Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Edis Tatli tyrmättiin, samoin Winnipeg Jets - lue yön uutiskooste

Saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella asuvista saamelaislapsista vain noin kymmenesosa saa opetusta tai varhaiskasvatusta saamen kielellä. Syy on ennen kaikkea tarjonnan puute, sillä kysyntää on koko ajan enemmän.

Saamelaiskäräjien koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari sanoo, että varhaiskasvatuslaki ei toteudu tältä osin. Laki määrää kunnan huolehtimaan siitä, että lapsi voi saada varhaiskasvatusta myös Suomessa puhuttavilla saamen kielillä.

Silmien laserleikkausten suosio on laskenut ja vakiintunut

Suomessa ei tehdä enää yhtä paljon silmien laserleikkauksia kuin viime vuosikymmenen huippuvuosina, kerrotaan Näe ry:stä. Yhdistys edustaa muun muassa yksityisiä optikkoliikkeitä ja silmäsairaaloita. Sen mukaan laserleikkausten suosio ei ole muuttunut merkittävästi enää kymmeneen vuoteen.

Suomessa tehdään tällä hetkellä vuosittain noin 15 000 laserleikkausta. Niissä saadaan korjattua silmien liki- ja kaukonäköisyyttä sekä hajataittoa. Selvästi suurimmassa osassa leikkauksista korjataan likinäköisyyttä.

Uudessakaupungissa Yaran tehtaalla ammoniakkivuoto - vuoto saatiin tukittua, ei vaaraa ulkopuolisille

Uudessakaupungissa Yaran tehtaalla on ollut ammoniakkivuoto, joka on saatu tukittua. Pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan vuodosta ei aiheutunut vaaraa ulkopuolisille eikä henkilövahinkoja tullut.

Tehtaan henkilökunta oli havainnut vuodon ja evakuoitunut sen jälkeen suojatiloihin. Pelastuslaitos sai ilmoituksen vuodosta hieman ennen puoltayötä ja vuoto kesti noin puolitoista tuntia.

Päivystävä palomestari kertoo, että ammoniakki on vaarallista mutta tässä kyseisessä tapauksessa se ei aiheuttanut vaaraa. Ammoniakki kaasuuntuu pilveksi ja pilven suunta oli merelle päin, palomestari kertoo.

Ammoniakki on pistävän hajuista, mutta hieman ennen kello kahta pelastuslaitokselta kerrottiin, ettei ammoniakkia voi enää havaita.

Ukrainassa ennakoidaan tv-koomikolle vaalivoittoa nykyisestä presidentistä

Ukrainalaiset äänestävät tänään presidentinvaalien toisella kierroksella ja valitsevat todennäköisesti uudeksi valtionpäämiehekseen television hupisarjassa maineensa luoneen Volodomyr Zelenskyn.

Istuva presidentti Petro Poroshenko on yrittänyt kamppailla paikkansa puolesta luonnehtimalla kilpailijaansa kokemattomaksi ja poliittiselta linjaltaan epämääräiseksi. Lisäksi hän varoitellut, että Zelenskystä tulee heikko vastus Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

Tuoreen mielipidemittauksen perusteella kansa ei varoituksista piittaa. Zelensky on kerännyt 73 prosentin kannatuksen.

Protestiehdokkaan suosiota ovat siivittäneet Ukrainan talousvaikeudet, Itä-Ukrainan sodan jatkuminen ja maassa rehottava korruptio.

BBC: Sudanin syrjäytetyn presidentin kotoa löytyi valtava rahakätkö

Sudanin syrjäytetyn presidentin kotoa on löytynyt valtava määrä käteistä rahaa, kertoo BBC.

Turvallisuuspalvelut löysivät syrjäytetyn presidentin Omar al-Bashirin kotoa euroina, dollareina ja Sudanin puntina yhteensä 130 miljoonan dollarin edestä rahaa.

Syyttäjien mukaan syrjäytettyä presidenttiä epäillään rahanpesusta.

Al-Bashir on ollut kotiarestissa siitä lähtien, kun hänet syrjäytettiin. Nyt hänen kerrotaan olevan Kobarin tarkoin vartioidussa vankilassa.

Yhdysvalloissa marihuanan käyttäminen saattaa estää kansalaisuuden saamisen

Yhdysvalloissa marihuanan käyttäminen tai marihuanateollisuudessa työskentely voi estää kansalaisuuden saamisen, vaikka maahanmuuttaja olisikin osavaltiossa, jossa marihuana on laillista, linjaa Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttovirasto.

Asiasta uutisoi Washington Post.

Yhdysvalloissa marihuanan käyttö on laillista 10 osavaltiossa ja se on dekriminalisoitu 14 osavaltiossa. Liittovaltion tasolla marihuana katsotaan laittomaksi aineeksi.

Aiemmin tässä kuussa Denverin pormestari Michael Hancock pyysi oikeusministeri William Barrilta linjausta siitä, uhkaako marihuanateollisuudessa työskentely kansalaisuuden saamista.

Washington Post: Tiikeri hyökkäsi hoitajan kimppuun eläintarhassa Kansasissa

Yhdysvalloissa Kansasissa tiikeri hyökkäsi eläintarhanhoitajan kimppuun lauantaina aamulla, kertoo Washington Post. Hoitaja sai hyökkäyksessä vammoja ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

Topekan eläintarhan johtajan Brendan Wileyn mukaan naisen tila on kuitenkin vakaa.

Tiikereiden ja hoitajien ei koskaan pitäisi olla samassa tilassa. Parhaillaan selvitetäänkin sitä, miksi tiikeri ja hoitaja olivat joutuneet samaan tilaan. Wileyn mukaan taustalla on jonkinlainen erehdys.

Wileyn mukaan hoitaja on työskennellyt eläintarhassa vuosia.

Patrik Laineen Winnipeg putosi jatkosta jääkiekon NHL:ssä

Suomalaishyökkääjä Patrik Laineen Winnipeg on pudonnut jatkosta jääkiekon NHL:ssä. Winnipegin kohtalon sinetöi 2–3 tappio St. Louisia vastaan. 
St. Louis eteni pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella jatkoon voitoin 4–2. 
Laine tykitti runkosarjassa tehot 30+20 ja pudotuspeleissä hän teki kolme maalia ja sai yhden syöttöpisteen.

Roope Hintzin Dallas yhden voiton päässä jatkopaikasta - joukkue kukisti Nashvillen maalein 5-3

Nashvillen Mikael Granlund ja Dallasin Roope Hintz taituroivat molemmat yhden syöttöpisteen joukkueiden välisessä taistossa jääkiekon NHL:ssä. Dallas vei voiton maalein 5–3.

Dallas johtaa pudotuspelien ensimmäistä kierrosta Nashvilleä vastaan nyt 3–2. Dallas on siis yhden voiton päässä jatkopaikasta.

Nashvillen maalia vahtinut Pekka Rinne torjui 21 kertaa, Dallasin maalilla ollut Ben Bishop 30 kertaa.

Ottelusarjan kuudes ottelu pelataan Dallasissa maanantaina.

Lopez aiheutti Tatlille ensimmäisen tyrmäystappion

Edis Tatli on kokenut tyrmäystappion ammattinyrkkeilyn kevyen sarjan ottelussa New Yorkissa. Hondurasilais-yhdysvaltalainen Teofimo Lopez tyrmäsi Tatlin ottelun viidennessä erässä.

Tatli lähti legendaarisella Madison Square Gardenilla käytyyn otteluun altavastaajana. Lopez oli niskan päällä ensimmäiset neljä erää. Viidennessä hän sitten tiputti suomalaisen kuuntelemaan luvunlaskua.

Tappio oli 34 kertaa ammattilaisena otelleelle Tatlille uran kolmas. Tyrmäystappiota hän ei ole kokenut aikaisemmin.

21-vuotias Lopez on voittanut kaikki 13 ammattilaisotteluaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi