Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Reijo on nyt itse päässyt sinne satumaahan" – iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut 79-vuotiaana

Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut 79-vuotiaana. Laulajan omaiset kertovat tiedotteessa, että Taipale kuoli eilen Helsingissä. Hän sairasti usean vuoden ajan muistisairautta.

Taipale syntyi Kymenlaaksossa Miehikkälässä 9. maaliskuuta 1940. Hän oli suomalaisen tangon ja iskelmämusiikin suurimpia nimiä. Suomalaiset muistavat hänet erityisesti Unto Monosen säveltämän ja sanoittaman Satumaan tulkitsijana.

– Reijo on nyt itse päässyt sinne satumaahan, josta hän vuosikymmenet lauloi, omaiset kertovat tiedotteessa.

Taipale siunataan perhepiirissä läheisten läsnäollessa, tiedotteessa kerrotaan. Taipale oli naimisissa ja hänellä oli kolme lasta.

Omaiset toivovat saavansa rauhan surutyöhön ja kunnioitusta perheen yksityisyyttä kohtaan. He kertovat, että Taipaleelle voi jättää viimeisen tervehdyksen Oulunkylän kirkossa Helsingissä, jonne avataan sunnuntaina muistokirja laulajalle.

"Reijo Taipale oli jotain pysyvää"

STT tavoitti musiikkituottaja-laulaja Ilkka "Ile" Vainion kaihoisista tunnelmista juuri ennen nousua keikkalavalle Tampereella. Hän tunsi Taipaleen monen kymmenen vuoden ajalta ja oli sekä tämän että iskelmälaulaja Kari Tapion hyvä ystävä.

– Kari arvosti Reiskaa niin kuin me kaikki suomalaiset. Reijo Taipale oli koko kansan rakastama lavojen kuningas eikä turhaan hienostellut, Vainio kertoo.

Vainio toistaa moneen kertaan, että Taipale oli "suomalaisen miehen mitta" ja ylivoimainen lavojen kuningas.

– Hän oli suomalaisen lavakulttuurin jälleenrakentaja ja piti vuosikymmeniä oman tyylinsä, vaikka artistit ja genret vaihtuivat. Taipale oli jotain pysyvää.

Vainion mukaan suomalaiset saavat olla kiitollisia Taipaleen jättämästä lähtemättömästä vaikutuksesta suomalaiseen viihdemusiikkiin.

Vainio aikoo muistaa Taipaletta tänään kuuntelemalla tähden musiikkia automatkallaan Tampereelta Kotkaan.

– Laitan soimaan Juha Vainion sanoittaman Onnen maan. Se on isäni, Juhan, tekemä ja siinä on Reijo Taipaleen laulu. Siinä kaksi suurmiestä kohtaavat.

"Aukko, jota ei voi täyttää"

Iskelmälaulaja Eino Grön muistelee tavanneensa Reijo Taipaleen viimeksi lomalla Floridassa kaksi vuotta sitten. Hän toteaa, että Taipaleen kunto vaikutti heikentyneen jo silloin, mutta kuolema tuli silti yllätyksenä.

Grön kertoo STT:lle, että hän ja Taipale tutustuivat nuorina parikymppisinä nousevina tähtinä vuonna 1962, kun he olivat samassa levy-yhtiössä.

– Olimme kavereita loppuun asti, ja varsinkin alussa pidimme yhteyttä tiiviisti. Viiletimme yhdessä ympäri maailmaa ja olimme yhteisillä keikkalavoillakin, Grön muistelee.

Vainion tavoin myös Grön ylistää Taipaleen valintaa pysytellä tiukasti omassa tyylilajissaan läpi vuosikymmenten.

– Hän oli erittäin lahjakas ja hänellä oli hienot laulunlahjat. Hän menestyi kentällä ja levymyynnissä, ja oli loppuun asti tanssiyleisön suuri suosikki.

Grön toteaa, että Reijo Taipale jättää Suomen iskelmätaivaalle aukon, jota ei voi täyttää.

"Kiertäminen on elämäntapa"

Taipaleen ensilevytys oli toukokuussa 1962 taltioitu Aila-tango. Hän julkaisi uransa aikana kymmenittäin albumeita. Pitkän uransa aikana hänelle kertyi toistakymmentä kultalevyä ja monta platina- ja tuplaplatinalevyä.

STT:n 75-vuotishaastattelussa vuonna 2015 Taipale kertoi elämästään keikkalavoilla.

– Kiertäminen on elämäntapa, mutta sitä on aika yksin, kun sanoo mikrofoniin kiitokset tästä illasta. Se puoli siitä ei ole mitään riemua, Reijo Taipale kertoi.

Haastattelussa hän muisteli lämpimästi myös ystävyyttään Topi Sorsakosken ja Kari Tapion kanssa. Taipale ja Sorsakoski julkaisivat myös yhteisen Kulkukoirat-albumin vuonna 1992, ja se rikkoi kultarajan.

– Topi ja Kari olivat parhaat kaverini, vaikka olivatkin nuorempia. Meillä synkkasi automaattisesti. Paljon on mennyt miehiä. Järkkärit ovat huolissaan että kaatuu nämä yleisömagneetit, Taipale sanoi.

Laulajauransa esikuvana Reijo Taipale piti toista iskelmätaivaan kultakurkkua Olavi Virtaa. 12-vuotias Taipale oli olympiakesänä 1952 nähnyt mestarin Myllylammen lavalla, ja silloin hän tiesi, että lauteille oli pakko päästä. Taipale esiintyi toisinaan Virran tapaan itsekin valkoisessa tropiikkismokissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi