliin

Esimerkiksi Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa on kahviloita, jotka ovat lopettaneet asiakkaiden ilmaisen langattoman internetin.

Jotkin kahvilat ovat myös kieltäneet tietokoneet kokonaan tai osittain esimerkiksi tietyistä pöydistä.

Erityisesti lounaskahvilat tai päivisin kahviloina ja iltaisin baareina toimivat tilat ovat saattaneet kieltää läppäreiden käytön tiettyinä kellonaikoina asiakkaiden vaihtuvuuden tai tunnelman vuoksi.

Osa kahvilayrittäjistä kokee läppärityöläisten vievän tilaa maksavilta asiakkailta, mutta moni myös kokee ilmapiirin kärsivän yksin näyttöä tuijottavista ihmisistä.

Lähteet: Guardian, Wall Street Journal, NPR, blogTO, News.com.au, BBC, de Correspondent
Anne Salomäki 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi