Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valiokuntien puheenjohtajuuksista kiinnostava jako: perustuslakivaliokunta SDP:lle, sote-valiokunta keskustalle ja ulkoasiainvaliokunta perussuomalaisille

Nyt sovituista eduskunnan valiokuntien puheenjohtajuuksista riittää varmasti porinaa. Eduskuntaryhmät sopivat tänään valiokuntien puheenjohtajuuksien jakaantumisesta puolueiden kesken. Jako menee parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan.

Esimerkiksi viime kaudella paljon esillä olleiden perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus tuli SDP:lle ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuus keskustalle. Keskeisen suuren valiokunnan puheenjohtajuus menee vihreille, kuten myös tarkastusvaliokunnan puheenjohtajuus.

Etukäteen paljon kiinnostusta herättäneestä tiedusteluvalvontavaliokunnasta valinnat siirrettiin sovittavaksi hallituksen muodostamisen jälkeen. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan tiedusteluvalvontavaliokunta jaetaan "omassa korissa".

– Käytännössä se jaetaan samalla periaatteella kuin nyt jaetut 16, eli suurimmasta lähtien. Käytännössä tulee tarkoittamaan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajuuden tulemista suurimmalle puolueelle, eli sosiaalidemokraateille, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan tämä on huomioitu muussa valiokuntajaossa tasapainoisella tavalla.

Tavio: Onnen pienet kultajyväset osuivat meidän ylle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan ratkaisu tiedusteluvalvontavaliokunnasta sopi perussuomalaisille, koska kyseessä on vähän "erikoisempi homma". Hänen mukaansa perussuomalaisille on mieluisa asia, että valiokunnassa perussuomalaisille olisi tulossa varapuheenjohtajan paikka.

Perusuomalaisille tuli ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden ohella lakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan puheenjohtajuus.

Taviolta kysyttiin, kuuluuko ulkoasiainvaliokunta puolueen puheenjohtajalle?

– Minä en ole sitä keskustellut vielä ryhmän jäsenten kanssa. Siinä mielessä se jää nähtäväksi, pidetään jännitystä yllä kenelle se menee, Tavio sanoi.

Tavio oli tyytyväinen perussuomalaisten saamiin valiokuntien puheenjohtajuuksiin.

– Onnen pienet kultajyväset osuivat sikäli meidän ylle, että tämä oli juuri se jako, mitä meidän ryhmä halusikin, Tavio sanoi.

"Sujuvasti neuvottelu ja jako meni"

SDP:lle tulivat muun ohella valtiovarainvaliokunnan ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajuus. Kokoomus sai puolestaan puolustus-, sivistys-, ja talousvaliokuntien puheenjohtajuudet.

– Sujuvasti neuvottelu ja jako meni. Siinä näkyivät myös eri puolueiden painotukset, Lindtman sanoi.

Keskustan saamiin valiokuntapuheenjohtajuuksiin kuuluivat puolestaan myös maa- ja metsätalousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajuudet.

Tiedusteluvalvontavaliokunta mukaan laskien SDP saisi kaikkiaan neljän valiokunnan puheenjohtajuudet. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta kolmen ja vihreät kahden valiokunnan puheenjohtajuudet. Lisäksi RKP sai tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajuuden ja vasemmistoliitto työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajuuden.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi