Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Liisa olisi sanonut nähneensä Agatan ratsastavan vasikoilla" - lue miten jaettiin noitaoikeutta Suomessa vuonna 1687

Ulvilassa Satakunnassa järjestettiin noitaoikeudenkäynti 21.-23. sekä 25. helmikuuta 1687. Oheinen kirjoitus on ote oikeudenkäynnin pöytäkirjasta.

”Otettiin esiin kokemäensaarelaisen Tuomas Sipipojan esittämä syytös samasta kylästä kotoisin olevaa Agata Pekantytärtä vastaan koskien noituuden harjoittamista.

Viime oikeudenkäynnissä mainittu Juha Prakurin vaimo Liisa Pentintytär todisti nyt valallisesti että hän vuoden 1685 pääsiäisaamuna kuuli jonkun Agatan luona puhaltavan torveen, ja kun hän meni katsomaan mistä meteli johtui, hän löysi kaksi Agatan sikaa pihalla Agatan talon vieressä, lampolan ovet auki ja kaikki karitsat ulospäässeinä ja kaksi vasikkaa huohottamassa maassa, eikä Liisa keksi, miten vasikat sinne olisivat päässeet elleivät sitten siat olleet niitä sinne repineet.

Kahdeksan päivän kuluttua vasikat olivat kuolleet, mutta ne ulospäässeet karitsat olivat seuraavana kesänä jääneet susien syömiksi. Edellisen oikeuden istunnon aikana Kaisa Juhantytär oli todistanut, että Liisa olisi sanonut nähneensä Agatan ratsastavan vasikoilla Blåkullaan, mutta sen Liisa nyt kuitenkin kielsi, eikä myönnä sellaista Kaisalle väittäneensäkään.

Lisäksi Liisa tunnustaa Riitta Pekantyttären samasta kylästä valittaneen, miten ilkeä Agata samana pääsiäisaamuna, kun lunta vielä oli maassa ja maa jäässä oli käskenyt Riitan ”mitä pirua sinä täällä minun karjaani häiritset”. Agata kieltää tämän, eikä Riitta myöskään ole nyt paikalla. Agata sanoo lapsensa puhaltaneen torveen mainittuna pääsiäisaamuna, mutta ettei siinä hänen tietääkseen ollut mitään noituutta. …”

Juttu päättyy vuoden 1688 helmikuun kihlakunnankäräjillä (Ulvila 3.-4- ja 6.-7- helmikuuta 1688) seuraavaan tuomioon:

”…Koska ensinnäkin Liisa Pentitytär kokonaan kieltää Kaisa Juhantyttären väittämän mukaisesti nähneensä Agatan ratsastavan vasikoilla, eikä muitakaan todistajia löydy, ja Kaisa Juhantytär on kuitenkin vain loisnainen, jonka sanomisilla tällaisessa korkeimpien asioiden kaaren jutuissa on vähiten todistusarvoa ja Agata itse kieltää vasikoilla koskaan ratsastaneensa,  eikä toisenakin Agatan puheita karjaonnen parantamiseksi tai kaskivalkean leviämisen estämiseksi voida todistaa eivätkä ne näytä olevan taikuutta, vaan aivan tavallisia tapoja, muitakaan tunnustetaan Agata Pekantytär ylläpuhutuista syytteistä vapaaksi…”

Liisa Tanninen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi