Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pappi X: En ehkä uskaltaisi vihkiä homoparia

Kuva: Anniina Louhivuori

Nykypäivänä naispappeja väheksytään päin naamaa hyvin harvoin. ”Nainen ei sovellu papiksi” ja ”mikäs tyttöpappi sinä olet” -kommentteja tulee lähinnä hoivakodeissa dementoituneilta ihmisiltä. Heiltä on ehkä otsalohkon suodatin hävinnyt sairauden syövereihin.

Kommenteista ei voi loukkaantua, sillä ne voi laittaa suoraan sairauden tai iän piikkiin.

Eniten naispappeutta on kyseenalaistettu opiskeluaikoinani, ja kyseenalaistajina olivat jotkut teologian opiskelijat. Se oli suuri yllätys, sillä olin aina ajatellut, että kyseenalaistaminen liittyy nimenomaan ikään, ja naispappeuden vastustaminen on vanhojen ihmisten juttu.

On kuitenkin olemassa nuoria teologeja, jotka ajattelevat, että Raamatussa naispappeus kielletään ja asiaa ei mikään muuta. Raamatussa sanotaan, että ”nainen vaietkoon seurakunnassa”, ja siitä on vedetty kaikenlaisia, omaan vakaumukseen sopivia johtopäätöksiä oppineiden perusteluista huolimatta.

Niin ajattelevat teologinaiset eivät halunneet papeiksi vaan uskonnonopettajaksi. Heillä oli usein herätysliiketausta, ja he saattoivat mennä jo opintojen aikana naimisiin ja keskittyä lapsentekoon.

Miehiltä kritiikkiä kuuli enemmän kuin naisilta, ja miehet olivat myös naisia kovaäänisempiä mielipiteissään.

Kirkossa on muutenkin sisäänrakennettuna valtavasti naisia syrjiviä ja väheksyviä rakenteita ja oletuksia. Usein oletetaan, että johtavissa asemissa, päätöksenteossa ja opettajina on miehiä, ja naisille jää aputytön ja pirtsakan hymyilijän rooli teologisen asiantuntijan sijaan.

Naispappien vastustajat vastustavat usein myös tasa-arvoista avioliittolakia. Kun avioliittolakia tehtiin, homoavioliitoista käytiin seurakunnassa paljon keskustelua. Seurakuntavaaleissa asia nousee edelleen esiin.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on mielestäni hyvä asia. Minusta ihmisellä on oikeus valita puolisonsa sukupuoleen katsomatta. Jumala hyväksyy kaikenlaisen rakkauden, kun se ei vahingoita ketään toista.

En ole ollut niin rohkea kuin haluaisin.

Kirkon pitäisikin ehdottomasti vihkiä kaikki jäsenensä, jotka sitä pyytävät.

Yksi vaihtoehto olisi, että kirkolta poistettaisiin monen Euroopan maan tavoin vihkioikeus ja kirkko vain siunaisi avioliitot. Silloin tästäkään asiasta ei tarvitsisi tapella.

Täytyy tunnustaa, etten ole homoavioliittokeskusteluissa niin rohkea kuin haluaisin. Se on minulle häpeän paikka.

Minun pitäisi rohkaistua ja olla sitä mieltä kuin olen tilanteessa, jossa seurakuntalaisen mielipide poikkeaa omastani. Minun pitäisi puolustaa mielipidettäni teologina, eikä antaa vanhoillisten seurakuntalaisten jyrätä ja kuvitella, että he ovat oikeassa.

Tilanne on kuitenkin vain harvoin dialogi, jossa olisi mahdollisuutta oikealle keskustelulle. Vanhoillisesti ajattelevat ovat päättäneet, että he ovat oikeassa, ja työntekijänä on tyylikkäämpää väistää ja olla haastamatta riitaa.

Ajatuksen tasolla voisin vihkiä homoparin. Voisin teoriassa jopa lähteä Sateenkaaripappien listalle, mutta en tiedä, uskaltaisinko käytännössä.

Olen miettinyt, onko tämä minulle henkilökohtaisesti sellainen asia, että uskaltaisin perheenäitinä laittaa leipäni peliin. Homoparien vihkijällä on kuitenkin virka vaakalaudalla. Kukaanhan ei ole vielä potkuja saanut, nyt on vasta jaettu varoituksia.

Tämä asia pitää ratkaista, jos ja kun ensimmäinen pyyntö tulee.

Kristittynä minun pitäisi rohkeasti puolustaa heikompia. Olen huomannut, että aika monessa asiassa pitää vain todeta, etten ole niin rohkea kuin haluaisin.

Palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä.
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi