Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Euroopan unioniin kohdistuu entistä enemmän odotuksia ympäristöpolitiikassa

EU-tutkija näkee pienenä riskinä sen, että jäsenvaltiot alkavat odottaa vain EU:n toimia ympäristöasioissa.

EU kielsi joulukuussa 2018 tietyt kertakäyttöiset muovituotteet. Parhaillaan vireillä on ehdotus mikromuovien käytön rajoituksista. Tällä viikolla uutisoitiin, että mikromuovia on löytynyt koskemattomilta alueilta Pyreneiden vuoristosta Ranskasta. Kuva: EPA

Kansalaisaloite mikromuovien käytön kieltämisestä kosmetiikassa ylitti 50 000 allekirjoituksen rajan Suomessa elokuussa 2018. Aloitetta ei ole vielä luovutettu eduskunnalle vaan se on kannatusilmoitusten tarkistusvaiheessa.

EU-tasolla viedään puolestaan eteenpäin ehdotusta mikromuovien käytön rajoittamisesta muun muassa kosmetiikassa, pesuaineissa, maaleissa sekä erilaisissa maataloudessa käytettävissä tuotteissa. Jos kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan ja Euroopan komissio sekä EU:n jäsenmaat hyväksyisivät rajoituksen, se voisi astua voimaan arviolta vuonna 2021.

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, meillä kauhisteltiin sitä, että nyt Suomen ympäristöpolitiikka ajetaan alas. Näin muistelee Suomen johtaviin EU-tutkijoihin kuuluva, valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

– Nykyään ympäristöjärjestöjen odottavat katseet sekä Suomessa että eri puolilla Eurooppaa kohdistuvat Euroopan parlamenttiin ja laajemmin Euroopan unioniin. EU mielletään paljon vihreämmäksi toimijaksi kuin vaikkapa Suomen hallitus, hän toteaa.

Ei siis ole ihme, että Suomessa eduskuntapuolueista vihreiden ehdokaslista toukokuisiin eurovaaleihin oli ensimmäisenä täynnä. Ja voisipa pitkäaikaista kokoomusmeppiä Sirpa Pietikäistä luulla vihreiden edustajaksi hänen Twitter-tilinsä perusteella, jos ei paremmin tietäisi.

Raunion mielestä eilen torstaina päättyneen viisivuotiskauden merkittävimpinä tekoina EU:ssa voidaan pitää muun muassa roaming-maksujen poistoa sekä ympäristöpolitiikkaa.

– EU on tehnyt varsin kunnianhimoista lainsäädäntöä muoviin ja kierrätykseen liittyen. Ne ovat sellaisia toimia, joissa esimerkiksi ympäristöjärjestöt ja puhtaan teknologian parissa työskentelevät yritykset ovat vahvasti lobanneet EU:ta.

Toukokuussa 2018 uutisoitiin, että EU-komissio yrittää saada meriä kuormittavan muoviroskan kiellon läpi pikavauhtia. Tässä myös onnistuttiin: muun muassa muovisia pillejä ja vanupuikkoja koskevasta kiellosta päästiin sopuun vielä samana vuonna seitsemän kuukautta myöhemmin.

Raunio pitää pienenä riskinä sitä, että jäsenvaltioissa aletaan odottaa vain EU:n toimia ympäristöasioissa.

– Pääsääntöisesti jos Suomi haluaa lähteä nopeammin liikkeelle vaikkapa ilmastonmuutoksen torjuntatalkoissa, niin mikään ei sitä estä. Ovathan jotkin maat jo sitä tehneetkin: käsittääkseni Hollanti luopui muovikasseista paljon ennen kuin siitä alettiin puhua Suomessa.

Nähtäväksi jää, kuinka käy kansalaisaloitteen mikromuovien käytön kieltämiseksi kosmetiikassa. Jääkö mikromuoviongelmaan puuttuminen EU:n harteille?

Ainakin lentoveron moni eduskuntapuolue näkee EU-tason asiana.

Sitä, mitä merkittävää tulevalla viisivuotiskaudella tapahtuu, on vaikea veikata etukäteen.

– Vuoden 2009 europarlamenttivaalien aikana kukaan ei tiennyt, että Kreikka menee puolen vuoden päästä konkurssiin. Myöskään vuoden 2014 europarlamenttivaalien alla kukaan ei tiennyt, että seuraavana vuonna Eurooppaan tulee valtava määrä turvapaikanhakijoita, Raunio sanoo.

Hän toivoo, että brexit saataisiin hoidettua mahdollisimman nopeasti ja EU:n instituutiot voisivat keskittyä arkiseen lainsäädäntötyöhön.

– Se on nimenomaan lainsäädäntöä, jota vaaditaan vaikkapa ilmastopolitiikassa.

Sanna Inkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi