Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tästä vesistöjä tukahduttavasta vieraslajista saadaan ehkä joskus biokaasua

Vesiruton poisto ja hyödyntäminen selvitetään.

Vieraslaji kanadanvesirutto täyttää vesistöjä ja leviää herkästi. Kuva: SYKE

Vesistöissä kasvava vieraslaji kanadanvesirutto on levinnyt satoihin järviin Etelä- ja Keski-Suomessa. Runsaita kasvustoja on myös Koillismaalla ja Lapissa. Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja ProAgria Oulu kehittävät kolmivuotisessa hankkeessa tapoja poistaa vesiruttoa ja selvittävät mahdollisuuksia saada poistetut kasvimassat hyötykäyttöön.

Projektipäällikkö Ritva Nilivaara-Koskela Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että vieraslaji on järville haitallinen.

– Laji pahimmillaan muodostaa koko järven vesimassan täyttäviä kasvustoja. Se tukahduttaa muiden lajien kasvua, aiheuttaa happikatoa ja sitä kautta järvien rehevöitymistä. Se voi levitä veneestä, saappaista ja pyydyksistä, ja on myös arveltu, että linnut levittävät tätä vieraslajia, sanoo Nilivaara-Koskela talven yli selviävästä kasvista.

Vesiruttoa korjataan Kuusamon Vuotunki-järvestä ensi ja seuraavana kesänä. Samalla arvioidaan tekniset ja taloudelliset edellytykset vesiruton hyödyntämiseen.

EU-rahoitteisen hankkeen kustannukset ovat noin 350 000 euroa. Sitä rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus, Koneyrittäjienliitto ja Maa- ja vesitekniikan tukisäätiö.

Vesiruton potentiaali biokaasuntuotannossa selvitetään sekä laboratoriossa että maatilakokoluokan biokaasutuskokeissa. Massa voitaneen jalostaa myös maanparannukseen ja lannoitukseen. Alustavasti vaikuttaa siltä, että kasvusto soveltuu erinomaisesti lisäsyötteeksi biokaasulaitoksen mädätysprosessiin. Tavoitteina on poistaa kasvustoja ekologisesti kestävästi ja löytää kannattava tapa hyödyntää kasvit.

– Kasvustoa poistetaan pääasiassa harvasilmäisellä raivausnuotalla. Mahdollisesti voidaan tunnistaa myös käytössä olevien korjuumenetelmien ja maatalouskoneiden kehittämistarpeita, kertoo Nilivaara-Koskela.

Pertti Perämäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi